Cristian Tudor Popescu şi incriminarea insultei şi calomniei

CTPEste postarea d-lui Cristian Tudor Popescu pe pagina sa de Facebook, legat de controversele privind incriminarea insultei şi calomniei, noua operă a Curţii Constituţionale.

Între bou şi hoţ

„Da!” era răspunsul ferm al subsemnatului, cu 10 ani în urmă, la întrebarea: „Sunteţi pentru nepedepsirea penală a insultei şi calomniei?” Consideram că libertatea de expresie e mai importantă pentru societatea românească decât sancţionarea penală a afirmaţiilor unui jurnalist sau politician. Ca preşedinte al Clubului Român de Presă am dus o luptă înverşunată pentru asta.

Astăzi, însă, când se pune problema reincriminării în Codul Penal a insultei şi calomniei, nu pot decât să clatin din cap.
Spectacolul degradării presei şi politicii în anii din urmă e greu de privit. Capacitatea de autoreglementare a breslei jurnalistice a ajuns, practic, zero. De fapt, nici nu mai există o astfel de breaslă.

Marea majoritate a jurnaliştilor nu mai vor nicio asociere profesională, lucrează individual, fiecare în tranşeea lui politico-patronală, din care azvârle cu ce-i vine la mână.

Orice mijloace sunt bune pentru a umple de rahat ţintele indicate.

Prin urmare, nu mai pot respinge de plano reincriminarea calomniei. A insultei, da, poziţia subsemnatului rămâne neschimbată. Pentru că e o diferenţă: orice calomnie este şi o insultă, nu orice insultă este şi calomnie. Insulta înseamnă exprimarea unei atitudini a cuiva faţă de tine. Ea poate fi o înjurătură, un blestem, o ocară, un calificativ care nu necesită şi nu pot a fi probate.

„Popescu e un bou”, de pildă. Cei care-l detestă pe Popescu vor aproba cu satisfacţie, ceilalţi vor ignora această afirmaţie. Ea nu poate determina un om care-l preţuieşte cu adevărat pe Popescu să-şi schimbe opinia. Iar ca persoană publică, numitul Popescu e dator să suporte insulta şi să nu răspundă la fel – asta mi se pare a fi în fişa postului.

Cei care nu sunt de această părere îl pot da în judecată pe agresorul verbal, dar în civil. O despăgubire e suficientă.
Considerarea insultei ca faptă penală poate duce la aberaţii logice şi de drept. Un caz celebru în istoria României este cel al lui Corneliu Zelea Coderanu. Achitat pentru uciderea în public, cu sânge rece a prefectului de Iaşi, Manciu, el a fost trimis în judecată şi întemniţat pentru expresia „necinstit sufleteşte”, adresată lui Nicolae Iorga, deoarece asta dorea regele Carol al II-lea.

Calomnia, în schimb, înseamnă a spune despre o persoană că face sau este ceva discreditant în ochii publicului, dar ceva ce poate fi dovedit cu probe – acte, mărturii, înregistrări.
„Popescu a fost prins furând din supermarket”, este înainte de insultă, o calomnie. Aici e vorba de subiect şi predicat, de fapte.

Dacă Popescu nu răspunde acestei afirmaţii, e posibil ca imaginea lui publică să fie deteriorată pe bază de „argumentum ex silentio” – dacă tace la chestia asta, ceva ceva poate să fie adevărat.

Şi-atunci, pentru a desfiinţa calomnia respectivă, nu e suficientă plata civilă. Amenda penală pune mai apăsat în evidenţă caracterul mincinos al acuzaţiei şi subliniază onoarea neştirbită a celui calomniat.

De puşcărie, nu e cazul.

Cel chemat în judecată pentru infracţiunea de calomnie trebuie să aibă însă posibilitatea de a se apăra prin proba verităţii şi demonstrarea interesului public legitim. Dacă prezintă instanţei dovezi valabile în legătură cu adevărul celor afirmate şi dacă afirmaţiile sale nu ţin de aspecte personale, dar privesc publicul în mod legitim, atunci el poate fi achitat.

De exemplu, se comunică despre o persoana publică faptul că are acasă un copil handicapat, care, lăsat singur, se dă cu capul de pereţi. Chiar dacă se dovedeşte a fi un fapt real, chiar daca există un public interesat să afle aşa ceva, interesul e public, dar nu e legitim, fiind generat doar de apetitul pentru senzaţional.

În schimb, dacă personajul respectiv e acuzat că a primit mită pentru a da cuiva un post în administraţie, odată trecută prin proba verităţii, acuzaţia e de interes public legitim – corupţia are înrâurire asupra întregii societăţi.

Nu cred că incriminarea calomniei e de natură „să pună botniţă” presei. Dimpotrivă, ar putea să ducă la creşterea calitativă a muncii jurnalistice, a investigaţiilor şi reportajelor-anchetă, şi să distingă mai bine jurnaliştii de gurnalişti.

Asta în teorie. În practică, cred că e prea puţin şi prea târziu ca să mai schimbe ceva, în bine sau în rău.

