Politică de duminică (63)

 

Io, NapoleaonSondaj INSCOP (comandă Adevărul, publicat 20.03.2014). Doar din prezentarea grafică publicată – că informaţii clare canci – ar rezulta că subiecţilor li s-a oferit un chestionar care conţinea câte 4 nume pentru fiecare domeniu din administraţia publică investigat şi care voia să afle care sunt personalităţile optime să le conducă. La Economie şi Finanţe avem persoane care au guvernat mai degrabă pe principii socialiste, în frunte cu Theodor Stolojan, fiind ignoraţi, de exemplu, Varujan Vosganian sau Mircea Ciumara. La Educaţie apar cvasi-reformiştii, dar este ignorat Mircea Miclea. La Sănătate se merge pe mitul Raed Arafat, apar insignifianţii, ca miniştri, Irinel Popescu şi Tudor Ciuhodaru, dar lipsesc Ştefan Drăgulescu sau Daniela Bartoş. La Administraţie Publică conduce mitologicul Klaus Johannis şi ni se bagă pe gât Elena Udrea, dar este lipsă la apel Nicolae Noica. La Apărare şi Ordine Publică e cap de listă general-obtuzul Gabriel Oprea, dar lipsesc Constantin Dudu Ionescu, Ioan Mircea Paşcu, Vasile Blaga sau Sorin Frunzăverde. La Externe lipsesc din interogaţie Theodor Meleşcanu, Petre Roman, Mihai Răzvan Ungureanu şi chiar Adrian Năstase, cel de dinainte de Tamare şi Termopane… Remus Ştefureac (dir. gen. INSCOP), întreb şi eu ca Robert Turcescu, sondăm şi noi ceva sau scurgem de pe conducte?

Trăsniţi în Consiliul European. Victor Ponta îl pârăşte la Parlament pe Traian Băsescu că nu a cerut Guvernului mandat pentru Consiliul European. Traian Băsescu îl face trăsnit pe Victor Ponta, că nu ştie să citească Constituţia. Amândoi sunt de aceeaşi factură. Politica externă a României, conform Constituţiei, se face de către Preşedinte şi Guvern în colaborare şi egală măsură, şi nu de către fiecare, separat, după cum îi trăsneşte prin cap.

Sindromul „Aglaie, ceea ce vezi tu nu e adevărat!” Victor Ponta: „Nu o să mă auziţi spunând ceva de rău despre oamenii cu care am guvernat.” Să-l lăsăm deoparte pe Crin Antonescu, despre care el tace şi face şi doar alţii vorbesc, dar cum e cu colegii din guvernarea PDL – PSD plus Băsescu?

Apărătorul valorilor populare europene. Cristian Preda: „Elena Băsescu a strâns 100.000 de semnături, o chem pe lista PMP.” Ceea ce este remarcabil nu e că le-a strâns, ci că nu s-a anunţat pe niciunde care-s locaţiile în care le-a strâns. Poate o semnam şi eu, anonimă. Cât despre chemare, o chema şi dacă stătea pe ciuci în păpuriş. Că unu-i tata!

Muşchi, licheni şi lichele. Titus Corlăţean, un ministru de Externe pentru intern: „România este îngrijorată de evoluţiile din Crimeea, dar nu e în interesul nostru să avem o combinaţie de muşchi.”

Aia mică-n aia mare. Theodor Stolojan: „PMP va obţine la europarlamentare un rezultat mult mai mic decât se aşteaptă.” Nu asta păţesc toţi?

Când viţelul se maturizează… Horia Goergescu, şeful lu’ ANI: „Cine strânge semnături pentru Mircea Diaconu încalcă legea.” Dar cine confundă legea cu prostia ce păţeşte? Din păcate absolut nimic.

