Politică de duminică (47)

tumblr_mcelf2brR91rse1ipo1_250Aiurare.com. O ţine Ziare.com pe-a „dreaptă”, dar asta e strâmbă rău de tot. Titrează dumnealor cu litere de-a şchioapă (!!): „Oficial maghiar: Ţinutul Secuiesc este o regiune unitară şi invizibilă.” Şi repetă „invizibilitatea” Ţinutului Secuiesc şi în preambul, adăugând că oficialul maghiar a mai declarat că „va veni o vreme când acest lucru va fi recunoscut”. Spusese de fapt că e o regiune indivizibilă. Cât profesionalism arată Ziare.com nu este invizibil. Ca şi apetitul de a se declara ce nu sunt. Precum atunci când anunţă ca sursă a ştirii Ziare.com, iar în text că sursa este Mediafax.

Vorba vorbei. Cum zice Băsescu una, cum şi Ponta zice una – două – nouă. De exemplu, despre Republica Moldova. „Vorbele sunt frumoase, dar contează planurile concrete.” Şi planurile sunt frumoase, Victore, dar concrete sunt doar faptele.

Balada Mişculaţiei Populare. „Pe Argeş în gios, pe un mal frumos”, semi-demisionarul din PDL Argeş, Mircea Andrei, exclude din partid 22 de primari şi-apoi lasă ca demisia sa să-şi producă efectele conform termenului statutar. Primarii rămân în funcţie şi morala în disjuncţie. Unii i-au zis mişculaţiei lui Mircea Andrei „lovitură de stat”, dar e mai degrabă „lovitură de apostat”. Cu totul întâmplător, ca în orice baladă, pe-acolo „Negru Vodă trece, cu tovarăşi zece” să mânărească mână de la mână de-o „mândră monastire” politică. În ce loc anume? Păi, la un „un zid părăsit şi neisprăvit”, unde „cânii, cum îl văd, la el se răpăd şi latră-a pustiu şi urlă-a morţiu”.

Din ogaşul gândirii. Legat de acelaşi târg de mironosiţe din Arges, vicele PDL, Traian Igaş se pronunţă: „Lucrurile pot fi privite şi în alt fel – funcţiile nu sunt proprietatea privată a cuiva, ci sunt proprietatea Partidului Democrat Liberal.” Să-l scoatem pe Igaş din problematica proprietăţii mai mult sau mai puţin private, că acolo e specialist acelaşi Mircea Andrei, şi să ne concentrăm pe principiul „funcţiei care defineşte organul”. Cum gânditul precede vorbitul, vorbitul este un fel de vice al gânditului. Igaş e vice.

Capo di tutti capi. Traian Băsescu nu e doar Preşedintele României, ci şi Patronul Afacerilor Private, iar afacerile şi afaceriştii trebuiesă mişte cum doreşte el: „Dacă investitorul strategic vrea să împrumute bani să cumpere compania şi nu sunt multe bănci dispuse, de unde va lua bani pentru modernizarea companiei?” Din vânzări anterioare, domnule preşedinte, din vânzări anterioare!

Să fie! Replicile lui Ponta arareori mă fac să zâmbesc, că de râs nici nu poate fi vorba. Nici de data asta. Însă mi-a oferit ocazia unui sarcasm, nici el zâmbitor. „Mi-e indiferent ce a zis preşedintele, să fie sănătos!”, spune Ponta. Să fie, că-i cam suferind de „napoleonită”. Vezi, Victore, că se ia! Şi dacă mă uit mai atent, parcă nici tu nu arăţi prea bine!

Jeane, stai jos sau ieşi afară! Europarlamentarul PDL, Marian Jean Marinescu, solicită ca Guvernul să-şi dea demisia pentru că nu a finalizat încă Acordul de Parteneriat pe 2014 – 2020 cu Comisia Europeană. Cretinismul responsabililor din guvern, care au trimis de curând maculatura aia pe post de document oficial, considerând că ori spui Comisia Europeană, ori centru de colectare a deşeurilor de hârtie e tot aia, e deja de notorietate. Dar, cică, mai e vreme până în septembrie să se repare stricăciunea. L-aş întreba însă pe europarlamentarul Marinescu, câte finalizări au avut dumnealor la guvernare? Nu blocarea fondurilor, tăierea salariilor şi îmbuibarea clientelei, ci programe precum privatizările, dezvoltarea infrastructurii, reforma instituţiilor statului, regionalizarea, condiţii pentru crearea de locuri de muncă, atragerea de investiţii străine, încurajarea investiţiilor autohtone etc. Nici o finalizare în aceste domenii. Hai, mucles! Sau retrageţi-vă din politică, ca semn de asumare, şi daţi un exemplu de responsabilitate Guvernului!

