Politică de duminică (55)

CicluSondajul care bucură proştii. Ziare.com publică rezultatele unui sondaj CSOP cu acest preambul: Traian Băsescul-a depăşit, cu un procent, pe liderul PNL Crin Antonescu, atunci când vine vorba de încrederea electoratului.” Avem deci un scor al încrederii de 17% vs. 16%. Extraordinar! O mare şi copleşitoare victorie pentru Marele Timonier! Dar dacă ne uităm la scorul neîncrederii avem 77% vs. 76% în favoarea aceluiaşi Traian Băsescu. Deci, victorie pe toată linia… Nimeni nu comentează dincolo de afinităţile sale politice. Pentru că dacă ar comenta datele complete, ar cunatifica şi procentele de neîncredere în politicienii actuali, şi care arată cât de execrabil sunt percepuţi pentru prestaţiile lor. Cel mai mic procent al neîncrederii îl are Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei şi actual „premier la umbră” al PDL – 52%. Numai că 37% habar n-au cine mai e şi ăsta. Mai contează că Traian Băsescu îl devansează cu 1% pe Crin Antonescu?

I s-a dat voie să şi vorbească. Mutului Daniel Constantin de către nu spun cine. Ştie el. Persoană importantă. „Domnul Antonescu a făcut declaraţii gratuite la adresa domnului Ponta, a domnului Voiculescu, la adresa mea. Nu l-am văzut făcând acelaşi lucru şi la adresa lui Traian Băsescu.” Dacă n-ar citi de pe bileţelele mentorului său şi şi-ar destupa urechile cu de la sine putere, ar auzi şi n-ar mai vedea declaraţii.

Te iei de Felix, ai rupt-o-n fericire! Aici stă toată cheia despărţirii de facto, nu de jure dintre PNL şi PC. Obsesia suspendării, ca şi imbecilitatea acuzaţiei de înaltă trădare la adresa lui Traian Băsescu sunt modalităţile monotone ale lui Dan Voiculescu de a plăti poliţe. Dar toate astea nu sunt posibile fără voinţele lui Ponta şi Antonescu, combinate. Primul tace „parşivel”, celălalt refuză răspicat. Dan Voiculescu traduce asta printr-o apropiere a lui Crin Antonescu de Traian Băsescu. Liderul PNL a replicat apoi o dată bine şi a doua oară jalnic. Întâi l-a făcut neruşinat pe Dan Voiculescu, ceea e corect, dar prea puţin faţă de ce merită. Apoi l-a acuzat de Daniel Constantin că s-a comportat în permanenţă ca un „subordonat” al lui Victor Ponta, nu ca un partener al PNL, ceea ce este complet stupid. Atâta timp cât, d.p.d.v. constituţional, Victor Ponta conduce Guvernul, miniştrii ascultă de el sau pleacă. Deci, o relaţie de subordonare. Şi-apoi, este PNL, în mintea lui Crin Antonescu, echivalentul Guvernului şi el Premierul pentru ca ministrul Agriculturii să-i dea domniei sale ascultare? Cu aşa mentalităţi, aşa stabilităţi politice.

Vade ad formicae! Du-te la furnici, Vadime! A pierdut şi în justiţie posesia asupra PRM. Dar n-am scăpat de el. Îl vom vedea pe canapelele unora ca Măruţă sau Capatos, dar cel mai frecvent, zic eu, în studiourile ROTV (România TV, dar n-aţi greşit prea mult).

‘telectualu’. Mihai Răzvan Ungureanu îşi dezminte cu fiecare ocazie calitatea de om cu mintea acasă şi cu câtă şcoală are în C.V.: „Nu pot fi de acord cu înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă care sa investigheze o ipotetică ilegalitate a unui om politic.” Ipotetic înseamnă că ceva se presupune. Iar supoziţiile, pentru a deveni probe, trebuie investigate. Legal şi constituţional pot face asemenea investigaţii Poliţia, Parchetul, DNA, ANI şi, minune mare, Parlamentul (Constituţia României, art. 64.4). Să credem că MRU vrea să schimbe regulile statului şi să interzică cercetarea ipotezelor? Bucuria infractorilor neprinşi în flagrant! Mai mult decât atât, o fi uitat cum o susţinea el pe Monica Macovei legat de eliminarea prezumţiei de dobândire licită a averii?

Ce i-a mai zgornit mintea lui Zgonea? Ca de obicei, o tâmpenie. „Nu ştiu. Nu am această informaţie. Nu am câştigat la loto ca să pot să am o premoniţie.”

Zgonea de la Cotroceni. Nu e Zgonea? Puteam să pun pariu. Şi zice Traian Băsescu: „Uniunea Compozitorilor trebuie să facă o comisie, pentru că prin lanul de grâu cântă greieri şi trebuie să vedem de ce cântă greieri pe tarlaua familiei Băsescu.”

Şi zgoanele Turcanei. Raluca Turcan: „Pentru USL, Educaţia nu este decât o altă «vacă de muls».” Ca să fie „vacă de muls” e musai să ai ce mulge de la ea. Să se fi întremat „vaca” de la o guvernare la alta?

