Neuron versus oximoron

93-OxymoronOdată ce susţinătorii exploatării aurului de la Roşia Montană sau a gazelor de şist de oriunde (azi Pungeşti) sunt diavolii pe pământ, mă voi adresa îngerilor salvatori. Şi nu ca avocat al Raiului sau al Iadului pe pământ, ci al unei minime raţionalităţi.

Salvatorii Roşiei Montane susţin că exploatarea prin cianurare otrăveşte iremediabil mediul. Specialiştii din întreaga lume susţin că acest lucru este posibil, dacă nu se întrunesc câteva condiţii obligatorii de protecţie.

Salvatorii în cazul exploatării gazelor de şist susţin că se vor polua apele subterane şi va creşte riscul seismic. Specialiştii din întreaga lume spun că este posibilă contaminarea apelor subterane, în funcţie de compoziţia fluidului injectat în pământ şi în funcţie de structura pământului în zona unde există plăcile de şisturi bituminoase. Cât priveşte riscul seismic, el este insignifiant, ţinând cont că numai în SUA există, la acest moment, peste 35.000 de asemenea unităţi de foraj, fără a se înregistra fenomene seismice.

Deci, avem, în ambele cazuri, elementul posibil, dar nu neapărat.

● Însă ceea ce este posibil, pentru salvatorii protestatari devine este cu certitudine. Dar câte lucruri în viaţa noastră sunt posibile, dar nu se întâmplă aidoma? Un aspect neluat în seamă în toată sarabanda asta pro şi contra, fiindcă o cât de mică urmă de îndoială, de raţionament ar atenua vehemenţa lozincardă. Bineînţeles, asta nu exclude prudenţa, calcularea eventualelor consecinţe dăunătoare, cât şi a prezumatelor avantaje.

Interesant de remarcat, dar potrivnicii acestor exploatări fie au interese concurente, fie sunt selectivi în ceea ce priveşte ţinta de salvgardare, ori pur şi simplu pe din afara subiectului:

-De exemplu, un specialist geolog se împotriveşte proiectului de la Roşia Montană al celor de la Gold Corporation, dar susţine exploatarea de la Certej a celor de la Eldorado Gold Corporation. Tot exploatare pe bază de cianuri şi la una, şi la cealaltă. Suspiciunea de acţiuni anti-concurenţiale nu poate fi ignorată.

-De exemplu, salvgardiştii se dau de ceasul morţii legat de Roşia Montană şi sunt completamente indiferenţi faţă de Certej. Ca să nu pomenesc de multe, multe contaminări grave ale mediului din cu totul alte cauze, care nu-i străbate la simţiri. Nu mai puţin de luat în seamă este şi faptul că o eventuală – şi de nedorit – contaminare a mediului dintr-o anumită zonă prezintă interes în primul şi în primul rând pentru cei din zona respectivă. A o transforma într-o contaminare naţională este stupid. N-ar trebui oare să-i preocupe, de pildă, contaminarea cauzată de ignoranţă şi manipulare? Vă asigur, astea fac ravagii la nivel naţional!

-De exemplu, protestatarii faţă de gazele de şist sunt în totală ignoranţă faţă de ce reprezintă explorare (absolut necontaminantă) şi exploatare. Nu doar atât, dar acolo se manifestă şi un interes imobiliar al edililor, dar şi al Sfintei Biserici Ortodoxe Române: Terenul cu pricina a fost donat de o familie, Hanganu, mânăstirii Mălineşti. Stareţul Neculai Ciulei n-a făcut actele şi donaţia s-a fâsâit. A concesionat terenul Chevron. Acum Biserica Sufletelor Neprihănite ar vrea donaţia înapoi. Decât nişte amărâte culturi de porumb, mai bine nişte rentabile culturi de ţevi de gaz. Un fel de „nu ne duce pe noi în ispită că suntem slabi de înger”.

În realitate, dincolo de investigaţiile şi explicaţiile tehnico-ştiinţifice, avem de-a face cu un oximoron celebru, care poate fi extras din mai toate lozincile protestelor: Excepţia întăreşte regula.

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Note de promenadă și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Neuron versus oximoron

 1. Jan Valjean zice:

  Sa vorbesc de exemplu de iazul urias cu cianuri de la Certej ? Am fost acolo la inceputul lui septembrie si vizitez zona cel putin o data pe an din 1992 si stiu ce afirm cand ma refer la poluare,gunoaie si mizerie.O simpla vizita la oricare din lacurile de acumulare are oricarui baraj din Romania iti va arata dimensiunea dezastrului ecologic si a poluarii cu peturi de parca aceste lacuri din care se alimenteaza cu apa potabila mari orase ale tarii ar fi niste gropi de gunoi.Am vazut mai multe lacuri de acumulare golite complet si atatea gunoaie si cauciucuri nu mi-a fost dat sa vad in viata mea.Nu stiu daca ai vazut filmele care exista pe net de la mina Anacocha din Peru sau cele despre exploatarile gazelor de sist din SUA,sunt facute de specialisti cunoscatori ai acestor dezastre nu de papagali dornici de publicitate care nu se pricep la astfel de probleme.Ceea ce am vazut m-a ingrozit pur si simplu si nu vreau ca eu si urmasii mei sa traim intr-o groapa de gunoi imensa,caci asta va deveni Romania daca incep mizeriile astea de exploatari.

  • Horia Pană zice:

   Ceea ce sugeram şi eu. Zone ample ale ţării sunt deja gropi de gunoi şi fără Roşia Montană şi celelalte proiecte care inflamează în zilele astea. În acelaşi timp ştiu că există posibilitatea tehnică de a nu distruge iremediabil mediul prin aceste proiecte. Problema este că n-avem încredere în declaraţiile şi angajamentele operatorilor acelor proiecte.
   Pe de altă parte, orice activitate umană afectează mediul într-o măsură mai mare sau mai mică. Radicalismul ecologic ne-ar trimite câteva milenii înapoi în istorie. Mă îndoiesc că protestatarii cu pet-uri vor milita pentru băutul apei din căuşul palmei sau se vor dezbrăca de îmbrăcămintea lor chimizată; de exemplu. La extrem, ar trebui chiar să militeze şi pentru sinuciderea prin frig, să nu se atingă de vitalul lemn pentru sănătatea planetei, ori prin inaniţie, ca să nu omoare ce-i viu, legumă sau animal.
   Deci, să nu fim ipocriţi!

 2. Jan Valjean zice:

  Daca se deschide exploatarea de la Rosia Montana,Rosia Poieni si se da drumul la exploatarea gazelor de sist,Romania va deveni o groapa de gunoi plina de otravuri si de bolnavi de cancer care va face ca in max. 10 ani populatia tarii sa scada la 10-12 mil. avand in vedere si numarul imens al celor care-si vor parasi definitiv tara datorita poluarii si distrugerii iremediabile a mediului.In timp ce romanii vor pleca din tara la noi vor veni evrei din Israel si de pretutindeni,dar nu se vor stabili in locurile distruse de poluare si exploatari ci in locurile ramase nepoluate cu terenuri manoase si pline de sclavi romani rupti de foame si de prostie si plini de lasitate.

  • Horia Pană zice:

   Nu pot să-ţi răspund decât interogativ.
   Ştii câte expoatări miniere şi industrii extrem poluatoare sunt în clipa asta operaţionale, aşa cum Roşia Montană şi zineel de explorare a gazelor de şist nu sunt încă?
   NU!
   Pentru că altfel vorbeai despre ele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s