Pleacă Tanda, vine Manda. Miting PDL la Cluj: „PSD – taxe şi minciuni”. Mai ieri, miting PSD: „PDL – tăieri şi minciuni”. Egalitate perfectă la minciuni, ea e aproape perfectă între taxe şi tăieri: prin alte metode, tot fraierul rămâne cu banii luaţi.

După mine, praful! Traian Băsescu: „Mulţi politicieni vorbesc de statul de drept, după ce l-au făcut praf în 2012.” Deoarece în 2012 singura schimbare notabilă a fost cea a Guvernului Ungureanu cu Guvernul Ponta, rezultă că statul de drept nu reprezintă altceva decât guvernarea oblăduită de Băsescu. Şi nici măcar aia nu s-a făcut toată praf.

Partidele e-n toate! Zice Băsescu Traian, după un spasm cranian: „OPC, ANSVSA şi ANAF sunt instituţii ale partidelor.” Asta ar fi lista scurtă. Deci, ceea ce ştiam şi noi, demult, ştia şi Traian Băsescu. Ca să nu ne mai jucăm penibil de-a „uite popa, nu e popa”.

Blaga, Boc şi-un miting la mijloc. Vasile Blaga, chestionat despre absenţa lui Boc de la mitingul PDL de la Cluj şi prezenţa lui la Marea Adunare a Mişcării Populare: „Să-i dea Dumnezeu sănătate!” Şi eu mi-am zis adeseori că n-are.

Odă prostiei. Nu pot cataloga altfel spusele lui Crin Antonescu: „EBa nu a făcut mai mult rău României decât Macovei.”

Ce planuri are Dan Şova cu Portul Constanţa? Planurile lui Mazăre.

Alt viţel care se maturizează. Titus Corlăţean: „Dorim un ambasador american cât mai rapid, cu acces la preşedintele SUA.” Şi eu, sărmanul de mine, care credeam că ambasadorul american standard are acces doar la şeriful din Poughkeepsie.

Neamu’ lu’ Limbă. Mereu şi mereu, Teodor Baconschi: „Macovei rămâne într-un PDL care îl detestă pe Băsescu şi viziunea sa reformistă.” După aproape 10 ani de preşedinţie, singura viziune reformistă a lui Băsescu care s-a înfăptuit, cât de cât, a fost confecţionarea de partide şi alianţe convenabile lui. Şi la câţi permutabili i-au mângâiat capriciile nici n-a fost prea greu.

Hai să trişăm cetăţeneşte! Chestia asta îmi pare o culme a marghioliei româneşti. Mihai Răzvan Ungureanu este primul pe lista Forţei Civice pentru europarlamentare, dar odată ales va renunţa la mandat. Vrea să fie locomotivă, dar la primul macaz lasă vagoanele de izbelişte. Ca să-l citez pe Eugen Istodor Caţavencul: Papugiule, mori!

Colegiul şi colegii Varanului. Se întreabă unii cine va candida în colegiul lăsat vacant de acrobaţiile lui Dan Voiculescu. Simplu. Sabin Cutaş, europarlamentarul PC care va fi înlocuit de Maria Grapini pe motiv de jenantă competenţă arătată în duşmănosul Parlament European.

Care Maria Grapini zice:„Slavă Domnului, jumătate dintre români suferă de reumatism.”Ruşine Dracului, că nu-şi ia înapoi odraslele!

Ponta şi extremiştii:„Vom continua să expulzăm extremişti. Dacă întoarcem obrazul e slăbiciune.” Eventual, numai pentru cine are obraz. Să ai obraz în zilele astea e de-a dreptul extremism.

Bă(sescu), Elena! Fiecare cu grapinele lui. Grapina e o ancoră mică, cu patru braţe. Şi scrâşneşte grapina lu’ tata: „Stolojan, în loc să se retragă la pensie, îşi doreşte un loc călduţ în Parlamentul European.” Cam asta a înţeles „copilul naiv”, împins politiceşte în faţă, că reprezintă locul din PE. Şi s-a comportat ca atare.

