Roşia Montană Gold Contention

Patlagica MontanaÎn ciuda tuturor disputelor de ani de zile privind explorarea şi exploatarea auriferă de la Roşia Montană, nici în clipa asta nu-mi dau seama cum stă de fapt treaba. Şi cei poziţionaţi în favoarea exploatării, cât şi cei poziţionaţi împotriva ei vin cu argumente valabile. Fiind ele valabile, dreptatea nu poate fi totuşi total de partea unora sau altora. Şi-atunci cum naiba e? Ca de obicei, împărţită. Nu trebuie să fi Solomon ca să-ţi dai seama că fiecare dintre „combatanţi” are partea lui de dreptate, precum are şi partea lui de netemeinicie.

Procesul de cianurare utilizat în prelucrarea minereului aurifer este deosebit de periculos. E suficient să ne amintim de tragedia provocată lângă Baia Mare (Bozânta Mare), în noaptea de 30 ianuarie 2000. Apoi cea de la Baia Borşa, din februarie 2000. Dar pentru a se evita un dezastru ecologic există norme şi tehnologii preventive. Nu trebuie decât ca acestea să fie respectate cu stricteţe. Să nu trecem cu vederea nici faptul că utilizăm extrem de multe produse care în tehnologia de fabricaţie sau în compoziţie conţin cianuri: materiale de construcţii, îmbrăcăminte, încălţăminte etc. sau chiar alimente (vezi sarea de bucătărie). Ne descotorosim de ele ecologic, îi plesnim un protest la scară naţională sau beneficiem de ele ca până acum, fără să dăm orul popii?

Pe lângă procesul de cianurare, o exploatare minieră de acest tip (de suprafaţă) afectează, uneori iremediabil, relieful şi mediul ambiant. Lucru care s-a întâmplat acolo, fără proteste, şi înainte de venirea celor de la Gabriel Resources – Roşia Montană Gold Corporation (1997). Dacă angajamentele luate de RMGC privind recuperarea ecologică a zonei post-exploatare este respectată, atunci lucrurile nu stau chiar dezastruos. Şi de asemenea, să nu trecem cu vederea nici peste alte exploatări de acest tip, cariere de piatră şi cărbune (Rovinari) sau exploatări de petrol şi gaze naturale, exploatările forestiere, care şi ele afectează grav mediul. Şi nimeni nu protestează. Sau nu cu atâta vehemenţă precum a generat decizia recentă a Guvernului.

Se justifică pentru România, din punct de vedere economic, demararea exploatării? Sumele de bani vehiculate de actualul guvern, ceva mai mari decât cele de la începutul afacerii, ar fi un argument în favoarea proiectului. Nu-mi dau seama, nefiind un specialist al domeniului, dacă ele sunt strict necesare sau nu, dacă avantajele surclasează dezavantajele ce pot rezulta.

Este justificat proiectul RMGC din punct de vedere social? Sunt foarte multe argumente că da. Cel puţin pentru o vreme – după unele estimări, vreo 15 ani – comunităţile de acolo vor beneficia de un loc de muncă (cca. 3000) şi de un venit semnificativ, dacă ţinem cont de cum se plăteşte mineritul. Vor spune unii că 3000 de noi locuri de muncă reprezintă cam cât praful de pe tobă faţă de rata şomajului la nivel naţional. Dar noi vorbeam despre şomajul zonal, nu? O zonă mono-industrială blocată în acest moment în inactivitate, adică în sărăcie şi desperare. De unde şi isteria, şi disponibilitatea către „mita” oferită unora de către cei de la RMGC.

Protestele din ultimele două zile au trezit cică, spre bucuria unora, spiritul civic. Poate, nu neg. Însă amestecul eterogen de personaje şi lozinci mă duce cu gândul mai degrabă spre o încheiere triumfală a sezonului estival. Să mi se ierte sarcasmul!

