Se-ntâmplară întâmplări

call-help-adult_~eliasj0036cMotivele pentru care nu am scris o lungă perioadă de timp sunt personale, au cauze multiple şi vor rămâne în ceaţă, precum în ceaţă se pierd zilele ultimelor săptămâni şi se zbânţuie şi politica noastră, cu politicienii şi ţuţării lor cu tot. S-au petrecut multe de-atunci, despre care n-am scris, dar m-au preocupat şi chiar enervat deopotrivă.

11 decembrie 2013. O gaşcă de perfizi, având alăturea câţiva netoţi tăcuţi, a pus la cale, la ceas de noapte, câteva amendamente legislative. Una bună, aceea că identificarea parlamentarului cu funcţionarul public este ineptă şi permite abuzuri din partea ANI şi DNA, pentru fapte care nu o dată au fost cântărite diferit, unele pe bază de „naş în suflet”, ori pe alte motive de oportunitate para-legală. A doua complet neghioabă şi perversă – greu de separat dacă privim la consecinţe – numită „amnistierea pentru aglomeraţie penitenciară”, trecută, prezentă şi mai ales viitoare; e coadă mare în antreul puşcăriilor şi al incompatibilităţilor. Ipocrizia şi venalitatea altora, cu nimic mai breji, au titularizat acestea drept „apărarea superimunităţii”. Nici vorbă de aşa ceva. Poate putem vorbi de o „descărcare de vinovăţii” care au fost, care sunt şi care vor fi fiind pe cale de înfăptuire, din zona legii către zona moralei, acolo unde cică toate se iartă. Aşa cum sună şi poziţia preşedintelui Traian Băsescu când vine vorba de matrapazlâcurile sale privind imobiliarele. Ele nu sunt ilicite, ci doar imorale. Şi asta se pedepseşte electoral, nu judiciar, şi numai dependent de memoria electoratului. Care e cum e.

18 decembrie 2013. Crin Antonescu a purtat discuţii cu Dan Voiculescu la sediul USL. Nu ştiu cum se face, dar asta seamănă izbitor de bine cu bălăceala ineptă a lui Mircea Geonă în spa-ul lui Vântu, în preziua ultimei dezbateri pentru alegerile prezidenţiale. Cu repercusiunile de rigoare. Îmbârligate mai sunt minţile politicienilor noştri. Dar nici nu se lasă dezbârligate. Dan Voiculescu, nu doar prin statutul său de securist-informator, este aşijderea un grandoman semidoct şi un amoral cu morgă de arhanghel. Atât grupusculul-scaiete poreclit partid, cât şi anvergura sa politică sunt rezultatul unui trust media care şi-a susţinut doar interesele patronului. Că îi susţine concomitent sau alternativ pe Victor Ponta şi Crin Antonescu în bătăliile lor politice este doar o chestiune conjuncturală. L-a susţinut şi pe Traian Băsescu, actuala „Iudă”, atunci când interesele sale politice erau în cumpănă. Să se teamă Crin Antonescu în aşa măsură de Antena 3 şi de istericalele vituperanţilor din studiouri încât să facă conştiincios aport? O asemenea postură, o asemenea acceptare a unei dependenţe din partea virtualului prezidenţiabil mă descumpăneşte într-o oarecare măsură. Pe de o parteă, Dan Voiculescu are, din punct de vedere oficial, doar o funcţie simbolică în partiduleţul năşit de el, iar în USL nici una. Pe de altă parte, chiar aflându-se în dizgraţia lui Dan Voiculescu, şansele ca prezidenţiabilul Crin Antonescu să-şi piardă mediatizarea sunt nule. Mai multă, o delimitare clară faţă de „soluţia imorală” şi o mediatizare negativă dinspre Antena 3 va fi cu siguranţă compensată de o mediatizare măcar neutră, dacă nu explicit favorabilă, din partea celorlalte televiziuni, acum cvasi-ostile. Dar pentru asta îţi trebuie osatură, nu g(l)umă.

19 decembrie 2013. Valeriu Zgonea, acest Nae Ipingescu-Rezon, unul dintre „ipistaţii nopţii furtunoase de unşpce deţembre trecute fix”, la a doua strigare pentru propunerea liberalilor la şefia TVR zice: Poate s-o propună şi pe bunica, nu e nici o problemă. Acceptăm orice propunere. Nu vrem să rămânem în istorie ca cei care au blocat TVR-ul şi au închis emisia.” Ce poate fi mai delicat ca o asemenea modalitate de a face politică în ţara asta? Totul pentru front, totul pentru victorie! Până când bezna OTV va acoperi şi PPDD, iar majoritatea nou formată cu respectivii „întunericiţi”, alături de imparţialii de la UDMR vor face prezenţa PNL la guvernare stingheritoare şi plictisitoare îndeajuns. Iar PNL, după nepot, nu a propus-o pe bunica lui Zgonea, ci pe bunicul eşecurilor editorialelor scrise, vorbite şi văzute, Stelian Tănase. Vulnerans omnes, ultima necat.

