Politică de duminică (48)

Mother GooseThe Tales of Mother Goosseth. Imaginaţia „lovituriştilor” este pusă iarăşi la grea încercare de către Cristina Gusseth, directoarea Freedom House Romania, cu ocazia comemorării unui an de la atacul cu târnul al USL asupra „pânzei de păianjen” ţesută, începând din 2009, de PDL[1], în jurul centrului său de putere. Şi spune „amenajera” Gusseth: „Anul trecut a fost o mineriadă în plan juridic, altfel spus o încercare de lovitură de stat pusă la cale de către guvernul USL…. Lovitura de stat a eşuat.” Dacă a fost o încercare de lovitură de stat, atunci a eşuat o încercare de lovitură de stat. Deoarece numai cine nu vrea nu ştie până acum ce-i aia o lovitură de stat, putem traduce spusele matroanei de la Freedom House prin aceea că guvernul USL a vrut să-şi dea o lovitură de stat, dar speriat de reacţia venită de la Bruxelles, a tras pe de lături. Deci, USL ar trebui să le mulţumească d-nei Reding, d-nei Merkel şi lui Barroso pentru că nu s-a debarcat singur de la guvernare.

Tomac-redinciosul. Parafrazându-l pe Cincinat (nu Păstorel, cum apare frecvent pe „goagăle”), „în lumea asta prost făcută, chiar şi morala a-nceput să pută”. Şi „morăluieşte” alde Tomac ot PMP: „Victor Ponta trebuie să renunţe la limbajul de golănaş, daca vrea să fie un adevărat om de stat.” Dacă nu poate să fie golan mare, măcar să ia exemplu de la Grilă Lăzăroiu, care şi-a cerut scuze de la Băsescu pentru că a îndrăznit să se dea golan mare.

Ele e una. Traian Băsescu, către popor, de Ziua Imnului: „În aceste momente de sărbătoare, îi invit pe toţi românii să fie uniţi în jurul valorilor noastre naţionale şi să onoreze Imnul Naţional, «Deşteaptă-te, române!».” Aş fi foarte curios care sunt valorile alea naţionale pentru Traian Băsescu, în afară de imn, şi ce face când se strânge în jurul lor. Altfel e populism în pielea goală.

Pampers-iada lui Funar. Funar vrea să fie Noul Vadim al PRM. Vechiul Vadim zice: „N-au cum să mă schimbe.” A încercat careva dintre voi să schimbe măcar un prunc agitat? Naşpa.

Mâţa, ghemul şi problemul. De când se joacă mâţa cu ghemul din capul lui Tökes, a început să se deşire. „Comunitatea maghiară din România nu poate accepta o destrămare a Ţinutului Secuiesc.” Ca să destrami ceva, trebuie să existe ceva de destrămat. Şi cum Ţinutul Secuiesc nu este o regiune administrativ-teritorială, ci o regiune istorică… Tökes bácsi, menj a fenébe![2]

Scu-Fundaţia Mişcarea Populară. Odată cu înfiinţarea partidului, FMP nu mai are obiectul muncii. Aşa că preşedintelui ei, Marian Preda, i-au rămas proverbele şi zicătorile „populare”: „O nouă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu ar şterge România de pe harta ţărilor civilizate.” Ca să ştii şi tu, popor, cine-i simbolul civilizaţiei româneşti.

Con-Fundaţia Mişcarea Populară. Alt Preda, Cristian Preda, dar aceeaşi pălărie: „Suspendarea preşedintelui e redescoperită când justiţia merge.” Justiţia adevărată o fi ea legată la ochi, dar merge pe ambele picioare. Justiţia lui Preda nu-i deloc legată la ochi, dar sare într-un singur picior. E cam, greu să-i spui chestiei ăsteia mers.

De la Kobe la cobe. Mihai Răzvan Ungureanu este nesatisfăcut de rectificarea bugetară a Guvernului Ponta, care îi pare neclară şi incoerentă. Poate pentru că s-au tăiat şi din achiziţiile publice şi treburile nu mai merg unse, cum ştia el să le ungă?

Tristeţile lui Boc. După el, e bună măsura reducerii TVA la pâine, dar nu cu preţul măririi accizei la alcool. Pâine şi circ e chestie prăfuită, dar alcool şi circ… Altă poveste.

Ce ne facem, frate, soro, vere, fino? Victor Ponta se întreba zilele trecute, cu un soi de alarmă în suflet: „Ce ne facem cu sutele de primari incompatibili?” Toni Greblă răspunde: „Totdeauna există ceva de făcut. Şi conflictul de interese poate fi interpretat în spiritul legii, nu neapărat în litera legii.” Şi ne mai mirăm că atâţia primari au călcat pe greblă.