Sper că cineva, persoană importantă, nu e Tăriceanu de ureche. Victor Ponta respinge propunerile fiscale şi economice propuse de PNL. Aviz „liberalilor autentici” care fac pe ţuţerii pe lângă răposatul USL.

Curăţenia de primăvară. Avem confirmarea din partea lui Teodor Baconschi, după demisia EBei: „De azi nu mai e nici o urmă de Traian Băsescu în PDL.”Era vremea să se ridice şi ei, copăcei şi să deretice prin casă.

Şovarăşul ministru al Transporturilor:„Privatizarea CFR Marfă va fi reluată în acest an.” Şi tot aşa, an de an, până ce vom cânta cu toţi în cor: „Choo choo train”.

Acelaşi şovarăş:„Până în 2015 va fi autostradă între Sibiu şi Nădlac.” Să sperăm că va permite „cadrul fiscal bugetar” şi nu ne trezim cu una suspendată.

Sci-Fi maci, Felix? Dan Voiculescu şi-a lansat încă o carte: „Uniunea Social Liberală – Ideea care l-a îngenuncheat pe Băsescu Traian”, Editura RAO. „Rao” de tot. Titlul corect ar fi fost „Uniunea Social Liberală – Ideea că l-ar fi îngenuncheat pe Băsescu Traian”. A fost prezent Tăriceanu, au absentat nemotivat reprezentanţii pompelor funebre.

Intră în scenă Elena Udrea: Sluga! După Elena Udrea, „e absurd să crezi că poţi să dai preşedintele României fără să ai sprijinul lui Traian Băsescu”. Fapt care ne determină să bănuim că Traian Băsescu a ajuns preşedinte cu sprijinul lui Ion Iliescu. Ce ţi-e şi cu ispita asta dinastică a convertiţilor republicani comunişti.

Traian Băsescu, la bilanţul MApN:„Ne întrebăm ce urmează după Crimeea.” În ce direcţie vă interesează?

Să ne luptăm în pace! Pe zi ce trece, Cristian Preda începe să semene din ce în ce mai mult cu protejata lui din PE, EBa: În ceea ce priveşte campania pentru europene, propun, în calitatea mea de lider al listei Mişcării Populare, încheierea unui pact de neagresiune între listele care se revendică de la PPE, mai precis PDL, PMP, PNŢCD şi Forţa Civică.”Şi cine dă tonul? Cristian Preda şi PMP? Mie-mi seamănă a spaimă şi prostie, în proporţii egale.

Arcanul şi arcanele electorale. În judeţul Neamţ, cică 3 primari PNL şi 13 primari PDL s-au aciuat pe lângă PSD. Tot aşa cum o altă parte dintre primarii PDL de aiurea s-a aciuat pe lângă Mişcarea Populară. Din acest punct de vedere, PSD şi PMP par că provin din aceeaşi şcoală politică; primară. Încă o dovadă a stupidităţii constituţionale şi legislative care caracterizează politica autohtonă. Ce folos că primarul care-şi dă demisia îşi pierde mandatul, dacă prevederea este, iată, inoperantă?

Partid, platformă, platfus. Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că-şi face partid, Partidul Reformator Liberal. N-a avut cu cine şi a renunţat. A anunţat apoi că-şi face o platformă, Platforma Economică Liberală. N-are loc de Platforma Economică Socialistă a lui Ponta, de care s-a lipit ca scuipatul pe marca poştală. Şi pentru că ne-a demonstrat că-i stă capul unde-i stau picioarele, mai urmează să anunţe înfiinţarea unei mişcări, Mişcarea Platfusului Liberal.

Doina prin păduri. Doina Pană, ştima Apelor şi Pădurilor vrea să înfiinţeze un SMURD ale pădurilor. Partea cu „descarcerarea” e deja rezolvată.