19 decembrie 2013. Avocatul Poporului, Anastasiu Crişu, a demisionat. Cică din motive personale. Numai mie să mi se fi părut că motivele au fost mai curând accelerate? De atacarea la CCR a Codului Insolvenţei, care a ieşit de-acolo neconstituţional rău de tot?

20 decembrie 2013. Gheorghe Flutur acuză faptul că „obezitatea de 70% a USL a făcut ca vocea PDL să nu fie auzită”. După cum oricine poate sesiza, atât obezitatea USL, cât şi debilitatea PDL se fac totuşi auzite exact cât deschid gura. Şi de cele mai multe ori e păcat de sunetul lansat. Liderii PDL nu înţeleg un lucru extrem de simplu. După ce Traian Băsescu le-a spus „Pa, puiu!”, nici unul dintre ei nu a fost capabil să explice şi să enunţe rostul politic al PDL şi de ce mai există fără Traian Băsescu. Unii ar spune că de vină e inerţia.

6 ianuarie 2014. În numele independenţei justiţiei, Traian Băsescu s-a autoinvitat taman la şedinţa în care se alegea noua conducere a CSM. Oana Schmidt Hăineală l-a primit înlăcrimată suav, după ce i-a urmărit cu batista în pumn şi pumnul strâns la inimioară afirmaţiile sale de la Evenimentul Zilei/B1 TV, cu puţin timp în urmă. Afirmaţii care confirmă faptul că independenţa justiţiei este doar atâta cât, cum şi când zice el. Pentru exemplificare:

■ „Acolo (la CSM, n.a.) e legea de aşa natură, îi obligă la schimbarea şefilor în fiecare an. Cred că este o lacună a legii. E clar că nu toţi oamenii sunt de acelaşi calibru în CSM sau cu acelaşi nivel de credibilitate la opinia publică.(Evenimentul Zilei, B1 TV)

Problema intrării în vigoare a noilor coduri trebuie dezbătută şi foarte personalizată.”(?!)

Poate singurul loc în care va mai trebui umblat este la numirea procurorilor-şefi în marile Parchete. Să fie ruptă de Executiv, dacă avem o vulnerabilitate este aici.

Încerc să forţez o concluzie să ştiu cu ce sentiment plec de aici.”

Pe 1 ianuarie, Traian Băsescu declara, din uşa birtului din Predeal, acestea: Trebuie să vă spun că cel mai mult mi-aş dori ca 2014 să fie anul în care justiţia să câştige bătălia cu politicul.”Când bătălia dintre puterile statului este astfel încurajată, orice argument pro-Băsescu este penibil.

6 ianuarie 2014. Unul din marile defecte ale policianului dâmboviţean este că îi este peste mână şi să tacă, şi să vorbească inteligent. Iar Victor Ponta nu face excepţie, cu referire la a doua condamnare a lui Adrian Năstase: Cred sincer că pentru toate lucrurile importante şi bune pe care domnia sa le-a făcut pentru România, ideea de a fi hăituit o viaţă întreagă de sistemul domnului Băsescu este o mare nedreptate.” Dacă pentru lucrurile importante şi bune făcute a fost Adrian Năstase trimis în închisoare, atunci într-adevăr, i s-a făcut o mare nedreptate. Doar că altele sunt lucrurile, la propriu şi la figurat, pentru care s-a dus acolo unde încă nu i s-a răcit aşternutul. Că „sistemul domnului Băsescu” este un sistem dezechilibrat faţă de principiul „legea-i una pentru toţi, întocmai şi la timp” dovedeşte o mare nedreptate e limpede. Însă asta nu exclude vinovăţiile dovedite. Exact situaţia pe care un politician cu statură ar fi evitat-o: să dea cu bâta-n baltă ca să nu dea cu nuca-n perete. E un fenomen des întâlnit, transpartinic, şi se referă la loialităţile imbecile care predomină asupra bunului simţ.

