Politică de duminică până luni (32 bis)

Jurnalism independentAm cititori care consideră că sunt un critic unilateral orientat politic. Cam au dreptate. Sunt un democrat încă în căutarea democraţiei şi un liberal încă în căutarea unui partid liberal, în ambele căutări, undeva, dincolo de lozinci. Chestie de multe ori de neînţeles pentru cei care, asemeni îmbulziţilor „la ofertă”, cumpără ce nu le trebuie – „drujbe” pentru scurtat coada la mătură – sau care-i costă mai mult decât face – tigaia Dry Cooker, două la preţ de patru. O „drujbă” pentru fantasma familiarităţii cu un politician, iar tigaia pentru a-şi savura rasolul exorbitant oferit de un partid. Deşi consider nesănătoasă şi profund demagogică deviza „Clientul nostru, stăpânul nostru”, translatată în „Publicul nostru, stăpânul nostru”, voi ţine cont de aşteptările lor întru echilibru.

Deci, azi despre Jurnalul Naţional şi Cotidianul. Preambulul de ieri rămâne valabil.

Petru Calapodescu – Jurnalul Naţional: „Îmi menţin părerea – de altfel, tot mai multă lume gândeşte aşa – că încă aproape doi ani cu Băsescu la Cotroceni ar fi o adâncire a crizei economice şi sociale, el punându-se de-a curmezişul oricărei acţiuni a noii puteri. Iar menajamentele cu care îl tratează USL, mai ales premierul Ponta, nu fac decât să-l încurajeze în a fi agresiv pe toate fronturile.” Criza economică şi socială are mai puţin de-a face cu criza politică, de care poate fi făcut culpabil Traian Băsescu, cât are de-a face cu felul în care s-a pseudo-privatizat industria românească şi s-a pseudo-tranzitat spre economia de piaţă. În această privinţă, patronul lui Marius Tucă, adică Varanul, îşi are propria sa contribuţie, alături de mai toţi directorii de centrale, direcţii şi întreprinderi din comerţul exterior, controlate de Securitate, la Marele Sifon Public. Din fericire, „mai ales premierul Ponta” descurajează „varanii”, fără a încuraja însă „guşterii”. Încă.

Lucian Avramescu – Jurnalul Naţional: „Invalidat la referendum, invalidat de poporul român care, în majoritate, nu-l mai vrea, Traian Băsescu îşi bate în continuare  joc de democraţie, de statul de drept, de noi toţi. Pe ce se bazează? Pe UNIUNEA SOCIAL LIBERALĂ, cea pe care noi, eu, tu am votat-o pentru a ne scăpa de el. Ce face USL? Diplomaţie subţire! Lălăieli de salon! Tango cu UE!… Ne stricăm cu Europa? Dacă ne dăm la Băsescu ne omoară Merkel? Terminaţi cu minciunile! Milioanele alea de români care au votat să plece şi-au asumat toate riscurile. Inclusiv riscul de a fi antipatizaţi de unii de pe gârla Rinului.” Nu Băsescu a fost invalidat la referendum, ci referendumul a fost invalidat. De ce? Pentru că o majoritate necesară nu a venit la urne. Abia dacă precipitarea din iulie 2012 nu ar fi primat asupra chibzuielii, abia dacă democraţia ar fi avut reguli clare încât nici spijinitorii lui Băsescu şi nici spijinitorii USL să nu considere statul de drept ca reprezentând ceea ce vor ei să reprezinte, acei „unii de pe gârla Rinului” ne-ar fi antipatizat zadarnic.

Sorin Roşca Stănescu – Jurnalul Naţional: „Culmea, Băsescu mi-a dat dreptate! A făcut-o atunci când, în urmă cu două zile, a afirmat că va utiliza Curtea Constituţională pentru a bloca o serie de iniţiative ale Parlamentului vizând revizuirea Constituţiei. Exact ceea ce spusesem şi eu. Că va utiliza articolul 152 pentru a acţiona în sens distructiv. Şi că mult mai util pentru Parlament este să îşi propună nu o revizuire, ci o nouă Constituţie.” Traian Băsescu nu a spus nicicând şi niciunde că va utiliza art. 152 din Constituţie, ci decizia CCR privind referendumul din 2009 şi proiectul său de revizuire a Constituţiei. Numai că proiectul său a fost deja declarat neconstituţional de către CCR încă din iunie 2011. Şi chiar dacă ar fi cum dezinformează Stănescu, care-i problema ca să se propună o nouă Constituţie şi nu doar o revizuire? Un demers fără altă utilitate decât anatemizarea cu tot dinadinsul a lui Băsescu şi autoglorificarea pe măsură a jurnalistului Stănescu.

