Despre violenţa simbolică în România postdecembristă

externalhistoryArticol publicat pe Civitas Politics.

Pacea nu este absenţa conflictului, ci prezenţa alternativelor creative pentru a răspunde la conflict – alternative la reacţii pasive sau agresive, alternative la violenţă. (Dorothy Thompson.)

Nu mă voi apleca asupra tuturor formelor de violenţă, ci doar asupra violenţei simbolice, concept introdus în discursul sociologic şi antropologic de către Pierre Bourdieu (1). Pentru o cât de mică edificare asupra acestui concept, voi face apel la textele lui Ştefan Stănciugelu asupra violenţei (2).

Principalele caracterisitici ale violenţei simbolice ar fi următoarele:

Elita guvernantă sau o clasă politică va încerca să acrediteze justeţea Ordinii sociale, în baza unor mecanisme ideologice care să definească Ordinea justă a fi chiar forma de organizare pe care ea o administrează. Fiecare membru al acestei elite politice deţine un capital social recunoscut prin intermediul unor indicatori de prestigiu, status social definiţi şi impuşi de grupul dominant – semne şi simboluri acceptate şi definite ca parte a succesului social. Competenţa, onoarea, cinstea, experienţa, capacitatea de a lucra în echipă, lupta pentru libertate şi dreptate, grija pentru banul public, preocuparea pentru cei mulţi – sunt toţi indicatori sociali pe care reprezentanţii elitei politice româneşti îi clamează în cazuri de competiţie politică: în discursul politic, membrii clasei politice încearcă să se definească pe sine prin intermediul acestor indicatori de status social, negând dreptul competitorului de a se defini prin aceeaşi indicatori acreditaţi ca semne de putere simbolică în societatea româneascăComplet aici.

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Despre violenţa simbolică în România postdecembristă

 1. Daniela zice:

  Și TOTUL pe fondul invaziei de sărbători și simboluri americane cum ar fi Valentine’s Day sau Halloween…, tot agresiune simbolică, nu-I așa? (Cel puțin așa se susține în unele cursuri de imagologie!)

  • Horia Pană zice:

   Nu „TOTUL pe fundalul invaziei de sărbători…” Că una-i publicitatea comercială de sărbători, şi alta publicitatea politică, chiar dacă folosesc metode asemănătoare. 🙂

 2. Grasul zice:

  Am citit articolul care prezinta un punct de vedere interesant iar la final am gasit si fraza care exprima militantismul autorului:
  „(6) … sau ameninţări vindicative, ori de genul drobului de sare precum „îi tragem în ţepe în Piaţa Victoriei”, „de ce le e frică nu scapă”, „ne vor vinde ruşilor”, „desfiinţarea statului de drept”, „dictatura parlamentară”, „dictatura prezidenţială”, „lovitura de stat parlamentară” (sic!), „desfiinţarea statului de drept” etc.”
  O zi buna va doresc!

  • Horia Pană zice:

   Grasul,

   La fel cum se duce omul în grădină să culeagă roşii, dar le alege numai pe unele, care i se par mai coapte şi mai parfumate, aşa şi dumneata.
   E ceva fals în acele citări? Nu. A fost propaganda mai energică dinspre unii decât dinspre ceilalţi? Da. USL s-a rezumat la „dictatura băsesciană”, fără a lăsa în urmă lozinci memorabile.

   Militantismul de care mă admonestezi este însă inexistent. Până la acest comentariu n-am pomenit ceva despre nici un partid politic şi despre nici un om politic. Ci despre un fenomen decriptat sociologic, cu reverberaţii în politică în general.
   Şi aici vin iarăşi cu un exemplu legumicol. De data asta, omul nostru se duce în grădină să culeagă roşii, dar vine înapoi în casă cu castraveţi. 😀

   Numai bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s