Politică de du… du-da, du-da, du-da-di-da-da! (73)

 

WoodyFuziunea PNL – PDL avansează rapid în Bucureşti, titra săptămâna trecută cineva pe Ziare.com. Asta-mi aminteşte de o pretins autentică culegere din folclorul RATB de altădată, ăla cu taxatoare: Avansaţi înainte! Hai, că se poate şi fără studii! 

Radu Stroe şi Vasilache. De la el aflăm de ce nu demisionează Băsescu: Băsescu a lăsat de înţeles că nu îşi dă demisia pentru că aşteaptă ca preşedintele interimar al PNL Klaus Iohannis să fie pregătit să îi ia locul la Cotroceni.” 

Preşedintele Ponta. Publicaţia israeliană, Jerusalem Post, l-a botezat pe Ponta preşedinte. Normal. Nu de pe-acolo ne vine umblatul cu iordane? 

Nu conjuga verbul „a fi” în casa fostului!Traian Băsescu lui Ioan Rus, proaspăt uns ministru la Transporturi: „Mergeţi într-un minister cu probleme, au fost acte de corupţie.” Vorba lu’ fra’su: Ştie, mă! Crezi tu că nu ştie?!” 

Justiţia – punct. Traian Băsescu către moldovenii din RM: „Nu veţi fi membri UE până nu puneţi lucrurile la punct în justiţie.” Mare atenţie cu punctul ăsta! La noi s-a îndesat adeseori justiţia toată într-un punct şi ăla era punctul lui de vedere. 

Fără privilegii, vă rog! Cristian Diaconescu: „Parlamentarii penali se cred judecători morali.” Cei mai aprigi judecători morali nu sunt penalii, ci imoralii. Eu zic să-l întrebe, dacă nu mă crede, pe ăla de a spus: „Nu e nimic ilegal în acestă situaţie, poate doar imoral. Hă-Hă!” 

Mânca-l-aş dă calendar! Dorin Cioabă, Regele şi Preşedintele Internaţional al Romilor: „Bercea Mondial ne-a dat 30 de ani înapoi.” Şi ce dacă? Tot 158 de ani au de recuperat. 

Văleu Vălean Adina! Soţia Antonescului despre şansele omului la prezidenţiale: „Are ce-i trebuie!” O şti Adina Vălean ce drămuieşte în palmă, dar voturi are? 

Una de râs. Zice Traian Băsescu după şedinţa Consiliului European: „Liderii europeni au încredere în mine. Unii cred că sunt artizanul Justiţiei din România.” Am putea crede că sunt naivi, nu? Păi, nu! Că mai spune Băsescu ceva care ne face să credem şi altfel: „Lumea râde, ce nu ţin cont oamenii ăştia e că ei mă ştiu de 10 ani.” De obicei la glume de râde. 

Cuvinte rătăcite. Prezidenţiabilul Ioan Ghişe şi duhul din sticlă: „Am emoţii, dar sunt cel mai potrivit.” Potrivit ca dopul la sticlă. Să nu se-mprăştie aburii. 

Trei case, nici o adresă. MRU le scoase, numărând, cam vreo 3 case: „casa părintească, PNL”, „casa prietenilor, PDL”, „casa lui, FC”. Când faci patru case, l-ajungi pe Năstase. Şi-apoi două-au mai rămas, să-l ajungi pe sas. 

Uuuuu, trenuţul lui MRU. Obişnuit să-i rezolve alţii problemele, zice: „Înainte de a găsi locomotiva de tren, avem nevoie de oameni care să împingă la deal garnitura de tren.” Şi-apoi, după ce trece dealul se pune el locomotivă. 

Obărul fără tavă. Vasile Blaga, nimeni altul, la Congresul PNL: „Nu am venit să ofer PDL pe tavă.” Ar fi şi penibil. Ar fi ca şi cum ai servi o măslină pe un platou şi vrei s-o tai cu cuţitul de tort. Aşa că o tăviţă renală ajunge. 

Pupăza Negustoricăi Nicolai.– De vânzare-ţi e găinuşa ceea… – De vânzare, mosule! – Şi cât cei pe dânsa? – Cât crezi dumneata că face!” Aşa şi Norica Nicolai, la Congresul PNL: „Să nu ne vindem partidul la preţ mic!” Înseamnă, fără îndoială, că PSD a oferit mai mult. 

