8 – 9 – 10 mai 2014

Soup fork– La Sărbătoare, birjar! – La care, boierule?

8 Mai. Într-o vreme când „comuniştii” – neo sau cripto – sunt la putere, iar „fasciştii” sunt în opoziţie, ziua de 8 mai a trecut cam fără referiri la simbilistica conexă: apariţia Partidului Comunist Român (1921), prin sciziparitate. Italianul Partid Naţional Fascist a prins viaţă tot în 1921. Dacă aş prelua retorica propagandistică a unora, aş zice că, iată, „marile spirite se întâlnesc” cam în aceleaşi momente ale istoriei.

Revenind la zilele noastre, are vreo importanţă că „comunista gaşcă a pontiştilor” are cu comunismul exact aceeaşi legătură pe care o are „fascista gaşcă a băsiştilor” cu fascismul? Şi ea este cât se poate de simplă: şi unii, şi ceilalţi se consideră pe sine buricele pământului, salvatori providenţiali şi doritori ai extincţiei politice a celorlalţi. Iar sămânţa comună este, chiar hibridizată cum e ea astăzi, cea a mentalităţii totalitare care-au generat şi comunismul, şi fascismul, o înfrăţire sub lozinca „Cine nu-i cu noi e împotriva noastră.” Şi cine-i împotriva lor şi-o ia. La propriu şi la figurat.

Cum altfel am putea traduce asemenea evenimente politice: mardeiaşii de la Nana (PMP) versus mardeiaşii din Călăraşi (PSD)? Ambele incidente pe 7 mai 2014, ambele în judeţul Călăraşi. „Marile spirite” de care vorbeam, nu?

Toate aceste epitete, comparaţii şi metafore de înfierare reciprocă nu devoalează decât sterilitatea conceptuală şi de viziune politică a dumnealor. Dacă nu pot spune ceva de bine despre ei, să spună măcar ceva de rău despre ceilalţi.

9 Mai. Triplă sărbătoare românească, zice-se.

Mai întâi, Ziua Independenţie României, o încununare a strădaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suzeranităţii otomane”, cum sună lozincard, parcă luat din manualele de istorie de prin ’70, un text de pe Realitatea.net. Nici o problemă, am renunţat la independenţa aia pentru o suzeranitate mai de preţ. Mai de preţ, în sensul că ne costă cât nu face, şi nu neapărat din cauza suzeranului. Deşi…

Apoi aniversăm obţinerea victoriei împotriva Germaniei naziste. Cu care am fost în în vorbe şi fapte în cea mai mare parte a războiului. Cum ar veni, sărbătorim înfrângerea noastră, dacă ne uităm un pic şi la ce-am păţit după aia.

Şi la urmă, sărbătorim Uniunea Europeană, care a împlinit… Nu se ştie cât a împlinit. 64 de ani, de când cu Declaraţia Schuman? 29 de ani, de când cu Drapelul Europei? 5 ani, de când Parlamentul European a recunoscut oficial ziua de 9 mai ca sărbătoare oficială a Uniunii Europene? Noi ne bucurăm ca un copil de 6 ani când vede tortul aniversar şi ne întristăm la fel, când vedem cum se împarte.

Remarc, cu această ocazie, viziunea europeană a lui Mihai Răzvan Ungureanu cel ferm în opiniile sale, bineînţeles pro-europene, nu ca ăia… Două texte consecutive ocazionate de aniversarea cu pricina: (1) Suntem parte a sufletului european şi inima noastră bate în ritm cu inima întregii Europe. Ştiu că optimismul este acoperit de pesimismul promovat de forţe euro-sceptice. Chiar şi politicienii de la noi aleargă după voturi folosind acest discurs. Dar aduceţi-vă aminte cum am zâmbit fiecare dintre noi când am trecut graniţa cu actul de identitate românesc în mână şi fără să mai simţim umilinţa statului la coada pe care scria NON-EU. De acolo începe sufletul Europei.”; (2) „ Uniunea Europeană are vicii de structură pe care liderii europeni le-au ascuns cu ipocrizie ani de zile. Din nefericire, mecanismul de alegere a liderilor europeni promovează discursul nionalist care se poate dovedi fatal construiei europene.”

10 mai. Ziua Regalităţii. Care a început cu ceremoniile de la Palatul Elisabeta din data de 8 mai. Când Victor Ponta întârzie, motivând că nu a întârziat, ci a muncit cu voie de la Alteţa Sa Regală. Vizită „de lucru” la Electromagnetica şi la 4 companii din Sălaj. Evident, fără nici o conotaţie electorală.

