Revolta românească – Ba de bine, ba de rău

Protest(Articol-comentariu postat pe Ziare.com)

Am promis acum câteva zile că voi scrie ceva despre acest subiect, deschis de articolul Ioanei Ene, comentat picanteresc, şi continuat cu textul colegului nostru Nolticus. La ambele texte mă interesează doar în subsidiar revolta turcească din aceste zile, punctul meu de interes axându-se în special pe atitudinile contradictorii asupra mişcărilor de protest şi aplecarea spre depreciativ pe care o avem unii dintre noi la adresa societăţii româneşti.

De obicei, mişcările publice de protest au loc împotriva guvernanţilor. Cum este şi cazul turcesc de altfel, de la care Ioana Ene şi-a construit o diatribă uşor demagogică. Nu putem aduna mere cu pere şi să ne dea ori mere, ori pere. Exact asta face Ioana Ene când amestecă revolta generată de valorile şi principiile unei societăţi cu revendicările economice de la Oltchim, Arpechim sau Mechel. Deci paralela este înşelătoare. Trecem peste acest episod.

Ca şi protestele din ianuarie 1990 sau din P-ţa Universităţii 1990, şi protestele din ianuarie 2012 au avut ca sămânţă unele valori şi principii şi nu revendicări de natură economică. Cele din ianuarie şi din P-ţa Universităţii din 1990 au fost denaturate de contra-manifestaţiile sau detaşamentele de şoc organizate de FSN, iar cele din 2012 au fost denaturate de mai mulţi factori: (1) absenţa unei societăţi civile responsabile şi cu adevărat active la nivel cetăţenesc – ele au devenit, după entuziasmul şi romantismul primilor ani ’90, mai degrabă cluburi închise de tipul „noi şi prietenii noştri”; (2) pornirile violente ale unor tineri fără nici un orizont (găştile din spatele blocurilor şi galeriile de fotbal), gata oricând la o cafteală cu care să se mândrească între două beţii şi zece manele; (3) infiltrările partizane concurente; (4) deficitul personal, individual de valori şi principii ferme şi (5) incapacitatea de a acţiona unitar, de organizare, datorată unui spirit democratic încă nematurizat.

Pe lângă aceste observaţii aş mai adăuga atitudinea exterioară respectivelor proteste. Întotdeauna vor exista poziţii favorabile protestelor, iar acestea vor fi considerate legitime, dacă ele vin din partea taberei politice simpatizate sau aflată în opoziţie şi condamnate de către Putere şi adepţii săi.

„Să nu-i mai poată stârni nimic pe români?”, se întreabă Ioana Ene. Iată, că în ianuarie 2012 ceva i-a stârnit pe români, dar Ioanei Ene nu i-a plăcut.  Şi-apoi, e o problemă cu stârnirea asta. Nu există „protest spontan”. Decât poate individual sau al unui grup extrem de restrâns. Protestele de amploare necesită o oarecare organizare, necesită apel la protest. Organizează oare Opoziţia de azi mişcări publice de protest faţă de eventualele şi invocatele derapaje de la principiile constituţionalismului democratic? Nici vorbă. Liderii aşa-zisei Opoziţii îşi creează platforme politice personale, în vederea alegerilor ce vor veni, perorând pe filierele jurnalistice, înfumuraţi şi sterili.

Cu politicieni ce se rezumă la agende personale şi cu cetăţeni neimplicaţi civic nu vom avea proteste întemeiate pe principii şi valori fundamentale, ci mai curând nişte izbucniri de moment uşor manipulabile.

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Mass-media/Bloguri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Revolta românească – Ba de bine, ba de rău

  1. Grasul zice:

    Sa inteleg ca al treilea motiv enuntat:
    ” iar cele din 2012 au fost denaturate de mai mulţi factori: ..(3) infiltrările partizane concurente;”
    constituie un eufemism pentru remunerarea zilnica a manifestantilor?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s