Sorin Roşca Stănescu – Jurnalul Naţional: Într-un articol despre măsurarea corupţiei: „Care este adevăratul barometru? Cred că trebuie să măsurăm, de la an la an, hemoragia de bani şi bunuri publice. Dacă pierderile sunt mai mici, corupţia a scăzut.” Neavând motive să-l acuz de prostie, îl acuz de o nouă mistificare. Corupţia înseamnă folosirea abuzivă a puterii publice, în scopul satisfacerii unor interese personale sau de grup. Abuziv înseamnă arbitrar, ilegal. Numai că pierderile mari din banii publici se face prin intermediul unui ghem de acte normative iniţiate, ca la noi, preponderent de guvern şi votate în parlament. Deci, care corupţie, mon cher? Cred că trebuie să inventăm alt termen.

Petru Calapodescu – Jurnalul Naţional: „Victor Ponta, strâns cu uşa de la Antena 3 de către Dana Grecu, a aruncat o explicaţie anapoda.  Chipurile, ar fi preţul pentru stabilitate şi , mai ales, s-ar înscrie în ‹‹cedarea de suveranitate›› în favoarea Comisiei Europene, care ar susţine-o, ar impune-o pe Kovesi. Inexact şi grav.” Întru totul inexact şi grav, şi prin urmare porcesc. Pentru două motive: (1) Ponta nici măcra nu a sugerat, darămite să spună aşa ceva. Dar au spus-o Dana Grecu şi Radu Tudor, citind bileţelul de la Dan Voiculescu; (2) preţul stabilităţii politice nu este niciodată prea mare, dacă nu traducem stabilitatea politică prin voinţa discreţionară a unora împotriva tuturor, în numele unei majorităţi numerice şi nu al uneia responsabile.

Cotidianul – via Antena 3: „Prezenţa premierului Victor Ponta în emisiunea „La ordinea zilei” de vineri a stabilit câteva recorduri: un vârf de audienţă de 6,8 puncte (public 18+) aproximativ 750.000 de telespectatori. Pe pagina de facebook „La ordinea zilei”, au fost postate 1774 comentarii. Majoritatea covârşitoare a mesajelor au fost extrem de critice la adresa coabitarii dintre Victor Ponta şi Traian Băsescu.” Dacă s-a făcut atâta caz de vârfuri de audienţă în acea emisiune, din acea zi anume şi nu alta, nu înseamnă cumva că audienţa i se datorează eventual lui Ponta şi nu Danei Grecu şi lui Radu Tudor? Cât despre ce cred comentatorii de pe pagina de facebook respectivă… încă nu reprezintă mai mult decât oile postace ale fragmentelor de presă „independente” de presă. Există o majoritate publică favorabilă unui parteneriat instituţional normal între Ponta şi Băsescu, rezultat din sondaje de opinie specializate. Nu convin? Ceasu’ rău!

Bonus

Cotidianul, prin scrisul Andreei Cristescu dezvăluie o măgărie jurnalistică marca Paula Rusu – România TV. Ca să nu lungesc articolul meu, trimit direct la articolul din Cotidianul.

Anunțuri

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politică de duminică. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Politică de duminică până luni (32 bis)

 1. Grasul zice:

  Am citit articolul si chiar mi-am calcat pe inima si am citit articolul din Cotidianul desi eram hotarat sa consum nici o secunda pentru ziarul lui Nistorescu.
  Presupun ca unii oameni au fost lasati de Dumnezeu cu foarte multa rezistenta psihica ca sa poata citi acest gen de articole sau sa urmareasca astfel de emisiuni de dezbateri!
  Eu marturisesc cu umilinta ca dupa articolul Andreei Cristescu nu ma mai simt in stare sa imi bag nasul si in mizeriile de la Jurnalul National!
  Toata stima pentru dumneavoastra domnule Pana!
  Nu mai am nici o speranta ca jurnalistii din Romania vor dovedi vreodata mai multa corectitudine si drept urmare cred ca nu gresesc daca la TV nu urmaresc decat jurnalele de stiri iar din cand in cand ora de busines a lui Moise Guran si ceva mai rar interviuri le Primului Ministru si ale Presedintelui. Prefer totusi rezumatele interviurilor pe care Hotnews le publica.
  Sanatate si numai bine!

  • Horia Pană zice:

   Dragă Grasul,

   Îţi înţeleg aversiunea ce ţi-o creează presa românească. Eu mi-am ales o meserie care mă obligă să o urmăresc dincolo de repugnanţa ce adeseori mi-o provoacă.
   De acord cu Moise Guran. Nu scap nici o emisiune de-a lui.

   Spor!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s