Anunțuri

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Mass-media/Bloguri și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Cristian Tudor Popescu şi incriminarea insultei şi calomniei

 1. Ghilotina zice:

  Prin calomnii si defaimare s-au produs in Romania mari jafuri .
  S-au produs deasemeni si necazuri foarte multor oameni , ca si indivizi .
  Pot fi facute public , de la vreun microfon ,
  dar se poate intampla sa vin si pe la servici , pe la vecini si sa faca prin insinuari acelasi lucru .
  -„Stiti , noi suntem de la (urmeaza numele unui „organ”) , ce ne puteti spune despre „x” ?
  -„Dar ce s-a intamplat ?”
  – „A , inca nimic , ca daca il prindeam cu fapta era deja incaltat , dar il banuim ca face afaceri cu (urmeaza droguri , prostitutie , contrabanda , vanzarea de marfa periculoasa pentru public , etc) .
  Asa s-au distrus bancile romanesti , daca va mai aduceti aminte :
  pe de o parte oamenii din sistem (nu toti ci numai cei alesi) au fost indemnati sa faca credite personale sau pentru derularea unor afaceri fie moarte fie inexistente (si li se si spunea in clar ca vor plati o rata-doua dupa care nu vor mai plati nimic)
  pe de alta parte cand „cartitele” din interiorul bancilor comunicau ca se ajunsese la punctul critic incepeau cu zvonurile prin cartiere sau media ca banca respectiva nu mai are banii deponentilor si ca sigur e cu un picior in faliment , de se bulucea lumea la usa bancii sa scoata repede tot ce avea .
  Pacat ca nu se spun lucrurile astea .
  Pacat ca romanii ii voteaza taman pe aia care le fura banii din buzunare .
  Pacat de foarte multe .

 2. Grasul zice:

  Scrie pertinent domnul CTP dar nu cred ca sunt intru totul de acord cu domnia sa.
  Pe de o parte se pare ca in caz de proces civil castigat de calomniat despagubirile sunt mai usturatoare pentru calomniator, pe de alta parte procesul dureaza mult iar efectul initial al calomniei pentru cel calomniat poate fi devastator. Nici implicarea procurorilor nu mi se pare ca ar duce la o solutionare rapida si eficienta pentru calomniat.
  La felul cum arata presa/media romaeasca astazi sunt multe publicatii/emisiuni pe care nu le pot „consuma” decat accidental sau pe o durata de timp de cel mult 2-3 minute asa ca nu cred ca opinia mea poate fi luata in considerare.
  Presupun ca doar daca durata unui proces din momentul initierii pana la momentul pronuntarii solutiei definitive ar fi mai mica de o luna s-ar mai putea curata presa/media de calomnii si mizerii.

  • Horia Pană zice:

   Corect, Grasul! CTP scrie pertinent, conform propriilor sale păreri. Dar asumate onest, pe faţă. Ceea ce e de apreciat. Nu trebuie să-l considerăm însă un apostol, un heruvim al presei, ori un depozitar al adevărului incontestabil.
   Acuma, daunele morale cerute de calomniat şi daunele morale primite de calomniat în instanţă sunt chestiuni complet diferite. De obicei, instanţa reduce drastic pretenţiile materiale ale „victimei”. Am pus cuvântul în ghilimel fiindcă nu întotdeuna avem de-a face cu un veritabil calomniat.
   Ai dreptate, procurorii n-au cum să intervină într-un proces civil, doar avocaţii părţilor.
   Spre desebire de CTP, eu nu aş trece cu vederea insulta. Şi mă refer la insulta făcută în spaţiul public, cu efecte în spaţiul public.
   Tot de acord cu tine sunt când susţii că avem o presă populată vârtos de persoane inculte, grobiene, abjecte, ipocrite şi măsluitoare de adevăr. În acest aspect, CTP are dreptate când spune că „breasla jurnaliştilor” organizată în AJR, CRP sau CJI şi-a pierdut pe drum busola şi menirea, punând batista pe ţambal. În egală măsură, CNA, pentru audio-vizual, joacă prea des cum cântă puterea politică a momentului.
   O să te surprind cu o ipoteză ce poate părea aberantă: Când publicul consumator de mass-media va protesta organizat împotriva unui asemenea jurnalism, putem spune că lucrurile o iau pe un făgaş normal.
   Eu aş vedea problema rezolvată nu conform prostiei CCR, prin introducerea insultei şi calomniei în penal, ci printr-o mai riguroasă sanţiune civilă, dar cu probe irefutabile ale vinovăţiei acuzatului.

 3. Bajan Liviu zice:

  Lucrurile astea le stiam si eu. Dar ramin la parerea ca d-l Popescu ne cam imbirliga. Calomniatul are dreptul sa taca si sa fie aparat de minciuna in acelas timp.Subiectul e insa mult mai vast.Asa ca magarul tot in ceata ramine.

  • Horia Pană zice:

   Nici vorbă, Liviu!
   Dacă persoana calomniată nu acuză calomnia, înseamnă că el nu o percepe drept calomnie. În procesele de calomnie cel care se sesizează este calomniatul, nu procuratura.

 4. Bajan Liviu zice:

  Interesanta definitia data de d-l Popescu pentru calomnie. Omite esentialul din DEX, afirmatie mincinoasa. Si de aceea intreg rationamentul d-sale are ceva de magar in ceata. Sper ca nu-l va supara aceasta observatie aiuritoare.

  • Horia Pană zice:

   Liviu, dacă ai fi citit tot articolul, şi nu ai fi scos o presupusă definiţie din context, ai fi aflat că o calomnie, pentru a fi demontată, trebuie supusă probei verităţii. Dacă cel calomniat tace, e posibil ca respeciva calomnie să treacă drept afirmaţie adevărată.
   Şi aşa ar fi dispărut şi ceaţa, şi măgarul. Adică şi confuzia, şi insulta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s