Politică de duminică (54)

Nuremberg_chronicles_-_Strange_People_-_Pygmy_(XIIr)Prietenă cu toată lumea. Pe Ziare.com este publicat un interviu cu Ana Maria Pătru, actualul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente. Răspunsul dumneaei la întrebarea legată de fraudele electorale este că soluţia este „informatizarea secţiilor de votare”. Inutilitatea momentană a acestui demers rezultă însă din ceea ce spune în finalul interviului: „Principala preocupare este întocmirea listelor electorale permanente.” Cu alte cuvinte, vrem informatizare pe liste electorale neactualizate încă… Cine e Ana Maria Pătru? Cea care în seara alegerilor europarlamentare din iunie 2009 era la restaurant la masă cu candidata Elena Băsescu şi cu tăticul acesteia. „Sunt foarte apropiată cu foarte mulţi oameni politici, iar Elena Băsescu este deja un om politic. Eu sunt prietenă cu toată lumea”, declara pe atunci vicepreşedinta AEP. A văzut-o cineva, cu altă ocazie, cu alţi prieteni politici? Nu. „La restaurant nu m-am dus în calitate de vicepreşedinte al AEP. A fost o reuniune în care doi părinţi erau fericiţi că fiica lor a trecut un examen al vieţii”, a mai adăugat prietenoasa oficială. Cea care a respins atunci nenumărate contestaţii privind modul cum se îndruma explicit votul către trecerea unei fiice prin examenuil vieţii.

Cine-a fost de vină? Cătălin Predoiu, despre o piatră buclucaşă şi-o lunetă de maşină care nu s-a dat deoparte: „Vă spun eu cine a spart geamul maşinii. Domnul Ponta l-a spart… Lipsa de dialog echivalează cu ridicarea tensiunii în piaţă şi era inevitabil să nu degenereze (sic!)… Există în drept, şi domnul Ponta e jurist, o teorie a cauzalităţii.” Dar de ce să ne oprim cu teoria asta la Ponta? Să urmăm excursia logică a lui Predoiu: „Trebuie să iei din piatră în piatră, din faptă în faptă fiecare acţiune şi să vezi care a fost mobilul, care a fost declanşatorul lanţului de cauze.” Păi atunci şarpele biblic a fost de vină!

Ştirea negativă = Rating pozitiv. Renate Weber, europarlamentar: „Presa din România are o plăcere fie în a arăta numai ce e rău în România, fie de a ne autovictimiza. Doamna Reding a vorbit în general, iar apoi, când a fost întrebată la ce ţări se referă, dacă se referă la România şi Ungaria, răspunsul ei a fost: «da, dar nu numai ele». De ce presa din România a prezentat că doamna Reding s-a referit doar la România, nu ştiu. Nu doamna Reding a singularizat România, presa a făcut-o.”

Când idiotul Noii Republici e şi jmecher. Scriam duminica trecută despre cretinităţile senatorului PNR, Valeriu Todiraşcu. Mă forţează să scriu şi azi. „Reforma în sănătate promovată de ministrul Nicolăescu va creşte salariul medicilor performanţi, în timp ce marea masă a angajaţilor va câştiga mai puţin”, spune el.Mai puţin decât acum? Nu, mai puţin decât cei care performează. Exact ceea ce susţine şi Noua Republică în succintul său Decalog: „Bătălia pentru valori cere sacrificii. Admiră-l pe cel mai vrednic decât tine. Prosperitatea trebuie să oglindească munca.” Şi-atunci, de ce spune ce spune Valeriu Todiraşcu? A devenit el brusc socialist-asistenţial? Nu. Este patronul firmelor Tody Company Exim SRL şi Tody Laboratories SRL, cu activităţi angro în domeniul medical.

Cu Firea-n dodii. Gabriela Vânceanu Firea Pandele Antene vrea să se legifereze sistemul after-school în cadrul bisericilor, pe motiv că pupând ea moaştele Sfintei Parascheva a observat „prezenţa a numeroşi copii. Entuziasmul cu care aceştia participă la activităţile organizate de biserici demonstrează necesitatea unei implicări mai profunde, de a construi, alături de fiecare lăcaş de cult, un spaţiu adaptat şi dedicat tinerilor şi copiilor.” Pe nedrept, în acestă privinţă, hulitul Remus Cernea a declarat următoarele: „Ar trebui ca religia să nu fie predată într-un mod confesional în şcoli, pentru că atunci ea devine o formă de îndoctrinare religioasă.” Eu i-aş spune chiar prozelitism, ceea ce încalcă principiile şi legislaţia privind învăţământul. N-au decât bisericile să-şi organizeze „şcolile duminicale” după toate canoanele lor, dacă îşi doresc să păstorească turme cât mai mari de evlavioşi, şi la care să vină cine doreşte. Dar să ni se lase neîntinat creştinescul liber arbitru recunoscut atât de catolici, prin Sf. Augustin, cât şi de ortodocşi, prin Vasile cel Mare.

