Dintre sute…

josef_svejk_1452705Dintre sute de tâmpenii 

Care umplu Ştirile 

Am ales trei tărăşenii. 

Să le mânce ciorile! 

1. Maimuţăreala „Ice Bucket Challenge” 

Din punct de vedere medical, şocul termic provocat prin turnarea unei găleţi cu apă şi gheaţă în cap poate afecta creierul, care trimite semnale ce conduc la reducerea ritmului cardiac, vasoconstricţie, schimbarea sensului fluxului sanguin, inundarea creierului cu oxigen ca urmare a reflexului de scufundare. Dar pentru ca toate astea să se şi petreacă, trebuie să existe creier. Unii politicieni români nu pot fi suspectaţi de asemenea posesie: Emil Boc, Cristian Adomniţei, Daniel Buda, Cristian Boureanu. Se anunţă Monica Macovei, pentru azi (marţi, 26 august, ora 12), ca şi Elena Udrea (nu se ştie dacă şi când, ci doar unde, în faţă la Palatul Victoria).

Vrei să donezi bani pentru cercetările privind ALS (Scleroza Laterală Amiotrofică sau Boala Charcot sau Lou Gehrig)? Donează! Vrei să faci exhibiţionisme? Lasă-te de politică – în ciuda apucăturilor şi comportamentelor unora dintre politicieni, e totuşi o treabă serioasă – şi fă-te măscărici de Facebook! Sunt mulţi acolo care te preferă în acea postură! 

Update. Monica Macovei a maimuţărit maimuţăreala, într-un mod amuzant doar la prima vedere. A turnat apă cu gheaţă într-un bol în care a pus pozele unor politicieni condamnaţi penal. Nu era o dovadă mai clară de inteligenţă dacă în loc să maimuţărească maimuţăreala, îşi vedea de ale ei şi nu apela la o „fraudă”, chiar simpatică cum pare

Anunţ: Am decis să accept provocarea Ice Bucket. Mai, ora 12.00, cu apă şi gheaţă. Şi, normal, voi face o donie către ALS. Urmăriţi pagina mea de Facebook.”

Rezultat: V-am promis filmul cu gheă şi apă pentru ora 12. Fac totul mai bine şi mai rapid şi îl postez cu o oră mai devreme. Acum 10 minute am donat către Asociia ALS.” Clip

2. Ordonanţa lui Dragnea pentru puţări1 

E vorba de o anunţată ordonanţă de urgenţă care va elibera aleşii locali de sub interdicţia de a schimba partidul din care fac parte în timpul mandatului. Liviu Dragnea: Până la sfârşitul acestei luni vom promova acest act normativ. Noi putem să fim ipocriţi şi să ne fandosim la televizor, mai mult teoretic şi deontologic, despre aşa-zisa migraţie a aleşilor locali. Am putea să fim ipocriţi fără să vedem ce se întâmplă în realitate, dar trebuie înţeles faptul că scena politi a fost tulburată profund.”

E un mod cât se poate de direct de a spune: Mai dă-o dracului de deontologie, că ne strică socotelile! Scena politică este tulburată profund doar dacă se pune semnul egal între scena politică şi PSD. Şi când interesele PSD sunt tulburate, atunci dumnealor legiferează după cum le dictează respectivele interese. Exact cum a făcut şi PDL la vremea guvernării sale. Asta ca să nu lăsăm alte ipocrizii pe dinafară.

Pe lângă semnificativele carenţe intelectuale de care politicianul român se bucură – că de nu s-ar bucura, cât de cât le-ar corija – migraţia politică a dat măsura carenţelor morale în ceea ce priveşte convingerile şi loialităţile acestuia. Nu cunosc nici un partid politic care să nu fi bombănit despre traseism şi traseişti până la 22 iunie 2006, când Legea nr. 249 a modificat Legea 393/2004 privind Statutul aleşilor locali. Şi nu cunosc vreun partid politic care să fi cerut abrogarea respectivelor interdicţii până la PSD în zilele astea. Din contră, nu puţine au fost vocile care au solicitat o extindere a interdicţiei privind migraţia politică şi asupra parlamentarilor. Dar ca şi PDL până în primăvara lui 2012 – v-am avertizat că nu discriminez între ipocriţi – legal trebuie să devină ce convine celui care are unealta ordonanţelor în mână şi majoritate în parlament. Cum a şi rezultat din afirmaţiile ferme ale lui Liviu Dragnea, moralitatea e acolo unde e puterea, nu bunul simţ. 

„S-a desfiinţat USL, din păcate, la iniţiativa colegilor de la PNL, au apărut partide noi – PMP, PLR, a apărut o alianţă – ACL. De ce să nu ţinem cont de această realitate şi să dăm posibilitatea tuturor aleşilor să se stabilizeze şi să limpezim scena politică, tulburată nu din vina lor, ci tulburată de cei de la Bucureşti” a mai spus Dragnea. Şi acum nu tot de la Bucureşti vine „tulbureala”? Chiar dacă nu ţine 45 de zile, ca în 2006, ci 14? Deşi numai prost nu e Liviu Dragnea, când se ţine de prostii şi doreşte să le şi justifice, tot prostii rezultă. O fi fost USL o oală cu ghiveci, dar candidaturile au fost PSD, PNL, UNPR şi PC, fiecare partid păstrându-şi identitatea (art. 1.1.10 din Protocolul USL). Într-adevăr, PMP şi PLR creează tulburare politică, deoarece nu au candidat în alegerile locale, dar asta tocmai pentru că nici măcar Legea 249/2006 nu lămureşte complet traseismul. Adică, lasă lucrurile pe jumătate: un ales local demis nu-şi pierde mandatul, unul care demisionează da, astfel că jocul la două capete se desfăşoară nestingherit. În cazul ACL însă, ambele partide componente, având încă identităţi distincte, au candidat în alegerile locale.

