Politică de duminică (49)

Speech x

Mielul şi miala. Dacă Antonescu e vai de mama lui, de ce toată opoziţia trage preponderent în el? Elena Udrea, imperturbabila portavoce spune aşa: „Din dur, Antonescu se transformă în mieluşel în faţa lui Ponta. Crin Antonescu ar face orice ca să nu-l supere pe Ponta.” Dacă-i pun faţă în faţă, pe Antonescu şi pe Udrea, aş putea să mă întreb care-i diferenţa dintre a nu supăra pe cineva şi a-i face toate voile. Poate aceea dintre raţiune şi servilism.

Daniel Furieriu. Ce atent este Daniel Funeriu cu documentele altora. Cică „e mai uşor să ajungi ministru USL decât să treci Bac-ul”. Se pare că nu doar ministru USL. Conform rigorilor legislaţiei româneşti, nici Funeriu n-a trecut Bac-ul. Dar unde-i lege-i şi tocmeală.

Ministrul pentru Resursele Umane din Ungaria, Balog Zoltán, la Cluj: „Cultura maghiară nu poate fi ştearsă din istoria României.” Nici n-a încercat cineva aşa ceva. Dar sunt unii care se cam şterg cu istoria României undeva, şi la asta-i zic cultură.

Cin’ TVde, nu te crede.„Victor Viorel Ponta să guverneze, nu să televizeze”, zice preşedintele ţării, sudat de televizor.

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Árpád: „Nu din cauza lui Tökes ne e ruşine în străinătate când arătăm paşaportul.” Care paşaport? Cel românesc sau cel maghiar, draghe domnule?

Politica bunului simţ reevaluată. Ceremonia de învestire a noului ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu se încheie. Preşedintele Băsescu nu se încheie. Trebuie să dea sfaturi. Ca un un fost ministru al Transporturilor. Vorba aia, fă ce zice fostul ministru, nu ce a făcut fostul ministru! Crin Antonescu face stânga-mprejur şi pleacă să nu-l audă pe Băsescu. În locul lui Crin Antonescu aş fi făcut la fel. În locul preşedintelui Senatului, nu.

Soluţia Firea-scă. Nu prea-i pace sub măslini. Care măslini, la noi, frate? Gabriela Vrânceanu Firea Pandele etc. spune că are promisiunea că se vor găsi soluţii pentru disensiunile din USL Ilfov. Cu furfurol aţi încercat?

Geometria politică. Cristian Preda, în căutarea unghiului drept: „Nu putem avea un preşedinte atât de obtuz ca Antonescu.” Preferăm unul îngust?

Nepotul lui Moş Teacă. Acelaşi Cristian Preda devine corespondent de război. „Coabitarea a trecut, a reînceput războiul”, zice el. Coroborând faptele cu închipuirile, iată cum stau lucrurile în viziunea lui Preda: (1) Traian Băsescu dă cu pietre în Victor Ponta. Coabitare. (2) Victor Ponta culege pietrele şi le stivuieşte la poarta lui Traian Băsescu. Război.

Biciclisme. Se ştie că deputata PNL, Alina Gorghiu este mai ceva ca Miţa Biciclista. De unde şi calităţile pe care i le vede Ramonei Mănescu, noul ministru al Transporturilor: „E munictoare, modestă şi îi place să pedaleze.” Deci, le are cu transportul.

Învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi! Victor Ponta către aleşii locali din Republica Moldova: „Să fiţi deştepţi şi să învăţaţi din greşelile României!” La cum merg lucrurile pe la noi, ar mai fi de adăugat un sfat: Să fiţi răbdători, că mai urmează şi altele!

Hai să stricăm ca să reparăm! Traian Băsescu cel de azi, despre Traian Băsescu cel de anul trecut, către diplomaţii români: Toţi aţi simţit că efectele evenimentelor politice din vara trecută nu s-au disipat şi există semne de întrebare în multe capitale. Obligaţia voastră este ca, prin transmiterea insistentă şi corectă a ceea ce se întâmplă în România, să facem ca impresiile sau abordarile generate de evenimentele politice din vara anului trecut să fie diminuate.” Pentru cine mai avea dubii despre lovituri de stat şi alte alea.

Constituţia e ce vrea muşchii mei. Traian Băsescu, adresându-se diplomaţilor români: „Potrivit Constituţiei, preşedintele recunoaşterea sau nu a Kosovo.” Schingiuita de Constituţie spune că Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului.” Măi, scandal, tu pui doar semnătura finală pe munca şi decizia Guvernului şi Parlamentului. Du-te-acasă!

Hăbăuca de Raluca. Are-n casă un fost consilier prezidenţial şi, cică, un expert în comunicare. Să nu mai stea ei doi împreună, de spune Raluca asemenea chestii ridicole? „PDL niciodatăbth_LaughingPt01 nu a apărat o persoană suspectată de corupţie.” Reţineţi că a spus „suspectată”, nu „cercetată”,„urmărită” sau „condamnată”. 