Am văzut atât în piaţă, cât şi pe bloguri sau pe Facebook poporani fredonând „Munţii noştri aur poartă, noi cerşim din poartă-n poartă” sau elucubranta reactivată deviză „Nu ne vindem ţara”. Am văzut ecofili de bună credinţă, dar în mare parte ignoranţi sau indiferenţi faţă de realităţile complexe ale „fenomenului Roşia Montană”, precum şi ecopaţi „încremeniţi în proiect”. Am văzut „dacopaţi” (apud Dan Alexe) care se zborşeau la Traiani şi ecotimici sincronizându-se cu orice protest stradal, indiferent de subiect. Toader Paleologu a văzut şi <<„trublioni” halucinaţi>>, după cum spune într-un interviu pe Ziare.com. Probabil că se referea la termenul englezesc „troubled one” – om într-o ureche, cu referire la adepţii descreieratului de anticapitalisto-anticomunist Mihai Giurgea. Dar cine poate şti cu exactitate?! Fiecare protestatar cu câte o lozincă adecvată concepţiilor sale, mai mult sau mai puţin filtrate de cunoaştere şi logică şi, cu foarte mici excepţii, abordând atitudini de hipsteri. Într-o societate, din păcate, încă marcată de un tradiţionalism ruralo-bisericos (în opinia mea românul este mai curând un bisericos ritualic decât un creştin autentic) şi de o incultură endemică, astfel de gesturi şi comportamente mai repede creează animozitate decât empatie şi coparticipare.

OK! „Salvaţi Roşia Montană!” De cine şi pentru cine? De Gold Corporation şi de guvernările României din 1997 şi până azi? Pentru turiştii răzleţi sau pentru locuitorii de-acolo? Ţin minte că în 1997 Traian Băsescu era ministru în guvernul care a negociat proiectul. La fel, ţin minte că preşedintele Traian Băsescu a susţinut cauza RMGC, fără să facă caz de referendumuri. Acum îl miştocăreşte pe premierul Ponta, exonerându-l pe premierul Boc, care cică se împotrivise. Cui, Doamne, iartă-mă! Fără să devin avocatul lui Ponta, care se joacă de-a „ba da, ba nu”, dedublându-se pe muchia ipocriziei, problema Roşia Montană a devenit, cu concursul nemijlocit al politicianiştilor serviţi ireproşabil de partea de presă simpatizantă, o controversă naţională. Şi o controversă naţională se rezolvă fie în Parlament (organul reprezentativ suprem al poporului), fie de către poporul însuşi, prin referendum. Dar ce ne facem cu interpretările aberante ale Curţii Constituţionale privind validitatea unui referendum? Pentru că dacă nu se strânge cvorumul necesar, deşi nu s-a răspuns explicit prin DA sau NU, se va considera, în mod fals, că-i NU. Şi nu-i aşa. Deci, tot la Parlament e soluţia.

OK? Pe una dintre placarde scria aşa: „Cianura ucide – Sărăcia NU!!!” O şti tânărul acela cu ce se „mănâncă” sărăcia? Categoric NU!!!

Remarcabilă şi pancarta cu „Pătlăgica Montană”, pe care am ales-o ca imagine a articolului. Şi astfel, o chestiune serioasă devine parodie şi pe mine m-a determinat să spun că, în afara manipulării politicianiste prin „oengisme”, avem de-a face cu încheierea triumfală a sezonului estival.

 

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Note de promenadă și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Roşia Montană Gold Contention

 1. jorik zice:

  pai Oamenii o zis ca daca tot va plangeti ca sunteti saraci, si vreti aur, si nu va intereseaza cum il obtineti, sa va atraga atentia asupra problemei reale.

 2. Săndel zice:

  Bre, din câte știu eu, pe hârtie, așa, proiectul arată mișto, și viabil. Adică e cu „sichiuriti”, cu „invaironmănt”, d-astea, să fie bine ca să nu fie rău.

  Dar chiar crede careva că o ditamai compania străină, mai ales una care nu va exploata zona pe timp nelimitat, va da vreo doi lei pe toate astea? Pe bune, chiar ne așteptăm ca ăia să sape frumușel și ecologic, să-și ia mineritele, și apoi că facă totul cum era la loc? Ar trebui să fie cei mai cretini afaceriști, mai ales în condițiile astea economice, să-și taie din profit pentru a repara zona. Da, vor da o spoială să aibă ce filma televiziunile, dar ce rămâne dedesubt, va ieși la un moment dat la suprafață.

  Și n-or să iasă balaurii a doua zi, ci la fel ca în cazul îngrășămintelor ălora date pe vremea comunismului, care acum ies la iveală prin fântânile otrăvite. Așa și aici…peste 20, 30, 50 de ani. Asta cred eu că va fi partea nasoală.

  • Horia Pană zice:

   Bre, Săndel 😀

   Nici pe hârtie nu arată prea bine, după unii care zic că se pricep mai bine ca mine: aici, de exemplu. Sau aici, un raport al unui grup de la ASE.

   Eu unul nu pot spune cu mâna pe inimă nici că va fi un dezastru, nici că l-am luat pe Dumnezeu de-un picior. Dar suspiciunile încep să prindă încet-încet conturul unei afaceri dubioase.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s