Note de post… postquam suffragia

 

VotulS-au încheiat mai mult sau mai puţin disputatele alegeri europarlamentare şi parţiale. Cu rezultatele deja ştiute. Deşi voturile meu n-au fost risipite spre redistribuire, nici în contul câştigătorilor nu se află. De-a lungul istoriei mele electorale şi referendare, din 7 alegeri parlamentare (plus 1 parţiale), 6 prezidenţiale, 6 locale (plus 4 parţiale), 3 europarlamentare şi 6 referendumuri am avut cât de cât satisfacţia rezultatelor în 3 parlamentare (1996, 2004, 2012), în 2 prezidenţiale (1996 şi 2004), în 3 locale (1992, 1996, 2004), în toate cele 3 europarlamentare (pentru că am trimis în PE parlamentarii doriţi) şi în nici un referendum. Problema este că din 28 (plus 5 parţiale) de votări, din care doar 11 iniţial satisfăcătoare, de la început sau pe parcurs sau în final am înregistrat 30 de dezamăgiri; de toate soiurile, la grămadă sau pe dăraburi. S-ar putea spune că am eu o problemă, la cap, de fac mereu alegeri proaste sau care se dovedesc ulterior a fi fost proaste. S-ar putea spune la fel de bine că problema e la „democraţia originală” în care, aşa cum s-au topit ideologiile în lozinci fără acoperire, tot aşa s-au topit şi politicienii într-o zeamă monocoloră, insipidă şi fetidă. Da, am o problemă la cap, deoarece vreau ca partidul care-mi cere încredere în candidaţii săi să mi-i ofere să mă repezinte pe mine şi nu pe ei şi clica din care provin, să nu-mi promită mai mult decât poate face şi dacă nu poate, să se ducă pe ăle pustii până învaţă cum să poată. Şi insist, şi o să insist să critic, să votez şi să critic din nou, şi iar să votez, în acest fel, până mă ia benga pe mine sau pe ei.

PSD – UNPR – PC (PSD+)

Cu un număr de 2,09 milioane de voturi (37,6%), PSD+ trimite 16 (+5 faţă de 2009) reprezentanţi în Parlamentul European, adică jumătate din locurile alocate României. E prea mult? Aşa se căinează ceilalţi. Electoratul este iarăşi blamat şi acuzat de cecitate politică. Şi totuşi, la o prezenţă mai mare decât la europarlamentarele din 2009 (cu aproximativ 700.000), PSD+ nu-şi atinge scorul propus, de peste 40%. Rânjind cam mânzeşte, mimând bucuria victoriei cu cele 50% dintre mandatele de europarlamentar puse în joc, Victor Ponta şi echipa sunt conştienţi că în ciuda mobilizării, bazinul lor electoral e în plin proces de contracţie spre nucleul său dur. Cu o asemenea perspectivă în faţă, alegerile prezidenţiale din toamnă nu mai seamănă cu un simplu galop de sănătate, cum părea mai ieri. Dacă mai adăugăm la asta şi ratarea ruperii PNL şi a recreării unui USL de figuraţie (via Tăriceanu – Stroe – Chiţoiu), PSD+ se găseşte într-o situaţie nepoftită. Altfel spus, cam plânge râsul de-astă-vară, când s-a pus în mişcare planul de eliminare a lui Crin Antonescu şi anexarea PNL.

PNL

Cu un scor de 15% din minimul de 20% propus, PNL contabilizează şi el un eşec (mai degrabă de auto-evaluare), trimiţând 6 europarlamentari (+1 faţă de 2009 şi egalând situaţia din 2007, când era însă la guvernare). Dacă ne uităm la numărul de voturi primite, PNL înregistrează următoarele rezultate: în 2007 – prezenţă la vot de 5,3 milioane şi 13,7% voturi; în 2009 – prezenţă la vot de 5 milioane şi 14,52% voturi; în 2014 – prezenţă la vot de 5,4 milioane şi 15% voturi, cu un spor continuu de câte 100.000 de voturi. Bine, asta-i aritmetică şi ne putem juca cu cifrele în fel şi chip. Realitatea este că PNL este cantonat în propriul bazin electoral cât de cât stabil şi că de unul singur nu este capabil să-l suplimenteze. Ţinând cont însă de ieşirea din USL, de conexele costuri de imagine relevate în sondajele de opinie şi de campania electorală oarecum sterilă pe care a dus-o se pot pune două întrebări: (1) Cum de înregistrează o creştere, aşa mică cum e, a numărului său de votanţi? (2) Cum de rezistă în opoziţie, sub atacuri ce au venit dinspre tot spectrul politic, fără să fie sfâşiat iremediabil? Poate pentru că liderii săi nu sunt chiar nişte „bidoane goale”, cum li se pare că sună unora şi altora.