Care-i superlativul la blondă? Elena Udrea, din prostie sau doar din ipocrizie: „Mi s-a părut că se repetă scena balconului CC când precursorul său ideologic, pus în faţa mulţimii nemulţumite, mai promitea 100 de lei la salariu oamenilor muncii. Numai că a-l compara pe Victor Ponta cu Nicolae Ceauşescu înseamnă a comite o foarte mare nedreptate acestuia din urmă.” A cui precursoare ideologică ar fi în acest caz Elena Udrea?

Nea Claxon 1. Despre Ştefan Vlaston, un fost profesoraş care e supărat că e fost directoraş, acum un „forţos civic”, turuie pe unde-apucă năzdrăvănii semidocte ba despre educaţie, ba despre politică, ba despre filosofie, ba despre economie şi ba de câte în lună şi în soare. Uneori cheamă din toţi rărunchii ridicolul: „Eşecul economic al USL, o şansă nesperată pentru dreapta politică.” Istoria recentă se citeşte însă astfel: Succesul economic al dreptei politice a fost o şansă nesperată pentru USL.

Zi Stelian Fuia, şi-apoi aleluia! Fost ministru PDL al Agriculturii şi necăutat de DNA pentru afaceri similare celor incriminate lui Dan Voiculescu, el şi-a făcut partid: Mişcarea Agricultorilor din România. Apetitul ăsta pentru „mişcări” este demn de remarcat. I s-au pus mai multe întrebări, dar două dintre ele sunt de remarcat:

Î: Care este doctrina partidului?

R: Noi suntem o mişcare a agricultorilor, nu partid. Doctrina MAR este doctrina respectului pentru fermieri, pentru agricultori.

Î: Nu vreţi să fiţi partid, dar totuşi aveţi în vedere obţinerea de voturi…

R: MAR nu iese la aruncat cu promisiuni şi la vânat de electorat: suntem noi între noi, agricultorii sau noi între noi, ţăranii cum ne spun unii.

Gura păcătosului… Mai că-mi şi vine să râd. Emil Boc, într-unul din momentele sale memorabile: „Guvernul e vinovat pentru taxe, nu FMI.” De când începând?

Coabitarea – efecte perverse. O publicaţie din Rusia a prezentat-o pe Elena Băsescu ca fiind fata lui Victor Ponta.

Cine mai zice că MRU e inteligent are tot atâta inteligenţă. Şi zice el din hăurile minţii: „Dreapta arată prost fără PDL. Porţile noastre sunt deschise către toţi cei care înţeleg şi necesitatea şi urgenţa strângerii tuturor degetelor într-un singur pumn care să lovească adversarul USL.” Şi-atunci de ce mama naibii v-aţi spart în cioburi? De deştepţi ce sunteţi?

Gâgă. E unul care scrie pe Ziare.com, pretinde că a absolvit Colegiul Sfântul Sava, că are studii superioare, că a ucenicit pe lângă Tudor Muşatescu la Urzica şi pe la România Liberă ante-revoluţionară, pe numele său Piţigoi. Şi bagă acest Gâgă Piţigoi un titlu de mai mare ruşinea limbii române: „Satanizarea lui Traian Băsescu – obsesiva idee fixă a lui Ponta.”

O perversiune cât o glumă sinistră.

Întâi gluma. La Gala Mediatorilor, Traian Băsescu a fost premiat. Cum a mediat el din rolul de mediator constituţional între instituţiile statului se ştie. O spune chiar el: „Recunosc, prin Constituţie sunt mediatorul constituţional în societatea românească în relaţiile societăţii cu instituţiile. Dar trebuie să recunosc că nu mi-a reuşit grozav.” I-au ieşit însă ca unele sinonime ale adjectivului grozav: diform, hidos, hâd, pocit, schimonosit, slut, strâmb, urât, îngrozitor, cumplit. Păi nu merita el un premiu pentru asta?

Şi-acum perversiunea. Cum stă treaba cu gala premierii lui Traian Băsescu? Ne spune Ion Dedu, membru al Consiliului de Mediere: „Consiliul de Mediere nu este organizator al Galei Mediatorilor 2013 şi nu are nici o implicare financiară în eveniment. Suntem împotriva premierii la această Gală a mediatorilor, nefiind stabilite nişte criterii de premiere, iar CdM nu şi-a dat girul pentru nici un premiu. Nici premiile, care sunt cu sigla Consiliului de Mediere, nu au fost comandate de Consiliul de Mediere, ci de Gabriela Mihuţ.” O limbă catifelată de dimensiunea unei poşte de la o candidată PPDD de Arad care a ratat Camera Deputaţilor. Mai vin alegeri.