Războiul clonelor. Ştefan Vlaston (PMP), o clonă nereuşită a unui politician, dintr-o clonă nereuşită a unui partid, utilizând o clonă nereuşită a unui creier vede clone pe pereţi: „PNL este o clonă nereuşită a PSD.” Ce face clona când e nereuşită? Cloncăne: „De ce o clonă nereuşită? Pentru că nu-şi asumă direct şi pe faţă interesele comune cu acelea ale PSD.” Care interese comune? De a nu fi la guvernare alături de PSD? Asta ar fi o clonă nereuşită a interesului. 

Ordonanţa Svejk. Nu e şotie, e Ponta cu Pricopie. Guvernul a adoptat OUG 49/2014 care amendează Legea Educaţiei. Printre reglementări, şi aceasta: Reprezentanţii elevilor nu mai participă în şedinţele consiliului de administraţie decât când se dezbat aspecte privind elevii. Care anume sunt aspectele ce privesc elevii şi care nu sunt? O ceaţă în care se ascund măgarii. Filosofia Legii Educaţiei era aceea că şcoala există pentru elevi, nu elevii pentru şcoală. Dar când elevii devin statistică, iar dascălii faunistică…! 

Răzbunica Macovei. Aşa cum ne-au obişnuit justiţiarii băştinaşi, defectele sunt întotdeauna ale altora. De exemplu, condiţionarea de către ea a colaborării (că-i departe orice altceva) dintre PDL şi PNL: „Va adopta PNL codul etic al PDL?” Şi ce mare rahat a fost şi cu codul ăsta etic? Ce alt efect a avut în afară de arhivarea lui? 

Istoricisme. Klaus Johannis şi-a adjudecat un consilier, pe istoricul Andrei Muraru. Să credem că lupta internă dintre el şi Crin Antonescu se va da pe teste din manualele de istorie? 

Pe cine zice că nu-i coincidenţă îl bat. Dimineaţa: PMP cere înfiinţarea unei comisii de anchetă pentru „arendaşul Voiculescu”. După-amiaza, până noaptea târziu: B1 TV înlănţuieşte subiectul „arendaşul Voiculescu” în toate emisiunile sale. Aşa porcoşită cum e, măcar Antena 3 a creat singură subiectul „Mircea Coţcarul”. 

Personalitatea puternică se cunoaşte după brânciul primit. Adrian Papahagi: „Cei doi ani de la lovitura de stat coincid riguros cu intrarea mea în politică. Nu ştiu nici azi cine a avut iniativa să vorbesc la acel prim miting din Pia Palatului.” 

Funeriofrenie. Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei: „Dacă vreun specimen politic mononeuronal mai spune că bacalaureatul e prea greu în România îl invit să citească subiectul din Franţa.” Dacă vreun ministru mononeuronal al Educaţiei mai compară şcoala din Franţa cu şcoala din România, îl invit să examineze profesorii noştri la temele de bacalaureat. Apoi îl invit să-şi echivaleze studiile preuniversitare. 

Pe dreapta năvălesc stupizii. E unul care scrie de multişor prin diverse locuri. Începuse la Ziare.com, acum a dat buzna pe Contributors. Îl cheamă Dragoş Dragoteanu şi e speculant imobiliar. Şi omul clămpăneşte aşa: „Astăzi, pentru mine, ca om de dreapta prin natura meseriei, partidele care vor să se unifice sunt varză.” Ce varză e aia fără un cârnat? Că un cârnat e ăla de confundă meseria cu o orientare politică, „dreapta” în acest caz, dar şi asta largă şi complezantă de poţi băga în ea cu polonicul. Deci, pentru el a fi de dreapta este a fi antreprenor. Şi toţi cei care lucrează în sistemul bugetar, adică la stat (cu toate că şi sistemul bugetar are sensuri mai largi) sunt de „stânga”: medici, profesori, magistraţi, administratori, contabili etc. L-am uitat pe preşedintele de „dreapta”, Traian Băsescu, care se dovedeşte astfel a fi de „stânga”.

 

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politică de duminică și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s