Magneto şi atomii buimaci. Elena Udrea, care dacă nu găvăreşte se-astupă: „Nu poate exista o mişcare de dreapta fără Traian Băsescu.” Altfel spus, fără Traian Băsescu toată gaşca se mişcă haotic şi spontan, ca în mişcarea browniană, fără alte influenţe, de ideologie, doctrină, viziune, proiect, program. Magneto: Fools, do you think robots can resist the Master of Magnetism? When the Brotherhood of Mutants gets through, the others will no longer have a place on planet Earth! Ăsta ar putea fi un program politic, nu?

Peste 2/3 din români nu au încredere în guvern. Toată presa de opoziţia jubilează. Mai ales că mai nimeni nu se uită pe statisticile din eurobarometre. În 2011, încrederea în guvern era de 13%, acum, în 2013, este de 26%. Media europeană arată că 29% din populaţie au încredere în guvernele din ţările lor. Şi lor, cu toată criza, le merge mai bine decât nouă.

Ponturosul. În generozitatea mea, îl consider uneori pe Ponta glumeţ. I-aş mai pune un praf de sare şi un vârf de piper, că-i totuşi cam fad. „Orice om de afaceri care nu se înscrie în Mişcarea Populară primeşte un dosar penal”, zice el, iluzionându-se că e spiritual. Eu ştiu destui oameni de afaceri care le dau dracului de partide şi mişcări şi n-au primit nici un dosar penal, şi nici civil, pentru asta. Dovadă că nu e ofensă, ci bun simţ sănătos.

Racolarea cu voie mai de sus. Hazlie, penibilă şi revelatoare gâlceava dintre Stolojan şi Elena Băsescu. Zice Stolojan: „E un partid nou, speram să se concentreze pe ce au spus – oameni noi, partid nou şi asa mai departe, nu pe racolarea din PDL.” Eba sare ca ţaţa: „Ce ironie! Să se opună racolarilor tocmai colegul meu din ‪PDL, domnul Stolojan, care şi-a făcut partid (PLD) racolând masiv oameni din PNL.” Ce ironie, într-adevăr! Ca în ambele ocazii să-şi bage coada dracul şi tat-su’.

Păi dacă-i pe glume de vacanţă… Gestul lui Sebastian Lăzăroiu de a aplica gratii pesteFMP imaginea unei ştiriste absolut nesemnificative de la Antena 3 i-a deranjat legitim pe mai mulţi oameni cu 7 ani de-acasă. Liderul Fundaţiei Mişcarea Populară, aia care se vrea etalon al curăţeniei morale din politica românească spune că „e o glumă de vacanţă”.
Atunci, Marian Preda, i-a de-aici „o glumă de vacanţă”!

Ruxandra Dragomir, şefa organizaţiei de femei a Partidului Mişcarea Populară. Stimaţi tenismeni, stimate tenismene, îngăduiţi-mi să vă fac o confidenţă, am o nouă dragoste – iubesc politica.  Depinde foarte mult cu cine joci. Da, da… sunt anunţată de arbitrul de scaun că e o minge match ball pentru mine. C-aşai în…

Salvarea nr. 9 Bucureşti – Alba Iulia şi retur. Vadim exclus din PRM. Funar este noul preşedinte. Funar exclus din PRM. Vadim iarăşi preşedinte. Vadim: PRM este casa mea. Funar: E o nebunie, cala casa de nebuni. Nu-i contraziceţi pe nebuni!

Pastorul Tönkres[1]. Pastorul Tökes cere premerului ungariei, Viktor Orbán, să acorde statut de  protectorat Transilvaniei. Că unii oameni, la 61 de ani mai dau în mintea copiilor, se poate înţelege, dar că Tökes ajunge cu mintea până în Evul Mediu e surprinzător şi pentru o minte complet ruinată.

Doctorul Au-Ne-Doare. Simpatic Oprescu ăsta, de se joacă prin ograda Primăriei Capitalei. „Nu mai dau bani pe brice, ace şi popice.” Rămâne atunci valabilă varianta originală, cu ace, brice şi carice?

Reevaluare. Până la emisiunea de aseară, de pe Naşul TV, „Cronica de noapte”, unde Grigore Cartianu l-a avut invitat pe Eugen Tomac, noul preşedinte de tranziţie al Partidului Mişcarea Populară, îl consideram pe Cartianu unul dintre cei mai inepţi oameni de presă. Scuze Grigore Cartianu şi regretele mele! Ai fost bătut la scor.


[1] Tönkre (magh.) = ruină

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politică de duminică și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s