Ştefan Vlaston Roştogan. Se vorbeşte prin târg că un profesor de matematică, fie el şi ieşit la pensie, are niscai legături cu logica. Ştefan Vlaston este aşa ceva, adică profesor de matematică la pensie. Acum scrie cu dreapta despre dreapta despre orice, oricând, oriunde. Pe Ziare.com se întreabă: „De ce i-ar proteja DNA pe oamenii lui Băsescu?” Trecând peste recunoaşterea că există „oamenii lui Băsescu” şi apelând la logică, îi răspundem: D’aia!

Pentru tulburaţii de serviciu. Partea volubilă a presei este contrariată că ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, n-a mai călătorit cu trenul de un deceniu. Chiar, de ce? Poate pentru că a văzut pe minstrul Transporturilor, Anca Boagiu, cum a rămas cu trenu-n bălării, de l-a pornit cu-o rămurică.

Weber. Renate Weber. Europarlamentarul PNL Renate Weber: „Oamenii PNL au devenit o ţintă pentru DNA, nu se vede?” Ba se vede. Dar nu ar fi fost, totuşi, de preferat ca oamenii PNL să fi devenit o ţintă pentru PNL, încă dinainte de a-i numi în funcţii ca să-i găsească DNA cu chiloţii-n vine?

Conakry’s gândurile, urâte pasiunile. Cristian Preda, aflat în misiune, din partea PE, în capitala Guineei: „Victor Ponta şi Ramona Mănescu au în comun pasiunea pentru cursele de maşini.” Vai de scumpa noastră ţărişoară! Chiar nu mai e nimeni pasionat de vaporaşe?

Tomac şi-atât. Parlamentarul de diaspora moldoviniască, Eugen Tomac, se revoltă pe vizita lui Ponta la Chişinău: „Aţi minţit şi aţi făcut promisiuni!” Omul ştie, ce-i al lui e-al lui. Întâi promisiunile şi la urmă minciunile.

Fii tăricean, Tăricene! Spune fostul premier liberal că „lipsa unei agende a PNL a dus la scăderea partidului în sondaje”. Jumătatea de adevăr este incontestabilă. PNL nu are o agendă politică limpede, cum nici un final de guvernare limpede n-a avut în 2008. Acuma, e drept, că sondaje n-a făcut decât ziarul Adevărul (InScop) şi Ziare.com (cititorii), de o neutralitate debordantă, de altfel. Ar fi bine însă ca dl. Tăriceanu să compare actualele procente ale PNL cu cele din perioada sa.

1001 de nopţi ale minţii. Emil Boc e o culme a umorului involuntar, de-l râd şi curcile. Îl asemuieşte pe Şova & Co cu Ali Baba şi cei 40 de hoţi. Ali Baba furase într-adevăr, dar de la cei 40 de hoţi.

Greu de ales. Pentru că un comentator de pe Ziare.com se întreabă exact asta: „Cine e adevărata nenorocire a noastră: Iliescu sau Băsescu?”

Şi pentru că ele trebuiau să poarte un nume… E clar că la Transporturi n-am avut un om potrivit la locul potrivit. Mă refer la gropile din şosele. PNL a rezolvat în sfârşit problema şi l-a numit pe Călin Bogdan Găurean secretar de stat.

Repetitio mater studiorum. Monica Macovei s-ar putea să aibă dreptate: „Ramona Mănescu stă în vitrină, iar Fenechiu conduce Transporturile.” Ar fi exact ca în guvernarea Ungureanu: Alexandru Nazare stătea în vitrină, iar Anca Boagiu conducea Transporturile. Sau ca la Dezvoltare: Cristian Petrescu stătea în vitrină, iar Elena Udrea conducea ministerul. Sau…

Ciuca comisiei. Preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă (PC) s-a blocat în diferenţa dintre „lobby” şi „trafic de influenţă”. Traficul de influenţă este lobby-ul în absenţa unei necesare legi privind o activitate legitimă în ţările civilizate. Prin reglementarea lobby-ului s-ar face economii la bugetele ANI şi DNA. Nu-i aşa că ar fi o lovitură dată independenţei justiţiei?

Toatele şi toantele. De ce i-or spune şcoală de vară? Pentru completarea studiilor? Lucia Varga, preşedinta femeilor liberale confirmă: „Anul viitor, cu toatele, ca nişte furnicuţe, ca nişte albinuţe, vom merge din casă în casă ca să culegem voturi pentru domnul preşedinte. Domnule preşedinte, dacă va fi nevoie (1), vom şi înţepa dacă va fi nevoie (2) ca să vă susţinem.” De înţepat a şi înţepat. Limba română. În ajunul Zilei Limbii Române. Cu aceeaşi ocazie, Crin Antonescu a afirmat că regretă că nu e femeie. Cam tâmpită remarca, dar n-ar trebui să regrete. Ar putea să semene cu Lucia Varga.

Autocritica. Vasile Blaga: „Unii sunt cam obosiţi, în organizaţii sunt aceleaşi băbăciuni de 20 de ani.” Nu cumva de 23 de ani, nea Vasile?

România-i închiriată? Pălăvrăgeala incontinentă goleşte creierul de sânge. „Când România va împlini 100 de ani veţi putea spune că e ţata voastră.” Şi până atunci a cui naiba e, zărghitule?

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politică de duminică și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s