Toader Paleologu scrie pe Facebook: „La mulţi ani de ziua naţională de 10 mai!” Asta în timp ce stă, ca un adevărat monarhist de Dâmboviţa, lângă cel care desconsideră monarhia şi-l reevaluează pozitiv pe Antonescu. Ion, fraţilor! Unde vă merge gândul?!

România Liberă titrează: „Românii sărbătoresc pe data de 10 mai Ziua Regalităţii”. Nu azi, ci pe 10 mai 2013. Anul ăsta, nu. Anul ăsta îi frământă „De ce este gravă acuzaţia de «fascist» adusă de Ponta lui Mircea Mihăieş” sau „Cum a decurs operaţia pe creier a solistului rock Leo Iorga”.

Cum sărbătoresc de fapt românii Ziua Regalităţii? Nicicum.

Ce, Doamne apără-ne!, alegem pe 25 mai?

Cine zice altceva decât că nişte 32 de europarlamentari, care or să facă habar n-avem ce pentru România – români – familie – persoană, minte. Citiţi acest articol semnat de Andrei Tiut – Alegeri euro-parlamentare: Ce vi face dumneavoastră la Bruxelles stimi candidi? Deşi tot năuci, veţi fi pe deplin lămuriţi.

Într-un articol pe Context Politic, Irina Ursu scrie, în acelaşi context, astfel: Revenind la România şi la scena politică, dacă vreţi să mergeţi la vot şi nu v-aţi decis pe cine să votaţi, cred că cel mai bine ar fi să citiţi, în tihnă, programele şi platforma cu care candidează. Aşa o să alegeţi raţional, nu pe motive de înfăţişare, voce şi alte elemente care ne influenţează involuntar. Să nu ne lăsăm manipulaţi şi seduşi de forme fără fond.”Citesc şi recitesc acest fragment de text şi nu pot ieşi din senzaţia de sarcasm pe care mi-o lasă. Doar tihna e la ea acasă.

Democraţia tânără dezamăgeşte”

Un alt articol, tot pe Context Politic, de unde am extras titlul, şi în care Mihnea Dumitru susţine o realitate pe care eu nu o văd, din fericire, chiar aşa: Crizele societăţii devin mai rare cu cât clasa politică strânge un pic de cheag şi bani şi oamenii reuşesc săşi aştepte rândul la putere. Dar într-o societate ca a noastră, acel moment de relaxare nu va veni niciodată, în fapt.Am prins trenul democriei când deja încetinea, mai exact perioada în care puteam să ne aşezăm ca societate democratică nu prea mai vine. ADN-ul nostru societal este de aşa naturăîncât nu vom evolua în destul timp (educaţie, cultură etc.) cât îi este necesar democraţiei să evolueze şi să se aşeze în mod civilizat. Şi de aceea suntem blestemaţi să trăim într-un limbo pervers, întotdeauna mai bine decât alţii, dar departe de ceea ce ştim că ar fi mai bine pentru toţi.”

În primul rând, o societate în care clasa politică prinde cheag şi bani, aşteptând cuminte la coada alternanţei la putere este o societate moartă din punct de vedere politic. Dar asta nu reduce crizele, ci le pune întrucâtva sub obroc. Este societatea fără cetăţeni, dar plină de votanţi. Este o societate care se preface că este o societate democratică.

În al doilea rând, într-o democraţie funcţională nu există moment de relaxare. În fapt, relaxarea înseamnă permisivitate pentru oligarhizare, pentru subjugarea politicianistă şi demagogică. Sper să nu vină niciodată.

În al treilea rând, dincolo de pompierismul cu „ADN-ul societal”, o democraţie evoluează deodată cu evoluţia corpului cetăţenesc. Îmi şi închipui o imagine în care cetăţenii români aleargă după trenul democraţiei, care ba încetineşte, ba accelerează, şi tot aşa mai departe. „Limbo-ul pervers” se datorează tocmai momentului de cvasi-relaxare ce pare să fi cuprins societatea şi nu ratării nu ştiu cărui moment optim. Democraţia este o opţiune raţională, care trebuie pregătită, conştientizată şi maturizată în timp, iar nu o cădere a zarurilor, într-un anume fel, într-o anume clipă. Abia viziunile fataliste ucid o democraţie.

 

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Note de promenadă și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s