Prelegem, alegem, respingem

 

Militantul verticalDuminică o să votez de două ori… Nu, doamna Macovei, nu-i vot multiplu!… emoticon-skype-rock  Am ocazia să votez pentru europarlamentare, cât şi pentru Senat, în colegiul în care a făcut figuraţie Victor Ciorbea (cică PNL) până când a decis să-şi mute puturoşenia ca Avocat al Poporului. Păcat că nu s-a eliberat şi locul de deputat. Era o chestie ca Bogdan Diaconu (PSD) să se ducă pe ăi coclauri, să se bată acolo cu iredentismul maghiar, singura lui preocupare şi fixaţie din decembrie 2012 încoace.

Votul la alegerile europarlamentare 

Din partea partidelor primesc o ofertă de imagine, dar nici urmă de vreun mesaj care să-mi rezoneze a problematică europeană. Deşi „Europa” şi „europenismul” au devenit, prin repetiţie şi inserţie textuală, ceva similar semnelor de punctuaţie. Totul se rezumă la o cafteală domestică şi o miştocăreală puberală a unor politicieni care sunt, într-o nedorită precumpănire, de oriunde ar fi poposit pe malurile Dâmboviţei, molipsiţi de ilfovită – „boală ce se caracterizează prin tembelism, criminalitate şi voie bună”, cum o definea Petre Pandrea.

Apoi sunt ofertat să votez o listă blocată, în care se aliniază candidaţii agreaţi de comenduirea de partid. Că printre aceştia sunt unii care cât de cât merită un vot e una, dar să alături acestora nişte ăia şi ălea de care n-ai auzit, iar când ai auzit te-ai ales cu palpitaţii e alta. Tocmai din acest motiv m-am declarat adversar al votului pe listă, în care clientelismul primează, iar cetăţeanul alegător i se impun nişte favoriţi cu care, de cele mai multe ori, n-are nici în clin, nici în mânecă. La o adică, aş putea consimţi pentru lista deschisă, în care alegătorul chiar să poată face o alegere, bifând în dreptul numelor de candidaţi pe cei pe care-i consideră cu adevărat eligibili (votul unic transferabil, permis de reglementările PE).

În condiţiile date, votul meu este în primul rând un vot de partid. Şi aşa stând lucrurile, cum eu am votat din 1990 încoace PNL – oricare au fost alianţele şi coaliţiile în care s-a găsit – şi de data asta votul meu se va duce tot spre acesta. La asta adaug şi faptul că reprezentanţii liberali în PE, unii dintre ei regăsindu-se şi pe lista din acest an, nu m-au nemulţumit. Oricare ar fi argumentaţiile altor partide, care cică ar reprezenta mai corect liberalismul sau că liderul PNL, Crin Antonescu, este Satana, eu le răspund astfel: (1) PNL nu înseamnă doar liderul conjunctural şi echipa sa de „curteni”; (2) liberali nu sunt în nici un caz cei care nu şi-au clarificat nici măcar declarativ o doctrină certă şi care toarnă în urechile ignoranţilor o ciorbă populară creştin – democrato – liberalo – conservatoare; ba mai mult, o mai şi condimentează cu populisme stângiste pe care ori nu le sesizează, ori le-au intrat în reflexe; (3) îmi repugnă deopotrivă traseismul ideologic – care ideologie va să zică că nu-i – şi personalizarea servilă a partidelor în care se aciuiesc după un lider adulat şi săltat pe daurite piedestaluri.

Votul la alegerile parţiale 

Cum am spus în preambul, Victor Ciorbea a părăsit Senatul şi a lăsat astfel un loc vacant. I-aş fi mulţumit dacă acest gest ar fi fost determinat de incapacitatea lui de a reprezenta măcar cetăţenii de la care a cerşit voturi. I-aş fi urat din tot sufletul „Drum bun, cale bătută, cin’ te prinde să… nu te mai ţină minte!” Dar el a ales oportunismul şi, cu vălătocul (cârpă de bucătărie) în mână, să şteargă tingirile PSD ca Avocat al Poporului. Punem pariu că va fi la fel de energic cum a fost ca senator?

