Politicale de sezon

Brexit

Urmărind comentariile legate de ieşirea Marii Britanii din UE am remarcat mai degrabă statue-of-politicianbinecunoscutele polemici dintre pătimaşii eurofili şi eurofobi, mai nimic dinspre „europonderaţi”. Încă de la intrarea României în „familia europeană” m-am declarat „eurocircumspect” faţă de ceea ce consider a fi UE: un buncăr birocratic pseudodemocratic. Şi asta deoarece n-am prea înţeles cum naiba europarlamentarii unui stat reprezintă statul respectiv când ei sunt dependenţi de familii de partide europene în care domină statele cu cota mai mare de reprezentare; un fel de dulăi şi căţei. Apoi avem de-a face cu ceva de genul ”nici cal, nici măgar”, adică uniune de state, dar cu mecanisme de aplicare a regulilor de tip stat federal. În loc de „ori-ori” avem „şi-şi”, ceea ce iarăşi se-arată a fi un fel de dulăi şi căţei. Interesant este faptul că „flexibilizarea şi reforma UE” se pune pe tapet abia după referendumul britanic şi nu de atunci de când Marea Britanie solicita aşa ceva. Peste asta, parcă sesizez o precipitare bizară în o vedea cât mai iute exclusă. Câţi Nigel Farage sunt de fapt pe-acolo, la Bruxelles, la Strasbourg? Se pare că foarte mulţi.

Alegerile locale şi anchilozele politicii indigene

Toată lumea observă, toată lumea critică, toată lumea nu face nimic concret în ceea ce priveşte declinul neîntrerupt al politicii româneşti. Cârpeală legislativă, „stultocraţie” (domnia prostiei), ticăloşie, parvenitism, oportunism, demagogie, imobilism, ipocrizie, clientelism. Cu aşa ingrediente mă mir că mai existăm ca societate. Partidele originare sunt anchilozate, preocupate în a menţine un statu-quo toxic faţă de orice iniţiativă reformatoare, faţă de orice tentativă de primenire a cadrelor, deşi clamează acestea în preajma tuturor scrutinelor. Partidele noi sunt închegate din partizani transfugi şi civili frustraţi de nebăgare în seamă nu mai puţin anchilozaţi. Electoratul este în continuare profund ignorant şi naiv, disperat şi labil la propagande populiste din ce în ce mai sofisticate. Urmărind campania electorală dintr-un orăşel de provincie am rămas un pic perplex de rezultatul votului. Cum este posibil ca cetăţenii să bombăne zece ani la rând împotriva unei clici de derbedei care le îmbogăţesc sărăcia şi disconfortul urban, dar să aleagă marioneta acelei clici în funcţia de primar? Cum este posibil ca un declarat opozant al respectivei clici să se alieze cu reprezentanţii ei politici pentru a obţine postul de viceprimar şi a se ascunde apoi de cei care l-au susţinut în spatele unui birou şi a unei sinecuri publice? Un cunoscut de-al meu, fost deputat, secretar de stat, prefect, preşedinte de CJ şi actual senator îmi făcea, mai în primăvară, apologia pragmatismului politic. Văzând care sunt mişcările partidului său pentru a impune ca primar o altă marionetă, m-am întrebat: Care-i linia care desparte pragmatismul de curvăsărai?

În curând vom merge din nou la urne. Sau mai degrabă la staţiunea de montă politică, să ajutăm şi să legitimăm anchilozaţii de toate soiurile să se reproducă.

Despre Horia Pană

Licenţiat şi master în Ştiinţe Poliitce
Acest articol a fost publicat în Politica în pioneze. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Politicale de sezon

  1. Jan Valjean zice:

    Eu cred ca Marea Britanie s-a prins de mult timp de ce vor sa faca Germania si catelul ei,Franta si de aceea au decis sa iasa din aceasta noua URSS,in fond o caracatita neomarxista care striveste si distruge iremediabil natiunile europene.Vom vedea si noi romanii pe propria piele ceea ce n-am inteles de la inceput,adica transformarea tarii noastre intr-o piata de desfacere fara economie reala puternica,o tara agricola in care oamenii mor totusi de foame si o exportatoare de creiere si forta ieftina de lucru desi calificata.Va fi chiar si mai rau dupa trecerea la faza a doua a operatiunii monstrului UE,adica cea cu doua viteze in care Romania va fi doar o tara sub suzeranitate UE.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s