Politică de post-duminică (60)

his_masters_voice_1536895Partenerii. Traian Băsescu despre Boc: „Am fost doi parteneri extraordinari.” Exact cum sunt eu cu ciobănescul meu german, Heidrich. Mă ascultă atent, ba dă chiar şi din coadă, răspunde la comenzi, mă păzeşte, nu mă contrazice, iar eu îl hrănesc cu mâna mea şi îl şi duc de lesă afară, să nu-şi facă nevoile în casă. Unde mai găsesc eu aşa partener?

Vasile Blaga către delegaţia FMI: „Nu suntem de acord cu liberalizarea preţului la gaze.” Susţinători ai „dreptei vechi”, adică ai PDL, au sărit imediat cu reacţii de tipul: „Uite că Blaga a început să iasă cu chestii serioase!”; „Aşa, nenea Blaga, fă opoziţie, dacă e dreapta, Dreapta să fie!”. Necazul este că împotrivirea la liberalizarea preţurilor nu prea este o manevră de dreapta. Însă mai spune Blaga o chestie: Avem un număr mare de impozite şi taxe, dar încasările statului au scăzut cu 10 miliarde de lei. Avem creştere economică, de aproape 2%, fără a crea locuri de muncă.” Ceea ce s-ar putea traduce prin faptul că procesele de liberalizare a preţurilor au luat-o cu mult prea mult înaintea puterii de cumpărare a populaţiei, ceea ce înseamnă pauperizare galopantă. Nu contează că eşti de stânga sau de dreapta, indiferenţa faţă de o asemenea stare de lucruri denotă iresponsabilitate şi poate fi imputată tuturor guvernărilor de până acum, inclusiv cea a PDL, convinse că pot ignora apropierea ceasului al 12-lea.

Notă explicativă – Traian Băsescu, 9.02.2014, Cluj, în vizită de lucru cu PMP: Discuţia era: reducem salariile sau trimitem oamenii în şomaj. Decizia a fost una a solidarităţii. Întrebarea pe care a pus-o Emil: «Şi ce facem cu ei, din ce trăiesc?» Am decis să facem o reducere a salariilor şi să nu dăm pe nimeni afară.”Adică, solidaritate prin sărăcirea tuturor. Exact ce făcuse şi Ceauşescu pentru a plăti datoriile către creditorii externi. Diferenţa este că fosta guvernare a plătit astfel datoriile către creditorii interni ai partidului, în timp ce creditorii externi ai statului vor fi plătiţi de populaţie în guvernările viitoare. Nu-i aşa că cei născuţi prematur sunt inteligenţi?

Când şi cei născuţi la vreme sunt prematuri. Parlamentarii PDL au părăsit şedinţa comisiei pentru revizuirea Constituţiei deoarece a fost respinsă cererea lor de a se introduce rezultatele referendumului din 2009 privind numărul de parlamentari şi unicameralismul. Odată ce decizia în această speţă aparţine Parlamentului, deci majorităţii actuale, insistenţa PDL este inutilă, iar plecarea din comisie este nepotrivită fiindcă permite să treacă neobservate la timp alte eventuale aberaţii.

Îmbârligăturile lui Victor Ponta: „Băsescu îl susţine pe Opriş, PSD pe Raed Arafat. Oamenii decid în cine au încredere.” Cică Băsescu versus PSD este egal cu Băsescu versus oamenii. Sau cică performanţele şi competenţele unei persoane într-o funcţie publică pot fi înlocuite cu o percepţie, încrederea. Sau cică ar fi avut loc vreun referendum în care oamenii şi-au exprimat încrederea în cineva, ca ulterior să decidă. Sau cică avem o democraţie directă în care oamenii chiar decid prin referendum orice. Hai, Soci de-aici!

