Politică de duminică (38) – tărăgănată

478-largeUn istoric de dreapta s-a sinucis, marţi, în semn de protest faţă de legalizarea căsătoriilor homosexuale în Franţa, titrează Daily Mail (preluat de Ziare.com). Este vorba de Dominique Venner, fost membru al OAS (Organisation Armée Secrète) şi participant la Puciul Algerian din 1961, plănuit pentru a-l debarca pe Charles de Gaulle şi a institui o juntă militară naţionalistă, anticomunistă. În ciuda părerii de rău pe care o poate genera o astfel de întâmplare, un lucru mă contrariază: apetitul unora de a politiza profesii. În acest caz, pe cea de istoric, ca fiind de dreapta sau, prin antiteză, de stânga. O istorie politizată este una falsificată pe considerente ideologice, fapt care o infirmă ca ştiinţă.

Elena Udrea, pe „happylica” lui Cătălin Măruţă, cu o mostră de umor sadea: „Ştiu să fac nod doar la cravata portocalie. La roşie niciodată şi la galbenă, depinde pe cine trebuie să strâng de gât.” 😀

Şi Ponta are umor, numai că nu-i al lui. Şi zice Victor Ponta despre stricteţea supravegherii la examenul de bacalaureat: „Deci, un elev bine pregătit ia o notă mare, unul mai puţin pregătit o notă mică, dar unul care fură trebuie să dispară din examen.” Dragi elevi, aşa-i la început, mai greu. Când veţi ajunge la doctorat, totul devine în mod sPontan lejer.

Dan Nica – PSD: „Este nevoie ca toţi cei care au o altă agendă personală şi care nu au legătură cu scopurile principale ale USL, să plece.” Cum să nu-i dai dreptate înţeleptului Nica? Dar ce ne facem cu scopurile secundare, că ele sunt pricina!

De-a spălatul în băltoacă. Sunt nevoit să-i tai Ioanei Ene Dogioiu din entuziasmul cu care titrează pe Ziare.com următoarele: „Condamnarea lui Gigi Becali, un act de igienă publică”. Cum nu există vehicul media care să nu-l pomenească pe Jiji de zeci de ori pe zi, inclusiv suportul ei profesional, Ziare.com, parcă mai abitir decât pe vremea când era „neascuns”, eu zic că nimic nu-i mai antiigienic decât actuala „igienă publică”. În cazul ăsta, câinele democraţiei suferă, indiscutabil, de jigodie.

Chilimandrosul. Ca o consecinţă a excluderilor lui Moisescu & Co din filiala PNL, Sectorul 1, Chiliman a declarat că „actul ticălos de excludere în absenţă a colegilor mei îmi întăreşte convingerea că trebuie să rămân în Partidul Naţional Liberal şi să mă bat din interior, zi de zi, pentru ca partidul să se întoarca pe drumul Brătienilor, din mocirla lui Crin Antonescu.” Şi faptul că altfel şi-ar pirede mandatul de primar nu contează? Chiar deloc?

Inginerul regionalist. Liviu Dragnea se cam dă cu cercul: „Regiunile care au o formă relativ circulară sunt mai funcţionale decât regiunile care au o formă alungită… Gândiţi-vă cât ar avea de mers un cetăţean din sudul regiunii alungite până în celălalt capăt sau până la sediul regiunii.” Chiar cerc perfect să fie regiunea şi tot ăla care locuieşte la periferie este dezavantajat. La teleportare nu v-aţi gândit?

Ga-ga Blaga. Zice Vasile Blaga: „Să fiu cinstit, nu îmi doresc funcţia de preşedinte al României.” Dar pe necinstite? Hmmm?

Chestie de etichetă. „Dacă mâine se ia o grămadă de rahat proaspăt de dimensiuni medii şi se pune pe ea o etichetă pe care să scrie ‹‹PNL››, vom avea imediat un număr ‹‹n›› de oameni de calitate şi familie care vor trage adânc în piept mireasma…” Nu, nu e Mircea Badea, nici Dragoş Pătraru, nici Radu Banciu, nici Radu Moraru. Este Paul Dragoş Aligică, pe pagina sa de Facebook, şi al cărui CV vă invit să-l citiţi AICI. Cu aşa intelectuali, cine mai are nevoie de mitocani?

Era pe când doar se vorbea de el. Şi azi vorbim de el, şi nu e. Mihai Răzvan Ungureanu este incapabil să iasă din sindromul materialului rulant, în ceea ce priveşte candidatul la preşedinţie şi descrie locomotivă după locomotivă, şi din discursul pompierist: „Un nume capabil să strângă în spatele său forţele tuturor celor care cred în democraţie, în drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, în stat de drept, în independenţa justiţiei, în continuarea reformelor structurale ale statului.” 

1. Nimeni nu va spune că nu crede în toate cele înşirate de MRU. Şi nu pentru că încearcă să mintă, ci pentru că într-adevăr crede. Dar de la a crede la a face este o cale pe care puţini au parcurs-o.

2. Cei care cred în înşiruirea mai sus pomenită nu sunt obligatoriu adepţii dumnealui şi ai zonei politice pe care se descrie ca reprezentând-o. Căci altfel am vorbi de o democraţie-ntr-un picior.

3. Ca să se continue reformele structurale ale statului, ele ar fi trebuit să înceapă. Cum reformele alea n-au început realmente, continuă doar pălăvrăgeala despre ele.

4. Numele acela nu e al cui îşi închipuie el. Dar e liber să vrea.

Ca un fapt divers: oglinda reflectă invers. Dar Sever Voinescu nu citeşte faptul divers. „PDL va plăti astfel scump eroarea de a se fi debarasat, de a se fi depărtat brutal de Traian Băsescu.” Îl şi revăd pe Blaga cum a ieşit pe sticla monitoarelor şi televizoarelor spunând brutal: „Adio Traian Băsescu, adio Traian Băsescu! Noi azi ne-am despărţit definitiv. Ia-ţi drumul tău, iar noi îl luăm pe al nostru!”

Biserica Ortodoxă Română i-a interzis violonistului Alexandru Tomescu – Stradivarius să concerteze în bisericile ei. Cică, „potrivit canoanelor, bisericile ortodoxe nu au voie să găzduiască niciun fel de manifestare artistică în care se folosesc instrumente muzicale”. Dacă îi asculţi pe unii ţârcovnici, îţi dai seama că instrumentele de tortură sunt însă permise. Oricum, BOR ar trebui să nu primească nici banii proveniţi din utilizarea instrumentelor muzicale – inclusiv de la buget, că nu poţi deosebi care cum au fost făcuţi – deoarece, chiar dacă pe uşa din dos, bagi pe dracu-n casă.

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politică de duminică și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s