7 ianuarie 2014. Cătălin Predoiu vrea să candideze la prezidenţialele de la sfârşitul anului. Cum va fi el ca preşedinte? Simplu şi aiurea: Am capacitatea să fiu şi un preşedinte jucător, şi un preşedinte mediator.” Poate are capacitatea, că are şi modele de urmat, dar, totuşi, nici măcar în fotbal nu e în regulă un arbitru jucător.

7 ianuarie 2014. După ce Traian Băsescu a anunţat posibilitatea de a repeta referendumul din 2009, cel cu 300 de parlamentari şi unicameralismul, în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale, politologul de serviciu, Cristian Preda, susţine că acesta „e de mare actualitate, potrivit şi binevenit”. Dar acelaşi Traian Băsescu a declarat, pe 20 noiembrie 2013, că dacă am organiza un referendum în aceeaşi zi cu prezidenţialele, ar fi o lovitură de credibilitate aproape egală cu lovitura de stat de astă- vară. Ar fi o notă proastă şi pentru electoratul care acceptă un astfel de sacrilegiu democratic.” Cum e, domnule Preda? Comiţi dumneata un sacrilegiu sau nu? Ori e Băsescu un eretic când vine vorba despre democraţie atunci când îi deranjează interesele? Iar dacă e sacrilegiu, de ce să mai repetăm sacrilegiul din 2009?

8 ianuarie 2014. Dragoş Paul Aligică, unul dintre intelectualii „de dreapta”, spune că o soluţie la starea de turbulenţă şi incertitudine din societate este ca elitele legitime să scoată lumea în stradă. Cum ar veni, soluţia la turbulenţă este altă turbulenţă. Şi beţivul zice că soluţia la beţie este tot o beţie, pe principiul cui pe cui se scoate. Dar un proiect care să ne scoată din zona de turbulenţă şi incertitudine, ceva acolo, de la intelectualii altfel extrem de preocupaţi de problemă avem şansa să primim? Şi dacă da, când?

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Se-ntâmplară întâmplări

 1. Florin Matis zice:

  Cei trei crai de la rasarit sunt calatori pe apele politicii dambovitene pe
  acelasi vas care scartaie din toate incheieturile.Marii nostri politicieni, inca nu au inteles ca pentru a se impune pe puntea principala a vasului, trebuie sa vina cu ceva deosebit care sa aiba la baza niste rezultate deosebite care sa redea oamenilor increderea in fortele proprii, acea incredere umana si morala care se capata dealungul unei vieti ce nu se vrea traita in zadar.Ori ceea ce au facut acesti jucatori la ruleta damboviteana seamana mai mult cu un joc de barbut in care babaroasele au fost masluite si rasmasluite pentru a se ajunge in final
  la un troc in care nimeni nu pierde si totul se transforma in castig mai mare sau mai mic,fiecare jucator urmand sa-si mormaie in barba nemultumirile si sa-si ascuta cutitul pentru o viitoare runda.Bineinteles ca toti si fiecare in parte incearca sa se vaite cat mai convingator pe la prietenii care au tot timpul caprele la pascut prin diverse redactii si
  posturi tv,acestia fiindu-le obligati prin angarale care le atarna de gat precum pietrele de moara,fiind gata sa se scufunde la orice miscare gresita care n-ar fi pe placul acestor jucatori de chemin de fer(un joc prea elevat pentru ei).Cineva, insa va ramane bancherul dintotdeauna,pentru ca niciun moment nu a slabit haturile din mana,o mana care a fost si va fi mai mult decat a fost, mai puternica si mai hrapareata decat haosul in care ne afundam numai si numai pentru simplu fapt ca legendele trecutului nu sunt recunoscute la adevarata lor valoare si sunt inmormantate sub niste banale cruci.

 2. Jan Valjean zice:

  Ce ne facem dle. Pana,astia sunt politicienii de doi bani care fac politica in Romania.De ce nu intra in politica si oameni de mare calibru intelectual si moral ? De ce ?

  • Horia Pană zice:

   Dragă domnule,

   Au intrat în politică, de-a lungul vremii, oameni asupra cărora nu aveam îndoieli în ceea ce priveşte calibrul lor intelectual şi moral. Pe unii i-au rejectat politicianismul şi spiritul de clică, pe alţii i-au absorbit aceleaşi metehne. Calibrul intelectual nu reclamă cu necesitate şi calibru moral. Acestora din urmă, bunăstarea personală şi vraja grandorii le-a luat şi bruma de bun simţ pe care şi-au ţinut-o, din diverse motive, în frâu.

   Până când politica nu va deveni la noi o profesie, va predomina zbuciumul pentru căpătuială, pervenitismul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s