Politica şi maşinile ei vorbitoare (3)

Talking machineReiau, cu întârziere, istoria alegerilor prezidenţiale aşa cum am spus, mai în serios, mai în şagă.

Din 3 noiembrie a început confruntarea dintre ultimii doi competitori în cursa pentru funcţia prezidenţială: Ponta şi Johannis, în această ordine după scorul de pe tabelă. Marasmul continuă.

Înaintea celui de-al doilea tur de scrutin

Începe scandalul legat de votarea din afara ţării. Proteste faţă de ce s-a considerat a fi o îngrădire voită a exprimării votului în străinătate. Corlăţean cere respect faţă de deciziile autorităţii electorale. Cauza: S-a dorit scrupulozitate şi evitarea fraudei din 2009, acea declaraţie pe propria răspundere că nu mai votează în altă parte.” Scrupulozitatea respectivă a fost însă de aşa natură încât până obţineai tipizatul declaraţie, până ce completai declaraţia, până ce ţi se verificau datele înscrise în declaraţie se făcea ora 21 şi se închidea secţia de votare. Conform aplicării scrupuloase a legii. 

Valeriu Jucan, membru CNA: „Aceste televiziuni au folosit pe tot parcursul zilei (Antena 3 şi RTV, în ziua votului, n.a.) tehnici de manipulare, informaţii şi ştiri false, toate acestea cu scopul de a favoriza un anumit candidat.” După cum se ştie, CNA este presupusă ca fiind o instituţie autonomă, aflată sub control parlamentar. Dar ea este exact atât de autonomă cât permite o anumită majoritate politică. Din cei 11 membri ai Consiliului, 9 sunt ai majorităţii, iar când Preşedintele nu coabitează, cam toţi. Deci, în acest caz, cu o majoritate de 9 la 2, Antena 3 şi RTV nu au manipulat, nu au oferit informaţii şi ştiri false şi nu au favorizat nici un candidat. E democraţie, ce naiba! Majoritatea întotdeauna are dreptate.

Titus Corlăţean, despre protestele legate de votul din străinătate: „Deci pe lângă oamenii de bună credinţă, care au dorit să voteze şi le respectăm această decizie, au fost şi provocatori, deci oameni care fac parte din anumite grupări şi este acelaşi sistem securist pe care Traian Băsescu l-a construit în toţi aceşti ani: provocatori şi oameni care încearcă să forţeze lucrurile.” În acest moment logica înmărmureşte, apoi se sparge în cioburii după ce se această pasăre U-iu-iu a Externelor şi-a lăsat găinaţul pe ea. Mai întâi, dacă Traian Băsescu e ctitorul sistemului securist, Titus Veneticus de la Externe să-i exonereze pe Dej şi pe Ceauşescu. Mai apoi, dacă există oameni de bună credinţă care protestează invocând aceleaşi acuzaţii ca şi „anumitele grupări”, nu cumva probleama e tot aia şi la fel de puturoasă?

Liviu Dragnea, în condiţiile unui Ponta preşedinte: „Nu e obligatoriu ca premierul să fie de la PSD, nici nu cred că e bine să fie.” Dacă el nu ştie, atunci cine? Dar nici până acum n-a fost.

Frunda György, consilier ul lui Ponta, acuzându-l pe Johannis că i-a fost ruşine cu etnia lui: „Nu e vorba de etnia lui. În mod paradoxal, între un neamţ şi un român, aleg românul care are o conduită dreaptă, o ţinută, şi care spune lucrurilor pe nume (…) Cum să fii mai român decat românul, dacă eşti neamţ, ungur sau evreu?” Şi logica lui Frunda e cioburi, dar le mai şi pisează mărunt. O remarcă ruptă parcă din discursurile unora ca Radu Ciontu, Ioan Gavra, Gheorghe Funar sau Vadim Tudor. Şi sub această declaraţie de supuşenie la Ponta se tupilează mentalitatea UDMR-istă: Nu ne interesează cetăţenia, ci etnia.

Vadim Tudor: „Johannis, un neamţ second-hand refuzat la export.” Păstrând proporţiile, Vadim Tudor este un român second-hand refuzat la avort.

Senatorul Rogojan ( alias Cici de la Sistem), după ce părăsise anterior PMP s-a înscris în UNPR. Se pare că Elena Udrea a întinat nobilele idealuri ale progresului personal la care aspira Cici.

Johannis: „Ponta va mări taxele.” Ponta se jură că nu le va mări. Le va înmulţi doar.

Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor: „Noul premier să-şi însuşească bugetul pe 2015.” Cum n-avem aşa ceva, vechiul premier nu-şi însuşeşte, ca de obicei, nimic.