Politrucul bun şi politrucul rău. Traian Băsescu a intrat într-o zodie nefastă. Îi umblă vorba mai mult decât îi umblă mintea. Sau l-o fi apucat brusc sinceritatea? „I-am cerut lui Chiţoiu să nu-l schimbe pe Gheţea cu un politruc de-al lor, de-al PNL.”

Sacrilegiul democratic. Când ziceam că a intrat într-o zodie nefastă…

PSD ar fi foarte mulţumit dacă modifică Constituţia cu alegerile prezidenţiale pentru a reduce puterea preşedintelui şi să pună la Cotroceni o maimuţă şi la Palatul Victoriasă fie prea puternicul prim-ministru.E-he, ce vremuri când maimuţa era la Palatul Victoria!

„Constituţia e o carte, cu sensuri extrem de profunde, să o dai la vot cred că nu va exista o lovitură mai grea privitor la neîncrederea în statul de drept a tuturor statelor europene.” Cum, poporul să-şi voteze Constituţia? Ce oroare!

„Cred că dacă am organiza un astfel de scrutin, referendum pentru modificarea Constituţiei în aceeaşi zi cu prezidenţialele, ar fi o lovitură de credibilitate aproape egală cu lovitura de stat de astă- vara. Nimeni nu ar înţelege cum poţi cere unui popor să voteze o revizuire a Constituţiei simultan cu viitorul preşedinte… Un sacrilegiu democratic.” Cam la fel ca în noiembrie 2009, de exemplu. Tot o chestie egală cu o lovitură de stat?

Şi cică doar Voiculescu e obsedat. Tot Traian Băsescu, cel din zodia nefastă, după respingerea de către CCR a sesizarii sale privind cvorumul de 30% la referendum: „Nu exclud posibilitatea să revin la CCR. Constituţia nu îl limitează pe preşedinteca număr. Ar fi fără precedent în mandatele mele, dar gândiţi-vă care este efectul intrării în vigoare a noii Constituţii, dacă actuala majoritate este cea pe care o ştim?” Poate, poate se răzgândeşte de pe o zi pe alta Curtea Zegreană. Cât despre câte parale face democraţia pentru Traian Băsescu, e limpede. Democraţie este doar atunci când majoritatea îl slujeşte. Tot atâta respect şi faţă de o decizie a CCR.

Elena traiană.„În ţara condusă de Ponta, toţi argaţii lui Voiculescu discreditează.” La fel de valabilă sentinţa ca ţi aceasta: „În ţara condusă de Băsescu, toţi argaţii lui Băsescu discreditează.” Că ca Băsescu e numai unul.

România Liberă şi zice-se independentă. Jurnaliştii de la România Liberă, citând Gazeta de Cluj, scriu că firma ginerelui lui Blaga a încasat de la stat, în 2013, 5 milioane de lei. Ne-ar putea spune ei cât a încasat aceeaşi firmă, de la stat, din 2009, când s-a înfiinţat, până în 2012, cât tata socru a guvernat?

Bonus

BMFamilia von Münchhausen

Elena Băsescu – „În timp ce pentru programele importante nu se găsesc bani, sunt fonduri suficiente pentru cântăreţii PSD. Astfel, Mihai Sturzu, un artist de renume mondial ajuns în fruntea Tineretului Social Democrat la recomandarea lui Victor Ponta, va avea o emisiune la postul public pentru care va fi remunerat cu 140.000 de euro.”Miniună gogonată!

Victor Ponta, despre comisia legată de terenul lui Băsescu din Călăraşi: „Am vorbit la telefon cu Crin şi a fost de acord.” Minciună gogonată!

Valeriu ZgoneaLa mine în birou a fost decizia luată, suntem într-o decizie politică. Niciunul dintre colegii care au fost de faţă nu au avut nicio obiecţie legată de iniţierea acestui draft, propus şi discutat în USL. Dacă niciunul nu ridică nicio obiecţie într-o echipă, atunci înseamnă că propunerea este acceptată în unanimitate.”Mistificare şi manipulare! Cei prezenţi, din partea PNL, nu aveau mandat nici să accepte, nici să obiecteze. Şi asta pentru că deciziile politice de acest gen se iau, în USL, conform regulilor stabilite, de către liderii grupurilor parlamentare. Liderii grupurilor parlamentare ale PNL, Scutaru şi Haşotti nu erau de faţă.

Cristian Preda – invocând un SMS primit din greşeală şi care era adresat de fapt lui Cătălin Predoiu: „Nu există respect fără adevăr: Predoiu a vrut să rămână cu Ponta!” Minciună gogonată! Dar şi asezonată cu prostie, deoarece chiar în acelaşi expozeu Cristian Preda descrie mesajul: „Am primit atunci un mesaj în care eram întrebat dacă mai trebuie insistat pentru a mi se confirma rămânerea în guvern alături de USL.” Deci, asupra lui Cătălin Predoiu s-a insistat să rămână în Guvernul Ponta 1, iar el n-a confirmat. Cine-i ăla fără respect faţă de adevăr şi-l cheamă Cristian Preda?

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politică de duminică și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Politică de duminică (55)

  1. Jan Valjean zice:

    Ce adunatura de idioti si prefacuti !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s