Politică de duminică (35)

Emigram in CongoSă tăiem Ziare.com la câini! „Două sondaje realizate în ultimele două săptămâni, dintre care unul comandat de USL, le arată acestora din urmă ca istoria o fac oamenii, prin urmare puterea se păstrează muncind, nu numai minţind”, bălmăjeşte unul care semnează anonim, legat de o creştere a PDL la peste 20%. Sondajele respective sunt realizate de IRES şi INSCOP. În ambele PDL are 13% intenţie de vot, dacă va candida în alegeri şi Mişcarea Populară, şi la IRES 19 %, fără MP. Iată cum răsare şi o a treia variantă de lucru: istoria o mai fac oamenii şi muncind la mincună.

D’ale lui Bădăronschi. Echipolenţa Sa, Teodor Baconschi, un nedezminţit cras: „Raluca Turcan, egeria[1] lui Stolojan, soţia fostului purtător de cuvânt de la Cotroceni şi, mai nou, adulatoarea umedă a lui Vasile Blaga…” Ce înseamnă echipolent? Care exprimă în forme diferite acelaşi conţinut. Deci, ce mi-e mahalaua ineptă, ce mi-e intelectualitatea ineptă sau, urbi et orbi, mahalaua intelectuală.

Mădălin Voicu, de la arcuş la băţul chel. „Homosexualitatea e o chestiune care ţine de o maladie.” Spre deosebire de „mădălie”, care ţine de prostie.

Fiecare partid cu propriul  „dottore”. Zice din nou Intelectualitatea Sa, Teodor Baconschi: „Până la limpezirea apelor pe partea dreaptă, nu mai am chef să-mi pierd vremea cu tentative patetice de a vindeca PDL.” Ceea ce ne-ar putea duce cu gândul că a venit „epizotia” în piaţa cu partide. Vorba lui Moş Teacă, originalul[2]: „Ofiţeri, subofiţeri, caporali şi soldaţi! Comănduirea pieţii a dat ordin pă cum ca să venim să apărăm ţara împotriva vrăşmaşului nostru comun, epizotia. Epizotia este foarte primejdioasă şi să arată mai cu samă la dobitoaceOri de câte ori m-îţi vedea venind la voi, să mă-ntrebaţi: vită bolnavă ori sănătoasă? Măcar să vie şi gheneralu, nu-l laşi să treacă până nu ţi-o spune ce fel de vită este!” Sic!

Uite-i gata, suspendata! De când şi-a lansat Sorin Oprescu proiectul cu „autostrada suspendată”, ori de câte ori apare la televizor, ziarele pornesc de zor să bată şi ele apa-n piuă. Aşa face şi Iulian Leca, pe Ziare.com: Când şi cum se va sfârşi „autostrada suspendata”. Se va sfârşi prin suspendare. A naibii limba ce-o vorbim! 😀

Altfel de marş. Remus Cernea a supărat pe multă lume. E normal să-i supere şi pe conservatorii conservatului Dan Voiculescu – Felix. Şi au purces dumnealor la „un marş al tăcerii în jurul Patriarhiei”. Un „marş la tăcere” mi s-ar fi părut mai potrivit.

Şi dezonoarea se poate plagia. Victor Ponta: „Pentru mine a fost esenţial ca printr-o singură mişcare, printr-o singură numire, a doamnei Kövesi, am închis într-o zi, într-o oră, un an de zile de propagandă politică.” A cui propagandă, stimabile? A ta sau a lui Băsescu? Că doar două au fost la număr… Şi dacă tot veni vorba, şi Băsescu, printr-o singură Mişcare a închis 7 ani de propagandă politică. Că PDL ar fi fost de Doamne-ajută!

Grija mea! Deşi cu referire la pişcăturile lui Mircea Badea, Victor Ponta spune o neghiobie care ar putea avea un cu totul alt înţeles: „Nu sunt aşa micuţ ca să am o problemă.” Da, el este mare, este premierul României şi nu are nici o problemă. Ni le-a lăsat nouă, micuţilor.

Dinastia funerioţilor. O glumă intelectuală, pre numele ei Daniel Funeriu, grădinarul reformei Educaţiei murită în rod, despre plebea nerecunoscătoare: „Refuz să cred că românii nu ştiu decât să-şi devoreze elitele.” Aşa să faci! Românii, câţi ştiu eu, şi nu-s puţini, preferă să devoreze ceva mai ieftin şi mai sănătos. Iar elitele, pe care le consideră ei elite, nu alea auto-inventate, sunt, în ciuda aparenţelor, respectate.

Cezărică plânsu-mi-s-a! În ton cu alte bocete, Cezar Preda se pronunţă încercând o-mbăţoşare: „Şi pe noi ne-a apreciat ani la rând şi apoi s-a săturat de noi.” Ca orice gurmand politic, Traian Băsescu apreciază ceea ce-i cărnos şi zemos, nu  ce-i stă să „se-aleagă cu pleavă şi abure, cu niscai sfarog”[3].

Kelemen Hunor: „Sunt şanse zero ca UDMR să revină la guvernare.” De cât niciuna, e bine şi-aşa!

