Desfigurările realităţii – Jurnalismul în interşanjabilele lumi paralele

Lumile paralele ale lui Andrei Badin„O anumită parte a presei”, spunea cu mai bine de două decenii în urmă Ion Iliescu despre cei care nu s-au calificat ca „oameni de bine”. Ceilalţi, „pegra”, cum îi numea intelectualul pro-Iliescu, Răzvan Teodorescu, a devenit „mahalaua ineptă” a intelectualului pro-Băsescu, Teodor Baconschi. Fiecare guvernare cu proprii săi „oameni de bine” şi cu propria sa „pegră”. Fiecare intelectual cu propriile sale idiosincrasii. Fenomenul a devenit cutumă politică. Fie hrănind „o anumită parte a presei”, direcţionând ataşamentul şi aversiunea prin publicitatea de la stat (Epoca Iliescu), fie hrănind-o prin sinecuri sau prin finanţări în cascadă, de la „Căsuţe poştale Ltd” la „Căsuţe poştale SRL” (Epoca Băsescu). Presa independentă a dispărut demult. Ea este ori de partea Binelui, ori de partea Răului, în funcţie de partidul politic dinspre care o priveşti. În schimb, jurnaliştii, indiferent de a cui parte se aţin, au început să-şi clameze independenţa cu exasperare, treptat, adăugând mereu câte o majusculă râvnitei etichete: Suntem Independenţi, INdependenţi, INDependenţi, INDEpendenţi…! Până la ţipătul tardiv al sfâşiatului Petrică aflat, în sfârşit, faţă în faţă cu lupul: SUNTEM INDEPENDENŢI! Cine să-i mai creadă?

Exemple putem găsi cu nemiluita. La B1 TV şi Naşul TV, care sunt contraponderea la Antena 3. La Evenimentul Zilei şi România Liberă, care sunt contraponderea la Jurnalul Naţional. La Curentul, care este contraponderea la Cotidianul. La Revista 22, care este contraponderea la Observator Cultural. La Contributors.ro, HotNews şi Madame Blogary, care nu prea au cui să dea replica în online, dar se străduiesc.

De data asta m-a provocat jurnalistul-traseist Andrei Bădin (de la Antena 3 la B1 TV). Pe când nu era angajatul „mogulului anonim”, ci al „mogulului Felix”, Traian Băsescu i se adresase astfel: „Băi, caraghiosule!” – 31 martie 2009, Parlamentul României, Aniversarea a 60 de ani de la înfiinţarea NATO. Tot caraghios a rămas, după cum se vede.

Articolul său din Evenimentul Zilei de astăzi, 14 martie 2013, se intitulează 26 de miniştri de externe din UE cer capul miniştrilor şi parlamentarilor din România cu probleme în justiţie”, şi se referă la Raportul Consiliului pentru Afaceri Generale al UE, publicat luni, 11 martie 2013.

Pe pagina de prezentare a „vedetelor” B1 TV, Andrei Bădin îl citează pe fostul cancelar german, Konrad Adenauer: „Toţi trăim sub acelaşi cer, dar nu toţi avem acelaşi orizont.” Iar articolul său mai sus menţionat se încheie cu un citat din spusele altui german, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Andreas von Metenheim: „Trăim în lumi paralele.” Comparând cele două texte, raportul şi articolul, devine evidentă manipularea ordinară pe care „jurnalismul independent” o face la adresa realităţii, dovedind fără dubii că orizontul lui e clar altul şi lumea lui este paralelă cu cele la care privim şi în care trăim noi, „ceilalţii”.

N-o să insist prea mult asupra conţinutului celor două texte, lăsându-vă plăcerea de a le analiza singuri, ca să nu mă puteţi bănui că vă manipulez la rândul meu. Doar două exemple, care îmi par suficient de explicite:

1. „TOŢI cei 26 de miniştri de externe din U.E, au votat în Consiliul de Afaceri Generale al Uniunii Europene o serie de recomandări suplimentare pentru România asociate raportului MCV”, scrie Andrei Bădin. Sublinierea îmi aparţine.

Iată care sunt termenii Raportului, legat de recomandările de anul trecut: a number of the

recommendations still need to be adequately implemented; the Council shares the Commission’s assessment that there are important remaining challenges; the Council urges the further acceleration of efforts to address all the recommendations set out by the Commission in its reports.

Prin urmare, nici o recomandare suplimentară. Asta pe lângă recunoaşterea explicită a progreselor şi respectării angajamentelor luate de guvernul Ponta.