Cu Blaga-Şpaga prin târg după clasa de mijloc. Două vorbe, cu câte două aiureli fiecare.

– Probabil dintr-o acută lipsă de fonduri preferenţiale, Blaga a spus asta: „PDL poate fi vândut doar clasei de mijloc din România, nu altor partide.” Ce bine ar fi fost dacă în guvernarea trecută nu făcea PDL harcea-parcea clasa aia de mijloc! Deşi nu-i frumos să te dai vândut, problema e cine crezi că te mai cumpără?

– Apoi se ia de „telectuali”: „Dreapta politică românească nu e reprezentată de un mănunchi de intelectuali care discută doctrine de dreapta, e reprezentată de oamenii cinstiţi din clasa de mijloc.” Mai întâi, nu ştiu cât sunt intelectualii declaraţi de dreapta de doctrinari şi cât sunt de debitori celui care i-a propulsat în politică. Din discursurile lor rezultă că ar fi numai debitori. Apoi, domu’ Blaga, nu clasa de mijloc reprezintă dreapta politică, ci dreapta politică ar trebui să o reprezinte pe ea, pe clasa de mijloc. Hotărâţi-vă cine pe cine!

Abaca lu’ tata. Roberta Anastase a lipsit o vreme din peisajul guriştilor politici. Nu ca să recapituleze aritmetica, ci ca să mai scormonească prin budoar după nişte prostioare: „Când vrăjitorul Ponta ghiceşte în cărţi, românilor le mai apare o taxă.” Nu ca atunci când Roberta Anastase socoteşte şi românilor li se mai taie câte ceva.

Nea Claxon 2. Profesoraşul cel breaz, Ştefan Vlaston, se întreabă oftând: „Ar fi avut Traian Băsescu altă cale de urmat?” Da. Calea apelor.

Pontuleţe. Victor Ponta, ironie la Băsescu: „Eu nu coabitez, eu asigur stabilitatea ţării.” O fi, dar cât de jos o stabilizezi?

Limbă cu mazăre. Primarul Constanţei e supărat pe miniştrii liberali: „Jupâni pe moşie, nu vor să dea nimic.” Ştim astfel cine-s jupânii, dar ştim şi cine consideră ministerele nişte moşii bune doar de sfeterisit.

Şi-o limbă scăzută rău sau un creier cu zgârci. Marian Oprişan, alt PSD-ist înflăcărat, vrea o lege prin care oamenii să nu mai fie urmăriţi penal, numai faptele lor. Prindeţi fapta, închideţi-o-n dosar şi lăsaţi hoţu-n pace, că e negustor cinstit.

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politică de duminică și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Politică de duminică (54)

 1. Jan Valjean zice:

  Dle. Horia Pana,acest domn,Stefan Vlaston este fost profesor ? Ce a predat la scoala ca acum ne preda lectii de economie si greseli ale USL ? Este si el unul dintre cei platiti de PDL la ziare.com sa scrie aiureli pro-basiste si pro-oranj pentru intoxicarea cititorilor acestei pseudo platforme de presa ?

  • Horia Pană zice:

   Ştefan Vlaston a fost profesor de matematică la Liceul industrial nr. 7 din Bucureşti. Între 1990 – 2006 a fost director. După ce a fost schimbat din funcţie, a părăsit PNL şi s-a înscris în PDL. Apoi în Noua Republică, iar acum este în Forţa Civică.

   Nu e plătit la Ziare.com, omul chiar asta e şi asta poate – exact ce şi cum scrie. Ziare.com este o platformă pro-Băsescu şi anti-oricine altcineva nu orbitează în jurul lui. PDL are acum imagine negativă pe Ziare.com. Omul mai scrie în Adevărul, Evenimentul Zilei, Contributors.ro, HotNews.

   Acum, despre intoxicări. Ele au efect doar asupra celor care înghit ce li se oferă pe nemestecate. Fie din lene mentală, fie din ură faţă de un anumit segment politic sau social refuză orice argumentaţie neconvenabilă şi orice brumă de simţ investigativ critic. N-ai ce le face. Nu poţi să-i convingi să gândeasca cu mintea lor. Am încercat, degeaba. Timp pierdut. Rişti să intri într-o zonă suburbană şi vei fi copleşit de un val de etichetări ofensatoare şi insulte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s