Lia Olguţa Vasilescu: „Ioan Rus nu este un bun organizator. Ardealul pierde de fiecare dată.” Ce nu înţelege madam Fârlifus este că în Ardeal sunt totuşi mai mulţi Ioani decât Ruşi.

Autodenunţul lui Funar: „Avându-se în vedere mecanismul diabolic de fraudare a alegerilor care are la bază numeroase fapte de natură penală, m-am adresat…” Din cele 239.000 de semnături pentru candidatură a obţinut 45.405 voturi. Adică, un scor general de 0,47%. O fraudă care, cel mai probabil, a sunat şi pe la alte case, dar nimeni n-a răspuns.

Gena nu e mama, e mătuşă-mea… Crunt străfulgeră strămoşii strănepoţii! Un strănepot de-al românului Anton Bacalbaşa, actualmente şef de CJ pe la Galaţi: „Cine o îndrăgi străinii mânca-i-ar inima câinii!” Eu zic că-i strănepotul lui Moş Teacă. Vorba ceea, e strănepot pe bune: „Copilu-ţi seamănă matale: a ieşit în pas gimnastic… Afară de asta, bun camarad, Moş Teacă nu bea decât împreună cu camarazii şi nu-i pâra decât dacă cerea colonelul.”

Klaus Johannis: „Primul lucru la care renunţ va fi imunitatea prezidenţială.” Foarte viteaz, de după pârleaz. De care nu poate trece decât dacă-şi întoarce pe dos CCR deciziile sau dacă se schimbă Constituţia şi se explicitează imunităţile cât să le-nţeleagă măcar românul. După aia, traducem şi-n alte limbi conlocuitoare.

Dacă statura politică a lui Tăriceanu e mărunţică, umbra sa se întinde până în ograda PMP. Şi zice liderul Marin Anton: „Am pierdut ideea că dreapta va câştiga. Mai repede stau de vorbă cu PSD decât cu ACL.”

Victor Ponta, provocându-l pe Johannis „dezbateri” la Antena 3 şi RTV: „Sunt convins că ştiţi foarte bine că am transmite un semnal foarte ciudat, inclusiv în exterior, către cei care se uită astăzi la alegerile din România, dacă am arăta că nu putem avea un dialog.” Oricât ar fi de îmbârligate semnalele venite din România, în exterior ele se deznoadă şi se clarifică ca prin minune.

Care este culmea neclarităţii în România? Legea. Titus Corlăţean şi unii jurişti spun că nu se pot înfiinţa secţii de vot suplimentare între cele două tururi de scrutin. BEC şi alţi jurişti spun că se poate. Ambele tabere îşi revendică opiniile de la aceeaşi lege; care lege spune că nu se poate, dar interpretările spun că se poate. Trăiască interpretarea care e tocmeala legii! Şi aşa a mai murit un proverb.

Lia Olguţa Vasilescu: „Nu au ce să caute în stradă în această perioadă… Se poate ieşi în cadrul unui miting organizat, fiindcă nu este cazul aici de a alege, având în vedere că peste o săptămână sunt alegeri să se iasă în stradă. Ce-ar fi dacă şi PSD ar scoate oamenii în stradă?” Alooo!… Aloooo!… Staţi liniştiţi la locurili dumneavoastră! Seamănă cu…? Cam seamănă. Ca şi exprimarea în cvasi-limba română.

Cristiana Anghel, fostă învăţătoare, fostă grevistă a foamei, fostă pacientă ATI la Antena 3, actualmente senator: În 2009 Băsescu a câştigat un nou mandat cu voturile celor din diaspora…unii ştiu cum mai arată România doar din fotografii… Şi da, poate că sună extremist. Aş da drept de vot doar celor care dovedesc că au stat în ţară cel puţin 3 luni în ultimele 12 luni.” Dovada se obţine de la sediul PC.

Preot, biserică, cele sfinte, cum s-ar zice: „Votaţi Victor Ponta! Amin!” Şi-apoi a venit turul 2 şi aşa a fost. Câtu-i aminul! Altele sunt căile lui Dumnezeu şi-acel popă nu le ştie.

Meniu de campanie – S-a aruncat – Dl. Nimeni, cine altcineva? – cu găini şi cu ulei în ogrăzile adversarilor. Roşii, ceapă, sare, cartofi şi tigăi n-aveţi?

Victor Ponta, un surogat de adevăr: „Ştiu tot imnul României, dar mă încurc la al doilea vers.” Al doilea vers sună aşa: „În care te-adânciră barbarii de tirani!” Cum să nu te-ncurci când cu unii dintre ei stai la masă?

Un adevăr spus de Ponta – numai pentru colecţionari: „Vreau să fiu preşedintele celor foarte mulţi care urmăresc Antena 3.” Dar, vorba lui Johannis: Ghinion!

Şi-a ieşit Johannis!

Anunțuri

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s