În locul său, liderii PNL propun un ins cu legături dubioase privind retrocedările imobiliare cu cântec, care timp de 11 ani a trebăluit prin Primăria Capitalei ca director-adjunct la Direcţia Juridică (2001 – 2012), apoi până ianuarie 2013 vicepreşedinte al Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului. Amuzant este că în bileţelul electoral primit în cutia poştală, dumnealui mă plimbă pe plaiurile şi prin poienele sufeleţelului meu românesc, dar nu-mi spune pentru ce alegeri anume îmi cere votul. Las’ că ştiu eu! Fiind vorba de un vot majoritar cu scrutin uninominal – poreclit „vot uninominal” – omul contează, pentru mine, mai mult decât sigla partidului. Aşa că, parafrazându-l pe Traian Băsescu, zic la rândul meu: Pa – pa, PNL! Poate data viitoare.

Partidul Mişcării Prezidenţiale – că mişcare populară face doar „mahalaua ineptă” (apud Baconschi) – îmi propune pe Cristian Ilie, un ins care escamotează în CV orice apartenenţă la vreun partid, deşi este fost membru PD, ulterior PDL (chiar deputat între 2007 – 2008), iar acum PMP. În schimb, poate ca o compensaţie, îşi trage două naţionalităţi: română şi belgiană1. Conform propriei pagini de promovare electorală, Cristian Ilie nu este nici candidat independent, nici candidatul unui partid. Dacă lui îi e peste mână să recunoască o apartenenţă politică, de ce l-aş mai vota? Ca să intre în parlament încă un „fofilist”?

PSD, PPDD, PNŢCD – Pavelescu… nici vorbă să capete votul meu! Rămâne doar PDL, care printr-o acceptabilă întâmplare o propune pentru Senat pe Adriana Săftoiu. Din punctul meu de vedere, ştie ce-i aia politică şi mai are şi suficiente repere principiale pe care nu le-a tranzacţionat oportunist. Îi acord deci o încredere de etapă.

Boicot-co-dac! 

Şi se ridică mai an, bădica Maidan, ca să mă salveze de hoţi cu foreze. Acum o dau iarăşi, aceiaşi tovarăşi, încă de-o salvare, dar prin sabotare. 

S-a scris îndeajuns pro şi contra pe tema boicotării votului, via #‎unitisalvam. Salvăm pe naiba-n craci! Opinia că neexprimarea unui vot este un vot, fie şi de blam, este în mare parte o cocoşire. Cum este cocoşire şi aserţiunea că absenteismul românesc se datorează unui raţionament venit din partea unormilioane de cetăţeni care aleg să nu mai participe la o farsă cu ambalaj electoral”şi nu preponderent o delăsare tembelă, care se manifestă şi în alte domenii. Cum cocoşire este şi aceea că neparticiparea la vot va oferi PSD mai multe procente prin redistribuire. 

Spun „boicotarzii” că „este un gest de protest prin care solicităm o serie de schimbări necesare şi urgente ale cadrului legislativ şi instituţional”. Nu, prin „greva cetăţenească” a unei minorităţi de care masei cetăţeneşti nici că-i pasă nu se va schimba nimic. Există însă articolul 74, al. 1 din Constituţie, care prevede dreptul cetăţenesc la iniţiativă legislativă. Abia acest drept utilizat şi apoi urmat de presiune publică constantă şi de amploare va putea schimba ceva. Altfel doar ne jucăm de-a zdranga – zdranga cu pet-ul pe caldarâm şi zgândărim unora nişte neuroni de care au uitat că există şi pentru gândit, nu doar pentru excitaţii.

Dumnealor au dreptate când se revoltă pe închistarea partidelor într-un sistem autoreproducător, pe o lege a partidelor şi una electorală demotivante, restrictive şi favorizând coteriile. Să purceadă atunci de la dreptul cetăţenesc la schimbarea legilor pe care le recuză, căci ea nu va veni de la partidele pe care le acuză.

Încă ceva 

Tot duminică se vor ţine alegeri locale parţiale, dar însoţite de o linişte mormântală. În judeţul Argeş se alege un alt preşedinte al CJ, în 17 localităţi se realeg primarii, în 8 localităţi se realeg consiliile locale.

Poate pentru că nu apare nimic despre ele la televizor, ele nici nu există ca problemă cetăţenească? O fi frământarea aia de „uniţi salvăm” de vreun rost, altul decât vizibilitatea unor vociferatori? Nu, sunt alegeri locale, parţiale, e treaba ălora din fundul ţării să-şi rezolve mărunţişurile, Ei, cavalerii civismului se ocupă doar de chestiile mari, deşi peripatetizează despre democraţia care-ncepe de la firul ierbii.

1Spre deosebire de ţări precum Franţa şi Marea Britanie, de exemplu, în România naţionalitatea are un sens demografic, fără legătură cu cetăţenia.

 

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s