PSD – Cătălin Ivan – STS: E nevoie de trecerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale în subordinea Ministerului Afacerilor Interne pentru a nu se repeta situaţii precum cea de la accidentul din Munţii Apuseni.” Că vezi Doamne, ministerele implicate au funcţionat de mama focului! Problema serviciilor secrete aflate la îndemâna unui singur om este una cât se poate de serioasă. Suspiciunea că informaţiile sunt la discreţia şefului CSAŢ, adică a Preşedintelui, nu e de neglijat. Dintr-un simplu motiv: controlul parlamentar este, după cum s-a văzut de atâtea ori, un simulacru. Dacă luăm ca exemplu statele cu democraţii consolidate, precum SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, serviciile secrete se află nu în subordinea, ci sub autoritatea Guvernului, mai precis a Internelor. Într-o democraţie ca a noastră însă, formă fără fond, oriunde ar fi cantonate serviciile secrete, tot într-o tulbureală vor sta lucrurile.

PDL vrea să atace la CCR proiectul de revizuire a Constituţiei. Având de-a face cu un proiect de revizuire şi nu cu un proiect pentru o nouă Constituţie, acesta se supune prevederilor limitative ale articolului 152 din actuala Constituţie privind: caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic, limba oficială, suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora. Motivul invocat de PDL? Acelaşi referendum din 2009 privind unicameralismul şi limitarea numărului parlamentarilor la 300. Găseşte cineva temele referendumului invocat printre limitările constituţionale ale unei revizuiri? Probabil că da, Curtea Constituţională.

Plecare humanum est. (sic!) E aforismul adaptat de Mircea Hava, primarul PDL din Albă Iulia, referitor la o eventuală plecare din PDL către PMP. Cei care ar proceda astfel „îşi traduc valoarea umană prin propriile interese”, a mai spus Hava. Nici vorbă că s-ar simţi ameninţaţi de pierderea mandatului de primari.

Grevista greţurilor. Senatoarea PC, Cristina Anghel: „Nu Voiculescu m-a adus în Parlament, ci Dumnezeu.” Eu aş zice altfel: Dumnezeu’ cu-i te-a votat!

Un deputat UDMR: „STS nu ar trebui politizat. Având în vedere că este un serviciu secret, sunt multe chestiuni care nu ar trebui să fie tratate politic.” Păi dacă acum numirea şefilor de servicii secrete de către CSAŢ, la propunerea Preşedintelui şi cu aprobarea Parlamentului nu este o chestiune tratată politic, care ar fi? Uitându-mă un pic peste legi mi-a sărit ceva în atenţie. În legea de funcţionare a CSAŢ (art. 4, lit. h) se spune că acest organism „numeşte şi revocă în/din funcţii în cazurile şi condiţiile impuse de lege”. În legea STS nu se specifică cazurile şi condiţiile de revocare a directorului, aşa cum a fost el propus şi numit de CSAŢ. Dar prin regulamentul Consiliului, hotărârile nu pot fi adoptate decât prin consens. Extinderea acestui consens şi în ce priveşte numirile la şefia serviciilor secrete face ca un preşedinte ostil Guvernului şi Parlamentului să blocheze orice revocare din funcţie, oricât de argumentată ar fi, ceea ce-i oferă un ascendent şi o loialitate particulară din partea respectivilor şefi de servicii. Restul e speculaţie.

Toader Paleologu, un traseist de tot râsul. PNL – PDL – PMP. După propriile-i cuvinte, a aplicat „filosofia bicicletei: dacă te opreşti, cazi.” Referitor la programele politice ale PDL şi PMP: «Ori la bal, ori la spital». Exact ăsta este programul PMP în 2014. E mai bun decît «Moartea lentă». Aveam impresia că muream stând pe loc şi nefăcând nimic şi aşteptând să se schimbe conducerea PDL.” Iată un exemplu copleşitor de hărnicie a lenei! Conaşule, uite şi o altă filosofie a bicicletei: Dacă nu te opreşti la timp, cazi în bălării.

PMP – Partidul Migratorilor Politici. PMP primeşte şi traseişt. Cum spunea Elena Udrea, „mulţi se vor reevalua”. Trăi-v-ar reevaluarea şu reevaluatorul! „PMP e un partid înfiinţat pentru români”, spune Eugen Tomac. Şi ca tot românu’, traseist…

Omu’ bun şi prostu’ copt. Deputatul Alin Bucur, ca tot românu’, traseist, a plecat din PPDD şi a ajuns în UNPR. Numai că nu-i ştie numele partidului în care tocmai ce-a poposit. Explicaţia? Eu am o calitate: sunt foarte bun la suflet”, spuse Alin Bucur. E bun la suflet şi nu vrea să spună măscări.