Mai am o problemă cu majorităţile stricate ale PSD via „USL trăieşte”. E deontologică însă şi o să-i provoace greaţă lui Liviu Dragnea şi întregii cirezi de susţinători ai acestei măsuri PSD. Problemele de care pot şi trebuie să se ocupe edilii şi consiliile locale sunt aceleaşi pentru toţi locuitorii şi nu foarte multe. De ce anumite majorităţi în acele consilii sunt corecte şi altele nu? Nu cumva pentru că interesele divergente dintre jucătorii politici nu prea au treabă cu nevoile localnicilor? Că e vorba de fapt de o rotativă a privilegiilor de clică şi de control electoral pentru cauzele „de interes naţional”? E cumva candidatura în sine a lui Victor Ponta sau a oricărui alt pretendent la preşedinţie – că de asta e vorba acum, nu de inexistentele fonduri europene de la orăşele şi sate – o problemă de interes naţional? NU! Avem tot atâtea vanităţi prezidenţiale câţi candidaţi se tot anunţă. Spun asta fiindcă n-am auzit de la nici unul dintre aceştia altceva decât cum o să joace ei la ruleta majorităţii parlamentare, cum şi cu cine sunt prieteni pe axa SUA – NATO – UE şi ce corn al abundenţei au ţinut ascuns în beci.

3. Boicot sau Boykott (germ.), tot o prostie rămâne

Circulă această informaţie, referitoare la boicotarea alegerilor în acest caz. E posibil?, a întrebat moderatorul B1 TV, referindu-se la prevestita ordonanţă a lui Liviu Dragnea

Nu zic că nu se poate ajunge până acolo”, a răspuns Johannis. (…) „Tehnic, înseamnă că oamenii nu merg la alegeri. Adică alegătorii. Este o chestiune care se poate discuta. Nu pot să vă dau acum aşa, într-un minut, cum s-ar putea realiza, dar este o chestiune care poate să fie discutată.” 

Ce ar fi de discutat privind boicotarea alegerilor prezidenţiale? Că se ajunge oricum în turul al II-lea şi este declarat ales candidatul care obţine cel mai mare număr de voturi valabil exprimate, chiar şi 2 din 3? Că electoratul unui partid, oricât de mic, este suficient? Mai bine spunea că se mai gândeşte dacă mai are rost să candideze dumnealui, dacă tot nu ştie cum se numără toamna bobocii, că alegerile nu sunt referendum und so weiter.

Tot din declaraţiile sale televizate am aflat că nu prea ştie ce şi cum anume va proceda în cazul adoptării ordonanţei anunţate de Liviu Dragnea: „Vom folosi toate pârghiile care sunt la îndemâna Opoziţiei pentru a opri o astfel de ordonanţă. Ar fi un atac la esenţa autonomiei locale, la esenţa pluripartidismului în România. Ce vom face exact dacă se aprobă această ordonanţă vom vedea atunci, împreună cu juriştii, împreună cu colegii.” Tocmai argumentul „autonomiei locale” n-ar fi trebuit să-l utilizeze, pentru că în numele ei şi PSD afirmă că schimbarea apartenenţei politice a aleşilor locali nu trebuie să ţină cont de mandatele obţinute în alegeri sub o siglă de partid, iar partidele ar deveni astfel nişte simple staţii de autobuz, unde urcă sau coboară nişte simpli călători. Dar asta în nici un caz nu atacă pluripartidismul, ci stabilitatea politică rezultată din alegeri; care-i altă poveste.

Încep să cred că e prea devreme pentru johannis să se lămurească cum e cu politica, cu legislaţia în domeniu, cu partidele şi alegerile şi, mai ales, cu fermitatea unor decizii. La naiba! Iar le dau votul meu tuturor candidaţilor, ca-n 2000!

1În Transilvania şi Banat: ordonanţă, soldat în slujba unui ofiţer pentru servicii personale.

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Note de promenadă și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Dintre sute…

  1. Jan Valjean zice:

    Monica Macovei este ridicola si penibila,dar nu uita sa ceara donatii prin paypal pentru campania sa.

  2. Lili Craciun zice:

    O spun pentru cititorii tăi, eram sigură că tu te-ai documentat.

  3. Lili Craciun zice:

    Asta cu gheața e mai mult decât o maimuțăreală, e o idioțenie. Și o spun eu, o persoană nonconformistă. De altfel, dacă intrați pe site-ul ONG s-ar putea observa că s-au strâns 40 milioane de dolari din gheața asta în cap din care doar 7 s-au alocat pentru cercetarea sclerozei. Restul? Diverse cheltuieli ale ONG. Ca să vezi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s