PDL

Un scor foarte slab, 12,23%, dacă ne uităm la rezultatele alegerilor europarlamentare precedente: 28,81% în 2007 şi 29,71% în 2009. PDL a fost însă în situaţia de a se recupera, şi n-a reuşit decât să supravieţuiască, din două molime ce l-au bântuit: o guvernare percepută ca nefastă şi vicioasă, care a dus la pierderea suportului public, plus o tentativă de amputare politică prin divorţul iniţiat de Traian Băsescu şi fertilizarea în vitro a PMP cu transfugi loiali acestuia până la servilismul ultim. Pe cât de rigid ni se prezintă Vasile Blaga, a reuşit să ţină partidul pe linia de plutire, obţinând un scor dublu faţă de copilul minune, dar din flori, PMP.

PMP

Cum am spus adineaori, copilul minune al lui Traian Băsescu, garnisit artistic, ca un platou de 5 stele care arată măiastru dar nu te satură, cu intelectuali care mai de care mai intelectuali şi ataşaţi valorilor şi principiilor „dreptei”, care dreaptă nu se ştie ce e, căci toţi văd în ea altceva, a reuşit performanţa de a nu se lovi de pragul de jos, obţinând 6,21% din cele minim 10% voturi aşteptate. Dacă la înfiinţare, sub bagheta lui Traian Băsescu, PMP oscila la 3%, sub bagheta Elenei Udrea a mai urcat cu 3%. Se pare că acesta a fost cântecul de lebădă al cuplului Elena – Băsescu. Postarea Elenei Udrea pe Facebook devine astfel ridicolă: 1. #PMP şi-a atins ţinta dorită în mediul urban – am obţinut 10,2%.” Restul e tăcere.

Mircea Diaconu

Surprinzător, spun unii. Normal, fiindcă e invenţia maşinăriei infernale a Antenelor şi a PSD, spun alţii. A obţinut 6,81%. Nu ştiu dacă periplul său naţional într-un ARO 10 galben a fost sponsorizat de Voiculescu – posibil – dar până la proba contrarie a fost un exerciţiu de frondă faţă de campaniile electorale ritualizate ale partidelor politice umflate de mofturi şi cu strategi de fiţe. Şi i-a ieşit de minune.

FC – PNŢCD – NR

Pentru mine, aceste trei partide sunt tot atâtea coşuri juvenile pe buca dreaptă. Să mă ierte membrii respectivelor partide, care, bine-intenţionaţi, s-au străduit prin colţurile ţării să compenseze grandomania sterpoasă şi isteroidă a liderilor Mihai Răzvan Ungureanu (2+%), Aurelian Pavelescu (0,89%) şi Mihail Neamţu (0,27%). Declaraţiile acestor trei corifei de fiasco, la confruntarea cu rezultatele votului, sunt departe de a arăta semne de maturizare, chiar şi mult întârziată.

MRU: „Vremea orgoliilor a trecut şi a devenit irelevant cine şi în jurul cui se va uni dreapta.”N-a fost nicicând „vremea orgoliilor” şi a fost permanent irelevant în jurul cui se coagulează „dreapta”. Mă îndoiesc că orgoliile dispar aşa, dintr-odată, mai ales orgoliile celor care datorită exacerbării lor au devenit irelevanţi.

Pavelescu: Adevărul va triumfa. Partidul îşi continuă drumul. Lumea cea veche şi murdară a minciunii şi manipulării trebuie să îşi consume ultimele zvâcniri.” Caragiale, Muşatescu? Nişte copii. Le-a scăpat un personaj: jălbarul Pavelescu Aurelian, advocat al pestriţelor gâlcevi.

Neamţu: Noua Republică a oinut aproape 15.000 voturi. Simt o dezamăgire? Da. Pe alocuri foarte mare. Dar sunt 15.000 stejari… Ăsta e începutul nostru electoral.”15.000 de stejari, 15.000 de extreme urgenţe. Dar una singură de maximă urgenţă – Mihail Neamţu ori se lasă de politică, ori măcar îi lasă pe alţii mai nimeriţi s-o facă.

Final de etapă electorală 2014

Rezultatele ar putea fi sintetizate astfel:

PSD+ – Putea să fie mai bine.

PNL – Putea să fie mai rău.

PDL – Putea să fie foarte rău.

PMP – Putea să nu fie.

Mircea Diaconu – A fost să fie, fie să vă fie!

FC, PNŢCD, NR – N-avea cum să fie.

 

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s