Băsescu către tinerii magistraţi, lăcrimând ca la Stolojan: „Dacă vreodată voi ajunge în faţa dumneavoastrăîn instanţaîn care lucraţi, să vă aduceţi aminte că nimeni nu este mai presus de lege.” Nu-i aşa că e impresionant? Parcă-mi dau şi mie lacrimile. De la ceapa din buzunarul de la piept, crocodilule! Nu, nimeni nu-i mai presus de lege, dar ştiu eu unul care o trece mai pe dedesubt.

Crin Farfuridi Antonescu. Despre ce? Despre revizuirea Constituţiei: „Nu se modifică nimic, sunt doar nişte clarificări democratice.” Făcând un arc peste timp, ne întâlnim cu… „Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale… Din această dilemă nu puteţi ieşi… Am zis!” Şi-a-ncălecat pe-o şea, nechezând de-a-nboulea.

Cosmo-agonia. Sorin Paler a trecut de la PNL la Forţa Civică fără să mişte acele seismografelor. Şi totuşi, el sesizează că se află în plin cutremur cosmogonic dat de mitul arhaic şi mitul civilizator”. Cosmogonic privind problema, avem o teorie despre cum s-a format FC. Cât despre mit, Sorin Paler trăieşte un o variantă personală a Mitului Peşterii. A găsit iluminarea în întunecimea peşterii şi hotărăşte să rămână acolo.

Mitocanul Bunea şi Dragnea cocoloşeful său. Şeful CJ Brăila, Bunea Stancu, către o jurnalistă: „Îţi dau două picioare în gură.”Evident că pe celelalte două se sprijinea. Şi Dragnea? „Aşa-i el, mai slobod la gură.” Slobod la gură, slobod la gură, însă de ce slobod printre oameni?

Să fie întuneric! Şi se cam făcu. Senatoarea PPDD, Vasilica Steliana Miron, cea care promisese că va fi cea care „va stinge lumina” în partid, s-a mutat la PNL. Dar de stins lumina, a stins-o. Cei patru senatori PPDD rămaşi orbecăie încotro s-o apuce şi ei.

Postulatele Elenei Udrea. „Aş încerca să evit oamenii care-şi pun frustrările deasupra intereselor PMP.” Din câte o ştiu, nu va evita însă oamenii care-şi pun interesele deasupra frustrărilor PMP. Pentru confirmare, puţintică răbdare.

Un dobitoc în plus. Ştiu, adresată unui om, vorba asta e insultă. Dar în acelaşi timp, cum zice Stanisław Jerzy Lec, Când fabulele politice pocesc animalele, sunt vremuri inumane.” Am spus „în plus” fiindcă de atâtea ori şi de la atâţia am auzit porcăria asta încât şi apelativul dobitoc îmi pare acum prea elegant. Zice Tomac, preşedintele PMP: „Mă îndoiesc că o finală Ponta – Predoiu va aduce un preşerdinte de dreapta.” Şi ăştia cică sunt nişte democraţi de democraţi. Constituţia noastră consfinţeşte, atâta câtă a rămas intactă prin părţile esenţiale, un preşedinte neutru faţă de scălâmbăiala doctrinară care caracterizează partidele actuale.

Proastă minte, bună întrebare. Victor Ponta: „E o prostie să vorbim de măsuri de dreapta. Cine mai e liberal în România?”Cât îs eu de împotrivit clivajului stânga – dreapta aplicat în ziua de azi, politicile pot fi interpretate cât de cât în această notă. De exemplu, o politică asistenţială va fi clar una social-democrată (de stânga), pe când una concurenţială, punând accentul pe individ va fi liberală (de dreapta). Tot aşa, o politică de prezervare a statu quo-ului cu accent pe comunitate va fi conservatoare (de dreapta), pe când una anti-statală sau de tip plebiscitar va fi libertarian socialistă (de stânga). Deci, în funcţie de rezultatul pe care vrei să-l obţii, o anumită politică poate fi catalogată ideologic. Pentru un adept al socialismului uniformizator în sărăcie, în numele solidarităţii, combinat cu capitalismul de cumetrie, zău că nu mai are importanţă ideologia. Dar cine mai e însă liberal, creştin-democrat ş.a.m.d. în ţara asta? Că nici asta nu se vede.

