Preşedinte reprezentativ sau şef al statului?

BASESCU - ABSOLVENTI MAGISTRATURAÎn afara unor destul de puţini interpreţi critici ai constituţionalismului românesc post-comunist (începând cu 2003, în special), a celuia manufacturat întru „democraţie originală” de către „constituţionaliştii” lui Ion Iliescu, problema revizuirii Constituţiei a prins viteză în 2005, odată cu raporturile din ce în ce mai înveninate dintre instituţiile extrem de personalizate ce reprezintă, într-o formă într-adevăr plină de echivocuri, Executivul: Preşedintele şi Primul-ministru.

Mai întâi am avut Comisia prezidenţială de analiză a regimului politic şi constituţional din România, înfiinţată în mai 2008, al cărei raport final a fost făcut public în ianuarie 2009, de către preşedintele ei, Ioan Stanomir. Acesta a declarat la momentul acela că „membrii acesteia au îndeplinit o triplă exigenţă: excelenţa intelectuală, reprezentarea diverselor şcoli de drept public şi lipsa unui partizanat politic” (Agerpres). Dacă prin partizanat politic înţelegem în mod superficial doar apartenenţa la un partid politic, nu şi susţinerea viziunii unui anumit om politic, constituţional nemembru de partid, atunci înţelesul conceptului de partizanat politic este pur şi simplu amputat. Cu toate că membrilor respectivei comisii, Ioan Stanomir, Iulia Moţoc, Radu Carp, Dacian Dragoş, Vlad Perju sau Genoveva Vrabie nu li se poate contesta expertiza, nu li se poate contesta însă nici împărtăşirea necritică a viziunii Preşedintelui de la acel moment, Traian Băsescu.

Acum avem înfiinţate o Comisie parlamentară de revizuire a Constituţiei şi un Forum constituţional, acesta din urmă mimând mai mult sau mai puţin reuşit dezbaterea publică.

Lăsând altora plăcerea de a se avânta în talazurile cronologiilor amănunţite, mă voi referi pentru început doar la un aspect ce mi se pare relevant şi care a făcut carieră între comentatori: Avem un preşedinte cu rol reprezentativ sau un şef de stat cu rol executiv?

Statutul şi rolul Preşedintelui… Complet pe Civitas Politics

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în D'alea constituţionale și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s