Politică de duminică (75)

Jersey PoliticsSulfina Barbu, Noul PNL, ex-PDL: Consider că domnul Victor Ponta sărbătoreşte astăzi oficializarea unor evenimente neplacute (trei ani de la căderea Guvernului Ungureanu, n.a.) şi aş spune în primul rând oficializarea corupţiei politice… Vorbim de traseişti şi mă refer la banii publici pe care Guvernul Ponta îi foloseşte tocmai pentru a mitui primari, preşedinţi de consilii judeţene şi alţi aleşi, pentru a-i sprijini în Parlament, dar şi în timpul alegerilor.” Contra memoriei selective, spinul din fundul cu care gândesc unii politicieni, administrăm următorul tratament: Motivul pentru care Guvernul Ungureanu a fost părăsit de membri ai coaliţiei PDL – UDMR – UNPR îl reprezintă refuzul său de a utiliza Fondul de Rezervă al Guvernului pentru finanţarea fiefurilor electorale. Restul sunt scuze penibile.

Lilian Zamfiroiu, fostul director al ICR: Decizia de a demisiona vine ca urmare a unei analize pe care am efectuat-o asupra situaţiei actuale a ICR, în urma căreia am constatat că obiectivele pe care le-am asumat la preluarea mandatului – în urma cu aproape doi ani – au fost deja atinse.” Misiunea ICR, aşa cum scrie în actele oficiale, este „promovarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în afara ei. Creşterea vizibilităţii valorilor culturale româneşti în lume constituie scopul principal al activităţilor desfăşurate de ICR.” Ori nu mai avem ce promova şi astfel obiectivele lui Lilian au fost atinse, ori în mintea lui creşterea e un fel de stat pe loc ca un grangur (păsării ăsteia, grangurului, îi mai spune şi zamfiră).

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, invită CSM la discuţii: Demersul Senatului a fost generat de necesitatea iniţierii şi promovării unui dialog nemijlocit cu alte autorităţi şi instituţii ale statului, în vederea identificării şi soluţionării cât mai prompte a problemelor cu care ne confruntăm.” Şi cum anume vrea să indentifice şi să soluţioneze problemele? „Fără ordine de zi, fără concluzii.” Vorba ceea: Unde auzi vorbă multă, acolo-i spor puţin, că şiretlicul o îneacă. 

Tot de la Senat, propunere legislativă aprobată: „Accesul minorilor care nu au împlinit vârsta de 16 ani, neînsoţiţi de părinţi, reprezentant legal sau însoţitor desemnat, în unităţile de alimentaţie publică, cum ar fi baruri, cluburi, discoteci şi altele asemenea în care se comercializează băuturi alcoolice sau produse din tutun este interzis.” Iarăşi o emanaţie a unor creiere pe post de lest. În primul rând, dacă sunt însoţiţi nu sunt expuşi promovării viciilor? În al doilea rând, dacă sunt într-o excursie li se interzice accesul într-un local public şi minorii în cauză vor trebui să mănânce salam de la alimentară, în parc, pe o bancă, pe ziar? În al treilea rând, magazinele alimentare nu mai comercializează băuturi alcoolice şi produse din tutun?

Cum a devenit Traian Băsescu propriul său duşman? Aşa: Nu sunt duşmanul justiţiei, ci doar al făţărniciei… A trebuit să suport admonestările publice şi exagerările cât timp am fost preşedinte. Nu sunt dispus să fac acelaşi lucru şi acum, când am devenit un cetăţean oarecare ce beneficiază de libertatea de exprimare.” 

Emilian Isăilă, jurnalist-editorialist la Ziare.com, fost la Adevărul şi Evenimentul Zilei, vociferator la B1 TV şi Naşul TV: Suntem foarte aproape de momentul de maturizare a unui curent de opinie anti-Iohannis. La acest proiect lucreazî din greu actualul premier Victor Ponta şi cred că e pe cale să reuşească.” Cum să nu reuşească dacă, pe lângă Antena 3 şi România TV, la asta pun umărul cu nădejde şi partenerii de jurnalism ai lui Isăilă? Să-i spunem că un simplu joc logic îi face pe aceştia coechipierii lui Victor Ponta?

Victor Ponta, cu ocazia Zilei Tineretului: Cred cu tărie că ‪tinerii reprezintă viitorul României, iar toate eforturile şi speranţele noastre pentru mai bine trebuie să le fie dedicate. De Ziua Naţională a Tineretului vă urez «la mulţi ani» şi multă baftă în toate proiectele!” Fie de crede cu tărie sau are ezitări, tineretul se confundă oricum cu viitorul. Urarea de baftă, într-un prezent încremenit în populism şi veşnice promisiuni ce vor să înlocuiască perspectivele, precum cel al guvernării Ponta, urmare naturală a încremenirilor anterioare îmi sună ciudat. Deci totul e lăsat din nou sub semnul hazardului.