Hărău mai vorbeşti! Grosolănia, în dispreţul genurilor gramaticale, este unisex. Cum ne demonstrează deputata liberală Eleonora Carmen Hărău când s-a adresat unui jurnalist: „Scoate capul din hazna, boulică!”Chiar aşa, boulică, ce te chiorăşti la ea? Las-o singură-n hazna, să se simtă bine!

Şi eu, şi eu! Ecaterina Andronescu a fost nominalizată de PSD pe locurile eligibile pentru Parlamentul European. Reacţia ei în faţa jurnaliştilor dovedeşte însă că modestia afişată de ea ascunde şi un dram, două de mândrie dispreţuitoare: „Eu cred că România trebuie să fie bine reprezentată.” Mă laşi! E însă şi un picuţ de adevăr – neintenţionat, sunt convins – în spusele ei. România nu prea a fost reprezentată în PE, ci numai familiile politice.

Băsescu a căzut victimă unui duel aerian. Traian Băsescu a pilotat un avion F-16, în Turcia, şi a fost doborât de un avion inamic… Simulaaaareeee!… La asta se pricepe ca nimeni altul.

Ori la bal, ori la spital. Acum se înţelege de ce s-a dus în zbor pedalat Toader Paleologu la PMP. Cristian Preda: „Constituţia trebuie blocată dacă e un produs 100% USL.” În iunie 2012, Traian Băsescu trimitea în Parlament proiectul său de revizuire a Constituţiei, spunând că „este legea de revizuire a Constituţiei, proiectul este obligatoriu.” Deci, 100% USL e lucru diavolesc, 100% Băsescu e lucru sfinţit.

Un NU ca un NUP. Vă mai aduceţi aminte de NUP-ul primit de ministresa Udrea de la Kövesi înainte de a fi acuzată oficial de ceva? Aşa şi Blaga: „Nu-i fac ochi dulci lui Antonescu. Nu voi face nici un pact de coabitare.” Fii pe pace! Nu te-a rugat nimeni.

Ca la Radio Erevan. Ponta şi-a şters iute de pe Facebook o poză care cică îl aşeza la masă, la Soci, alături de preşedintele Ucrainei Ianukovici, preşedintele Marii Adunări Populare din Coreea de Nord Kim Yong Nam şi premierul bulgar Plamen Oreşarski. La masa respectivă erau însă Ianukovici, Plamen Oreşarski şi… şi… preşedintele Uzbekistanului Islam Karimov. Iar Ponta stătea la altă masă. Dar Ponta e Ponta. Dă-i pace!… Mihai Răzvan Ungureanu a şi băgat pe Facebook minunăţia, deşi ca fost ministru de Externe şi fost şef SIE ar fi trebuit să-l ştie pe Karimov, care-i preşedinte din 1991.

Non multa sed multum. Elena Udrea despre PMP: „Drumul îl ştim, vehiculul există, ne-am suit destui în el şi-i aşteptăm pe toţi partenerii noştri şi pe toţi colegii noştri să fim în acelaşi vehicul care să ducă ţara acolo unde…”, bla-bla-bla! Cam mare încărcarea pe osii, madam! Sunteţi sigură că nu se…?

Bonus

UPC – prezentarea filmului „Conan the Barbarian” (2011): „În vremuri de demult, un erou nou se ridică în căutarea dreptăţii. Întâi personale, căci tribul lui a fost decimat, apoi şi sociale. 

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politică de duminică și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Politică de post-duminică (60)

  1. a notarius zice:

    Adevarat. Pentru ca spre deosebire de caine, omul nu este cel mai bun prieten al acestuia

  2. Jan Valjean zice:

    PMP=Partidul Migratorilor Politici.Perfect adevarat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s