Note de promenadă pascală

funny-easter-humor-pictureCe ni-este fariseul? Cel care pune litera mai presus de semnificaţia literei, cel pentru care discursul este mai important decât conţinutul acelui discurs. Prin asta este el făţarnic, prin asta trebuie el înţepenit în piuneze măcar. 

E a doua zi de Paşte. Hristos a înviat! A înviat pentru a ne mântui din nou de păcate, dar va pleca peste 40 de zile lăsându-ne din nou tot aşa cum ne-a lăsat şi acum 2000 de ani. Se spune că e un moment al comuniunii, al „părtăşaniei speciale cu semenii şi cu Dumnezeu”. Cum spune şi Monica Macovei: Paştele este învierea speranţei, împăcarea cu sine şi cu ceilalţi, eliberarea de rău şi pornirea pe calea binelui.” Sunt foarte curios cât durează împăcarea dumneaei cu ceilalţi, nu doar cu febrilii săi susţinători. Cam cât ţine oficial minunea Învierii; până marţi.

Sărbătoarea Învierii să vă aducă în suflet renterea speraei şi încrederea în bine!” Fie ca lumina… Nu, asta e deja fumată. Fie ca iertarea să se pogoare peste mine, căci oameni mai îndepărtaţi de creştinism ca trimiţătorii acestui mesaj prefabricat n-am pomenit. Deci, sărbătoarea renaşte speranţa şi încrederea în bine, nu însăşi taina Învierii? Ouăle roşii, drobul din măruntaie, mielul fript, cozonacii şi vinul cât cuprinde? Vorba pedagogului din vai de şcoala noastră: Mâncă-le cu mumă-ta! Tot la foale ţi-i gândul, să le îndopi. Nu-i aia, mâncăule!

Nu sunt un creştin ritualic. Nu ţin minte când m-am spovedit ultima oară. Dacă s-a întâmplat, eram prea plăpând să mai ţin minte, deşi bunica mă ducea la biserică. Conştient m-am îndepărtat de ritualuri după ce am citit Biblia, Vechiul şi Noul Testament. Ceva parcă nu se mai lega între popă şi mine, între popă şi pildele hristice şi ce înţelesesem eu din lecturile mele despre respectivele pilde. Apoi am aflat cum spovedania unor vecini a devenit rechizitoriu pentru procuratura comunistă. În timp, am asociat spovedania cu delaţiunea, fără a-i spune astfel. Am fost la rându-mi ulterior anchetat pentru activităţi duşmănoase „ordinii de partid şi de stat” şi mi-am amintit acestea. Ce-au ele de-a face cu creştinismul? Absolut nimic. Dar popii mi-au rămas în memorie ca „boaite nenorocite”. Orice generalizare este însă păcătoasă. Prin urmare, între Scripturi şi ritualuri popeşti am pus zid de bună asigurare: Nu mint şi nu mă las minţit în numele unui ansamblu de reguli ale bunei convieţuiri. Excentric?

Nu ştiu dacă sunt un „bun creştin” sau unul „rău” sau „cu reale carenţe spirituale”. Faptul că-mi asum creştinătatea în felul meu mă lasă rece faţă de asemenea catalogări. Sunt prieten cu aparţinători de naţie sau credinţă şi ne-credinţă religioasă deopotrivă. Şi eu mă consider prin asta simplu creştin, aşa cum Iisus se adresa îndeosebi păcătoşilor şi nu habotnicilor. Cine sunt eu să-i judec pe alţii, că-mi plac sau nu? Doar am dreptul de a-mi place sau nu, însă e o chestiune absolut subiectivă şi asumată. Fără a însemna că-i consider mai buni sau mai răi decât mine. Plăcutul şi valabilul nu sunt din aceeaşi familie.

Adrian Papahagi spune într-o postare din 4 aprilie, după ce valorizează ultimativ şi trufaş (zic eu) „botezul în Hristos” că nu mai postează nimic pe Facebook până undeva după Paşte. Apoi revine pe 6 aprilie suind peste respectivul „botez” lamentaţiile lui Sebastian Lăzăroiu legat de AEP, nişte nereguli electorale şi Monica Macovei. Deci, Monica e mai pe Golgota decât Veronica. Sublim!