Tot Victor Ponta, care spune, la B1 TV, că parlamentarii PSD care nu voteză cererile procurorilor de ridicare a imunităţilor nu vor fi sancţionaţi. Întrebat cum se împacă această declaraţie cu cea din februarie, Ponta a răspuns: „Nu am spus acest lucru. Am spus că este o decizie de principiu.” Ce spus Ponta pe 3 februarie 2015: „Decizia grupurilor parlamentare PSD este clară: aviz pozitiv pentru toate solicitările justiţiei de ridicare a imunităţilor de orice fel!” Ce-i mai clară şi mai clară ca minciuna ordinară?

Populismul n-are nici o treabă cu vârsta, ci cu un nume fel de a fi. O dovedeşte Alina Gorghiu, într-o postare pe facebook: „Astăzi este Ziua Națională a Tineretului. Tinerii sunt cei care, în noiembrie 2014, au influențat decisiv rezultatul alegerilor prezidențiale. Datorită lor, România merge, astazi, pe un drum al respectului față de lege, al normalității. Aroganța, abuzul, minciuna au pierdut fiindcă tinerii nu au simțit la fel ca PSD și candidatul acestui partid letal pentru democrație. Voi v-ați făcut datoria, e rândul nostru.” Deşi au fost mai mulţi decât votanţii lui Ponta, pe Johannis l-au votat 38% din cei 28% de votanţi tineri din totalul prezent la urne (18 – 34 ani, care reprezintă vreo 18 –19% din totalul populaţiei; nu contest că şi alţii se simt tineri, dar…). Cum au influenţat ei decisiv rezultatul alegerilor prezidenţiale e de basm. Că România merge azi pe un drum al respectului faţă de lege şi al normalităţii este iarăşi de basm. Că aroganţa, abuzul, minciuna au pierdut teren este basmul basmelor şi se vede asta chiar pe păşunea unde păstoreşte şi Alina Gorghiu. Încheierea este însă triumfală, atât de triumfală încât o repet: „Voi v-ați făcut datoria, e rândul nostru.” Rândul vostru era demult, nu vine abia acum, făţarnică mică ce-ai devenit una mare!

Un articol semnat de Florin Iaru, în Adevărul, în care scrie bine despre ce e rău: Nu liderii sunt aceia chemaţi să facă lumină şi să pună lucrurile la punct, că asta chiar ar însemna o catastrofă naţională, ci instituţiile abilitate, conform atribuţiilor constituţionale. Problema publicului, obişnuit ani de-a rândul cu luptele sângeroase de cocoşi, e că lipseşte confruntarea. «De ce nu-l demite Iohannis pe Ponta? De ce nu vine opoziţia la guvernare? Ehei, dacă eram eu la Cotroceni, spulberam Parlamentul.» Ciudată normalitate îşi imaginează unii. Normalitatea în care ei, singuri, sunt alfa, omega şi buricul naţiei. Sindromul unui Ceauşescu mai înţelept, dar la fel de autoritar, pluteşte deasupra apelor.” 

Din facebook ca din izbuc, cu ieşiri intermitente, aşa sunt majoritatea comunicatelor confecţionate în numele preşedintelui Johannis. Azi, despre Ziua Mondială a Libertăţii Presei: „O presă liberă contribuie la consolidarea democrației și la dezvoltarea unei societăți prospere. Pentru acest drept am luptat în 1989, iar rolul mass – media este esențial în apărarea interesului public. Ziua Mondială a Libertății Presei ne readuce aminte cât de importantă este libertatea de exprimare.” Vorbe frumoase, adecvate momentului festiv, dar eminamente sterpe când ne uităm la presa noastră. A fi liberă nu înseamnă a practica libertinajul, a fi independentă nu scuteşte de responsabilitate şi apărarea interesului public nu e totuna cu apărarea rating-ului şi a cotei de piaţă. Iar libertatea de exprimare nu se confundă cu „foaie verde lobodă, gura lumii slobodă” şi nici cu brutalizarea şi mutilarea limbii ce-o vorbim şi-o scriem. În afară de asta totul e perfect şi presa noastră merită şi ea sărbătorită. Că tot ne-am făcut mâna plină şi punte către gură de vineri încoace.

Reclame

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politică de duminică și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Politică de duminică (75)

  1. Jan Valjean zice:

    Cat dezgust si cata dezamagire pot provoca acestui popor,nenorocitii astia de politicieni ai ultimilor 25 de ani.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s