Blaga şi bleaga. Neavând numărul necesar de parlamentari pentru a depune o moţiune de cenzură, Blaga se justifică „artimetic”: „Vă faceţi că nu înţelegeţi? Pentru a depune o moţiune e nevoie de un număr matematic de parlamentari. PDL nu îi are singur, nu poate să îi aducă de pe Lună.” Nu vreau să cred că numărul de parlamentari ai PDL este unul abstract. Aşa că merg mai departe şi mă leg de oamenii din Lună. Dacă nu-i poate aduce de pe Lună, sunt totuşi nişte refugiaţi din PDL pe-acolo? Oricum, ceva-ceva tot este. Iar cei care nu pot fi aduşi de pe Lună, vor fi completaţi de cei picaţi din Lună.

M.R. Ungureanu, cinstit şi lăutăreşte: „Legea Guvernului Ponta, iertaţi-mi cinismul, dar legea va face retrocedările în cimitir.” Ce-ar fi MRU fără cinism? Aşa că, iertaţi-l! Însă cu retrocedările are dreptate. Nu acolo i-au trimis pe proprietari guvernările anterioare? Chiar şi guvernul dumnelui, care-a fofilat retrocedările?

Căci Toni pe Greblă călcând. Toni Greblă despre Adrian Năstase: „Şi soarele de pe cer are pete.” O avea sărmanul Soare, pete de altă culoare, dar sunt pete că a dat, nu sunt pete că a luat.

eVanghelia lui Iliescu. Îl mai ţineţi minte pe Vanghelie când spunea că „ăştia nici să fure nu ştie, dă-i dracu”? Acum e rândul lui Iliescu, cu a sa apreciere la adresa lui Năstase: „Un reper, un reper moral.” Păi, totuna-i să furi şi să înşeli cinstit, pe faţă sau să furi şi să înşeli în mod necinstit, pe ascuns?

Salonul de Invenţii de la Kiseleff. Acelaşi Ion Iliescu: „Era în perioada acelor ani de început, în 1990. Domnul Coposu mi-a făcut-o invitaţia de a intra în PNŢCD. Nu m-a tentat. El a murit prin ’96.” Coposu a murit în noiembrie ’95, deci nu poate infirma, dar cunoscându-l personal pot să jur că nici pe el nu l-a tentat. Istoria comunistă se rescrie în continuare, deşi Mihail Roller a murit în iunie 1958.

Mică, da’ mare. Gheorghe Flutur, această molie portocalie care-şi caută iluminarea în feştila lumânării: „USL introduce dictatura minorităţii.” Epocaliptic!

Ma-ia hii/ Ma-ia huu/ Ma-ia hoo/ Ma-ia haha! Două pupeze pe-un retevei. Victor Ponta, despre Sorin Frunzăverde, Sorin Roşca Stănescu şi Ludovic Orban: „Nu pot să-şi ţină gura, ne putem lipsi de ei.” Raluca Turcan: „Trecerea lui Johannis la PNL a şubrezit PSD.” Sistemul de numărătoare patentat de Roberta Anastase lipseşte PSD de 3 membri PNL şi de un membru al Forumului German. Vorba fostului „caţavenc”, Eugen Istodor: Muriţi!

Te spălam, te pieptănam/ Fundă roşie-ţi puneam. Viorel Hrebenciuc e necăjit peste poate că i s-a pus eticheta de sforar. Panglicar sună parcă mai bine.

Iliescu, despre liberalii cârcotaşi: „Nu poţi să-i pui pumnul în gura omului.” Ştie „bătrânul edec” ce ştie! Pumnul nu se pune, ci se dă cu nădejde.

Sorin Oprescu, la Congresul PSD, mai onest ca oricând: „Adevărata valoare a PSD sunt oamenii săi.” Restul e deşertăciune şi vânare de vânt. Ceea ce coroborat cu spusele lui Robert Negoiţă – „Congresul PSD seamănă cu cel al PCR, avem de învăţat de la comunişti.” – şi cu cele ale lui Liviu Dragnea – „Adrian, bine ai venit acasă, ai plătit pentru noi toţi!” – ne face să reevaluăm celebrul SMS de la prezidenţialele din 2004: „Şi dacă ramuri bat în geam / Şi iese iarăşi Bombo, / Eu îmi bag xxx-n el de neam / Şi emigrez în Congo.” Nu că nu ar fi fost o soluţie şi fără Bombo.


[1] Egerie: sfătuitoare secretă.

[2] Anton Bacalbaşa, Moş Teacă... „Epizotia”, corect epizootia, este extinderea unei boli contagioase într-un timp scurt, prin contaminare, la un număr mare de animale dintr-o localitate, regiune etc.

[3] Phoenix, Invocaţie, albumul Cantafabule (1975)

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politică de duminică și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Politică de duminică (35)

 1. Grasul zice:

  Am numarat „andrisantii” ironiilor domnului Pana dupa apartenenta politica si mi-a iesit ca mai jos.
  Ziare.com-2
  PDL-9
  PSD-8
  PC-1
  UDMR-1
  Parca lipseste o forta politica din lista de mai sus. Sau aia care lipsesc nu spun minciuni sau prostii!

  • Horia Pană zice:

   😀 Ai uita 1 Forţa Civică! În plus, Ziare.com original e tot 1, nu 2. Sorin Oprescu 2, dar nu-i PSD, oficial. PDL 7, PSD 10. Dar cine stă să mai numere? 😀

   Liberalii au fost cam nesăraţi săptămâna asta, dar totuşi am punctat cu manta 3: Frunzăverde, Stănescu şi Orban.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s