Una peste alta, nu doar odioşii de la Antena 3 ţin sus flamura războiului politic şi în Săptămâna Patimilor. Şi nu e rău neapărat. Chiar şi când Ioan boteza pe malul Iordanului, şi când Iisus vindeca doar un orb dintre orbi, nişte chestii se întâmplau dincolo de maluri şi pereţi. Şi au contat, Doamne, cât au contat. O spune însuşi Caiafa şi însuşi Pilat.

Johannis s-a dus în vacanţă de Paşte. Ponta s-a dus în vacanţă de Paşte. A rămas ţara fără prostia repetitivă numită „şef de stat”. A rămas ţara fără preşedinte şi fără premier. Este cea mai mare imbecilitate propagată prin media, aceea că dacă Preşedintele şi Premierul nu sunt în ţară, ţara este neguvernabilă sau nu ştiu ce rele se pun la cale. Toţi am fost şi mai suntem în vacanţa de Paşte. Chiar şi ruşii lui Putin, care au oscilat între a-şi ciocni tancurile în exerciţii demonstrative şi a le paraşuta în Colentina, după cum sunau previziunile unor sibile ahtiate după rating. Ghinion spăimoşilor. Ghinion de ghinion. Ghinion nu vine tot de la Gheena?

S-a întors Johannis din Madeira şi a retrimis în Parlament legea finanţării partidelor. Vacanţa Preşedintelui face rău Parlamentului, că uite cum l-a bătut soarele în cap! Ponta pleacă la New York şi toată media-opoziţia face contabilitate: 14.000 de euro avionul. Dar dacă era vorba de 4000 de euro, cât iese efectiv la socoteală? Nu conteză, „ei” e răi, „ea” e bună, că luptă cu corupţia la TV – în direct şi prin interpuşi. Care anume corupţie? Cea despre care a tăcut ieri sau despre care vorbeşte azi? Că, nu-i aşa, parcă era altfel mai alaltăieri! Ieri aveam corupţie fără corupţi, azi avem corupţi fără corupţie; Băsescu dixit.

Există întotdeuna un „cârlan” care nu vrea să devină „prostănac”. Arareori îi şi reşuşeşte. Zice Ponta: Dacă aş fi cetăţean american aş şti cu siguranţă cu cine să votez în 2016.” Doar cetăţenii americani nu ştiu asta încă. Să ia lecţii de la turiştii politici din România. Ei ştie!

Anunțuri

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Note de promenadă. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Note de promenadă pascală

 1. iogabriel zice:

  Reblogged this on Esti crestin? and commented:
  Nu ştiu dacă sunt un „bun creştin” sau unul „rău” sau „cu reale carenţe spirituale”. Faptul că-mi asum creştinătatea în felul meu mă lasă rece faţă de asemenea catalogări.

 2. gabi zice:

  Apropo de crestin ritualic, aveam pana in 10 ani cand la spovedit mi-a spus parintele cum te cheama : Gabriel. A, Gabriel, uite aici la usa din dreapta e Sfantul Arhanghel Gavril, sa te inchini la el cand vi in Biserica. Am raspuns ce citisem in Sfintele Epistole a Sf. Ap. Ioan in care ingerul il opreste de doua ori sa i se inchine. Parintele imi pune patrafirul repede in cap si ma trimite sa ma impartasesc. Fara cuvinte, desi era un batran fost profesor de teologie. Sa spunem ca in vechiul regim nu au fost lasati sa schimbe din „paganismele” din ortodoxie, dar dupa 89 cine s-a amestecat in conducerea BOR?

 3. Jan Valjean zice:

  Se vor intoarce din nou fariseii in parlament si amintirea Pastelui va trece ca va incepe din nou scandalurile interminabile cu corupti si legi ticluite pentru clienti politici si afaceristi.Un parlament de trantori incompetenti dar scoliti in ale furatului si intr-un numar atat de mare de parca aceasta tara ar avea cateva sute de milioane de locuitori,populatie,nu popor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s