2. „TOŢI miniştrii de externe din Uniunea Europeană, inclusiv şeful diplomaţiei franceze (socialist) dau un semnal fără echivoc: TOŢI miniştrii şi parlamentarii din România cu probleme de integritate şi incompatibilitate SĂ SE RETRAGĂ imediat din funcţii… TOŢI miniştrii şi parlamentarii români care au probleme de integritate să plece imediat din proprie iniţiativă.” Stilistica frazelor îi aparţine lui Andrei Bădin.

Ce spune însă Raportul, la acest subiect: The Council notes that further work is needed on the respect for and enforcement of judicial decisions (…) on the responsibility of Ministers and parliamentarians to set an example in terms of respect for integrity.

Deci, e vorba despre respectarea deciziilor judecătoreşti privind integritatea miniştrilor şi parlamentarilor, iar, în mod logic, odată ce o decizie judecătorească finală i-a găsit vinovaţi, aceştia trebuie să părăsească funcţiile deţinute.

Cine trăieşte într-o lume paralelă? Şi care dintre lumi e paralelă cu care?

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Mass-media/Bloguri și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Desfigurările realităţii – Jurnalismul în interşanjabilele lumi paralele

 1. Dorin Tudoran zice:

  @ Horia Pana

  Excelent – ca intotdeauna.

  Se pare ca, potrivit „unei anumite parti a presei”, Bruxelles-ul ne-ar recomanda sa inlocuim unul dintre pilonii statului de drept (prezumtia de nevinovatie) cu un stalp de lupanar (prezumtia de vinovatie). Or, cum bine ati demonstrat, nu cere nimeni Romaniei o asemenea enormitate. Ea este un produs indigen…

  • Horia Pană zice:

   Dragă Dorin Tudoran, dacă-mi e permisă bănăţeneasca noastră politeţe, care trece dincolo de diferenţa de 11 ani!

   Excelent ar fi numai atunci când aş putea găsi a 5-a esenţă, cea care să lumineze. O sclipire dă şi arama, dar nu e ceea ce se aşteaptă anumiţi căutători să găsim. Îmi place provoacarea, iar căutarea altora mă provoacă în plus, deşi s-ar putea să mă întorc de acolo mai prăfuit decât visasem. În nici un caz mai sărac, însă. E totuşi alegerea şi asumarea mea. Non-tragică… Copilărie?

   Proiectul Bruxelles, precum şi Proiectul Tranziţiei spre Democraţie, ţine mai mult de deziderate decât de fezabilitate. Cel puţin aşa îmi transpare. Chestia cu Cărbunele şi Oţelul s-a împiedicat în Petrol; plus unele interese post-coloniale transferate în „culturalisme” cu sorginţi extractive. Uniunea Europeană îmi seamănă din ce în ce mai mult cu suzeranul care îl mângâie pe creştet pe „suveran”; ca să nu-i spună drept în faţă, vasalule! E o metodă excelentă de a ţi se arăta cum poţi câştiga la „alba – neagra” şi totuşi să nu câştigi niciodată. În schimb, „masa” câştigă mereu. Poate greşesc. Poate legenda Pandorei a fost tradusă greşit, iar celei căreia îi spunem Speranţa a rămas închisă sub capac. Pe bune!

   Nu pot cuantifica vinovăţiile, cât ne aparţin şi cât nu. Mi-e limpede că am jucat totuşi extrem de naiv. Aşa, la grămadă. Că luaţi la bani mărunţi, nicio justiţie din lume n-ar putea să ne dea de capăt. Îmi pare uneori că suntem aidoma păianjenului care s-a prins în propria plasă. Ridicol? Tragic? Ha-ha sau hă-hă?

   Uite cum am scris mai mult decât ai sintetizat! Nu ne cere nimeni să „muşcăm” enormităţi. Dar le cumpărăm cupizi. Apoi, ca mâncarea de Revelion care prisoseşte, aruncăm totul la ghenă. Ce ni se oferă este adeseori un produs extern indigenizat sau ni se serveşte exact ce-am comandat? Brrrr! Uf-uf! N-am un răspuns. Nici măcar mitizând demitizarea, precum Lucian Boia.

 2. Grasul zice:

  Pe cand niste replici la articolele din Contributors.ro si Hotnews?

  • Horia Pană zice:

   Prietene,

   Atunci când mă ia cu mâncărici. 😀

   Sunt multe subiectele care-mi trezesc interesul pe Contributors. Unele sunt puse deoparte pentru texte mai ample ce vizează subiecte mai ample. Cum ar fi revizuirea Constituţiei. După cum poţi observa, am introdus la link-ul Instituţii şi „Forumul Constituţional.” Vor urma articole pe acestă temă, unele pe care le voi posta la Forum.
   Hotnews reia în cea mai mare parte articole din Contributors şi Revista 22.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s