Tomac Amaru. Ca o replică, ce se voia inteligentă, la solicitarea lui Tökes de protectorat al Ungariei pentru Transilvania, Eugen Tomac spune: „Tökes cu scânteia, Ponta cu motorina.” E tânăr şi nu ştie. Scânteia nu aprinde motorina nici dacă te rogi la ea ca la pomul lăudat de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Lipseşte omul cu iasca, care să înalţe flama. Şi ăla deocamdată tace şi nimic nu face.

Anghel insidios. Un model al parşiveniei politice româneşti este fosta grevistă a foamei şi fosta învăţătoare, Cristina Anghel. Că e fostă învăţătoare e bine, dar nu îndeajuns de bine. Vrea să declanşeze un protest în favoarea lui Dan Voiculescu, legat de anchetarea pentru şantaj a Antenelor. „Nu ştiu dacă aţi vorbit vreodată cu domnul Voiculescu. Dacă faceţi lucrul acesta o dată şi nu aveţi ceva în gând, omul ăsta vă cucereşte, are o chestie!” Dacă nu ai nimic în gând, nici măcar gândul, da, e posibil. Dar cel mai bine ştie cum e cu cuceritul ăsta Iuda, care s-a lăsat cucerit de Sinedriu cu 30 de arginţi. E o chestie.

EBată-te să te bată dă isteaţa lu’ tata! Elena Băsescu, ca de obicei, vorbeşte fără să aibă ceva în gând. Dar are nişte fiţuici. Ea este revoltată că „tot mai multe femei tinere încep să îşi pună o problemă care până acum câţiva ani era de neconceput: a alege între o carieră sau un copil”. Un fapt real, nimic de zis, iar soluţia este ca legile muncii să nu desconsidere legile naturii. Dar despre asta EBa n-are habar, ci debitează ca una care de atâta grijă n-are nici o grijă. „Femeile nu trebuie să fie avantajate în raport cu bărbaţii, iar criteriile de selecţie trebuie să fie bazate în continuare pe merit şi performanţă. Însă, din păcate, lor nu li se oferă şanse egale pentru a-şi demonstra valoarea şi competenţele.” Acum, coroborând cele două afirmaţii făcute în acelaşi context, dacă femeilor şi bărbaţilor trebuie să li se ofere şanse egale, ce facem? Îi punem pe bărbaţi să nască copii  în locul femeilor sau ţinem cont de alegerile pe care le facem în viaţă?

Năuca Turcană. Consider bancurile cu blonde ca simple bancuri, nimic mai mult. Dar unele blonde se străduiesc să-mi schimbe părerea. Raluca Turcan e una dintre ele: „Ponta se pricepe să fugă de răspundere.” Vezi, tu, Ponta s-a eschivat de la convocarea intempestivă a CSAŢ de către Traian Băsescu. Zice, Raluca Turcan: „Nu vreau să cred că a fost un gest politic calculat…” Nici eu nu vreau să cred că convocarea CSAŢ de către Traian Băsescu, după plecarea lui Ponta în concediu, a fost un gest politic calculat.

MAT? Na, pacoste! Când să vreau să plec acasă, hop”, o blondă nu mă lasă. Elena Udrea. Care zice despre aceeaşi convocare intempestivă a CSAŢ: „Mat, domnule Ponta! Când te apuci să joci şah, ai grijă să nu începi chiar cu cel care a inventat mat-ul în politică!” Că sunt unii care spun mereu că Băsescu nu-i român, asta e. Dar că e persan n-aş fi crezut. Sau e vorba de alt „mat”[3], unde de asemenea spun unii că ar fi specialist.

Bocănel. Boc spune că în ceea ce priveşte afacerea Bechtel, şi ne-desecretizarea din lipsă de document original, Ponta îl apără pe Năstase. Cum guvernarea lui Boc a păstrat contractul cu Bechtel la secret, Boc îl apăra de fapt pe acelaşi Năstase. Simplu, nu?


[1] PDL s-a vrut veşnic la putere. Şi pentru a nu-i periclita demersul, a ţesut cu răbdare „o pânză de păianjen” care să blocheze accesul „prădătorilor opoziţiei” spre vizuina puterii, iar în nodurile reţelei au fost amplasaţi „grăniceri” de încredere. „Prădătorii USL” a destrămat brutal şi fluşturatic o parte din această „pânză”, iar „păianjenii PDL” au început să ţipe. Şi cum cel ce ţipă mai tare primeşte primul de mâncare, „Arachna” de la Bruxelles a sărit în ajutor. „Prădătorii” şi-au închipuit în mod greşit că dictonul corect, când legea e una pentru toţi, spune de fapt că „Ceea ce este permis unora este permis şi altora”. Fals. Dulăii şi căţeii sunt peste tot la fel.

[2] Nenea Tökes, du-te naibii! (traducere din maghiară)

[3] MAT – Monopolul Alcoolului şi Tutunului, înfiinţat în 1932

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politică de duminică și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s