Ponta la 96 de ani… De la unirea vremelnică a Basarabiei cu România. „Suntem alături de fraţii noştri.” Mai urmează ca şi fraţii ăia să fie alături de noi şi putem să ne-apucăm şi Prutul să-l secăm dintr-o sorbire.

Tot Ponta. Care îl acuză pe Antonescu că practică o demagogie de proastă calitate. Aici nu i se poate contesta lui Ponta doctoratul.

Şi iarăşi Ponta.„Nu am avut nici un tête-à-tête cu Traian Băsescu.” Bine, tete! Voi vorbiţi numai la telefon.

Beralilul… Libarelul… Rabilelul… Liberalul Tăriceanu, na!:„Sunt pregătit să candidez la Preşedinţie, dar decizia o iau cu PSD-ul.”

Jalba ca Zăpada. Zice Traian Băsescu: Nu poţi să ceri avocatului să te facă Albă ca Zăpada când eşti infractor.” A zis cineva că avocaţii se ocupă de Albă ca Zăpada? Nu consilierii? Apoi a continuat: „Am avut în familie un avocat. N-a rezistat, s-a făcut notar.” Hai, că te apropii!

Văru’ Sondel. Toate casele de sondaj îşi au cartea de imobil la câte un partid. Şi toate îl dau pe Antonescu drept marele perdant al alegerilor prezidenţiale, zdrobit zi de zi şi iarăşi de la capăt. Te şi întrebi la ce mai folosesc alegerile propriu-zise, dacă lucrurile sunt deja atât de limpezi precum le prezintă sondajele. Îţi vine să-i înţelegi şi pe aburiţii cu fiţe academice care confundă democraţia ateniană cu democraţia modernă: vor în loc de sistem electoral, barbut electoral. Ia mai dă-l pustiei de cetăţean, prostu’ naibii!

Nu vrei s-asculţi muzichiia, Domnule? Eşti un zarzăre! Liberalii îi iau în tărbacă pe Valeriu Zgonea, Cătălin Ivan şi Mihai Sturzu, propunându-le să-şi facă un „PSD Band”. Dacă tot e pe-acolo Mihai Sturzu, e mai potrivit şi mai lejer să facă pasul de la Hi-Q la Hi-Hui. Nu că PNL nu ar exersa trecerea de la Band on the Road la Band in a Box.

Tele-Dragnea. La emisiunea „După 20 de ani” de la ProTV, Liviu Dragnea a declarat că „În PNL e o tulburare foarte mare. Dacă Crin Antonescu nu ştie, este foarte rău, pentru că noi discutăm.” E interesant cum în tulburarea aia mare din PNL, tocmai Dragnea e singurul care vede limpede.

O inimă în pragul ischemiei. Lansarea candidaţilor PDL la europarlamentare. Blaga: „Iubiţi PDL! Cine îl trădează îşi trădează inima. Iubiţi-l, că merită!” Sentimentalismul lacrimogen ale acestui discurs se explică când diagnosticul nu e tocmai cel aşteptat. Dar nu pot nici să nu fac haz de necazul PDL. Dacă vrea iubire de iubire, inima trebuie neapărat străpunsă de o săgeată.

Bună de tot. Deşi Antonescu mai are de spălat cu multă sodă rufele PNL şi desuurile sale: „Victor Ponta vorbeşte cu mult drag despre Partidul Naţional Liberal, dar vorbeşte cum vorbea în timpul celui de-al doilea Război Mondial Radio Moscova despre România, care trebuia să fie eliberată. Mă rog, paradoxal, tot de un Antonescu. CoincidenţăTăriceanu stă ca Ana Pauker în bagajele comuniştilor şi dacă se întâmplă ceva rău cu PNL vine ocupaţia sovietică, recte PSD, şi îl aduce pe Tăriceanu, adevăratul reprezentant al năzuinţelor poporului muncitor din PNL.”

 

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politică de duminică și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Politică de duminică (63)

  1. Jan Valjean zice:

    Sondajele sunt manipulatoare si mincinoase.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s